Set-3 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below-

R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q

1. What should come in the place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
 M A J N # B V 5 P?

2. Which of the following is the tenth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement?

R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q

3. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?

R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q

4. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?

R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q

5. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a number?

R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q

Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

6. How many such numbers are there in the above sequence each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?

7. If in the above sequence starting from ‘#’ to ‘A’ is written in reverse order, then which of the following is the tenth to the right of fourth from the left?

V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

8. Which of the following is exactly in the middle between the fifth from left and tenth from right end in the above sequence?

V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

9. ‘R K *’ is related to ‘S 2 +’ in the same way as ‘G $ 4’ is related to ?

V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

10. If all the numbers are dropped from the above sequence, then how many symbols will have consonants in its immediate neighbours?

V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below-

    R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q

    1. Question

    What should come in the place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
    M A J N # B V 5 P?

    Ans:5
  • 2. Question
    R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q
    Which of the following is the tenth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement?
    Ans:5
    Tenth to the right of the nineteenth from the right end means (19 – 10) = 9th from the right end, i.e. P.
  • 3. Question
    R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q
     Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
     Ans:4
  • 4. Question
    R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q
    How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?

    Ans:3

    Such numbers are W5* and Z8 δ
  • 5. Question
    R M 4 A @ J H 1 N © # 2 B 9 E V W 5 * P U 6 3 I Z 8 δ Q
     How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a number?
    Ans:5
    EVW

    Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

    V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

    6. Question

    How many such numbers are there in the above sequence each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?

    Ans:5
    X4$, Y5& is the correct combination.Hence option 5 is correct.
  • 7. Question

    V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

    If in the above sequence starting from ‘#’ to ‘A’ is written in reverse order, then which of the following is the tenth to the right of fourth from the left?

    Ans:1
    V * K R X 4 $ G = M A & 5 Y < D % Q 7 # Z ? H E > J + 2 S 8‘Y’ is the tenth to the right of fourth from the left.
  • 8. Question

    V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

    Which of the following is exactly in the middle between the fifth from left and tenth from right end in the above sequence?

    Ans:1
    4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & AQ is in the middle between the fifth from left ‘X’ and tenth from right end ‘Z’.
  • 9. Question

    V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8

    ‘R K *’ is related to ‘S 2 +’ in the same way as ‘G $ 4’ is related to ?

    Ans:4
    R K *’ is related to ‘S 2 +’4th, 3rd, 2nd from left end and 2nd, 3rd, 4th from right end‘G $ 4’ is related to ‘> E H’

    8th, 7th, 6th from left end and 6th, 7th, 8th from right end.

  • 10. Question

    V * K R X 4 $ G = M # 7 Q % D < Y 5 & A Z ? H E > J + 2 S 8
    If all the numbers are dropped from the above sequence, then how many symbols will have consonants in its immediate neighbours?

    Ans:4
    V * K R X $ G = M # Q % D < Y & A Z ? H E > J + SEight symbol will have consonants in its immediate neighbours.