Set-3 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

1. Bankers commanding astronomic salaries presided over a collective madness which took the global financial __________to the precipice – and has affected living standards and economic ________ around the world.

2. Politicians appeared to be unable or unwilling either to ________high finance effectively or to punish those who had been culpably _________.

3. Though the Indian media industry has not yet reached a crisis point _____________ to its Western counterparts, the time has come to recalibrate our own structures to ____________ a sustainable public interest information ecology.

4. Readers sometimes call to ask a specific question, but the discussion _________ moves on to different areas of news production and the ________ therein.

5. The solution to excessive campaign expenditure and a much too __________ eye on the electoral cycle is better found in _________ political leaderships to develop self-discipline and to explain to the people the need for unpopular, but necessary, decisions.

6. Falling prices of solar power equipment have ____________ greater interest and demand among individuals and small organisations for _____________ the sun.

7. While India’s Internet ____________ is still only twenty four per cent, the country already has the second largest number of Internet users after China with 300 million people _____________ the Net.

8. Telecom companies and DOT have lately been on a _______________ course ever since the new government made call _____________ a priority and even suggested penalties for telcos that can’t remedy the situation.

9. Indian markets may ____________ a high degree of _____________ due to weakness in the global financial
markets.

10. Indications of a _______________in China ratted investors ________________ the globe.

 

 

Check your Answers below:

Directions:(1-10) Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

 

  • 1. Question

    Bankers commanding astronomic salaries presided over a collective madness which took the global financial __________to the precipice – and has affected living standards and economic ________ around the world.

    Ans:3
    ‘system, prospects’ is the correct use.
    Prospects means the possibility or likelihood of some future event occurring.
  • 2. Question

    Politicians appeared to be unable or unwilling either to ________high finance effectively or to punish those who had been culpably _________.

    Ans:2
    ‘regulate, reckless’ is the correct use.Recklessmeans heedless of danger or the consequences of one’s actions.
  • 3. Question

    Though the Indian media industry has not yet reached a crisis point _____________ to its Western counterparts, the time has come to recalibrate our own structures to ____________ a sustainable public interest information ecology.

    Ans:4
    ‘comparable, ensure’ is the correct use.Comparablemeans able to be likened to another.Ensure means make certain that (something) will occur or be the case.
  • 4. Question

    Readers sometimes call to ask a specific question, but the discussion _________ moves on to different areas of news production and the ________ therein.

     Ans:5
    ‘invariably, challenges’ is the correct use.Invariablymeans in every case or on every occasion.Challenges means a call to someone to participate in a competitive situation
  • 5. Question

    The solution to excessive campaign expenditure and a much too __________ eye on the electoral cycle is better found in _________ political leaderships to develop self-discipline and to explain to the people the need for unpopular, but necessary, decisions.

    Ans:4
    ‘focussed, persuading’ is the correct use.Focussedmeans pay particular attention to.Persuading means induce (someone) to do something through reasoning or argument.
  • 6. Question

    Falling prices of solar power equipment have ____________ greater interest and demand among individuals and small organisations for _____________ the sun.

     Ans:5
    ‘generated, tapping’ is the correct use.
    Generated – to produce or create.
    Tapping – to exploit or draw a supply from (a resource).
  • 7. Question

    While India’s Internet ____________ is still only twenty four per cent, the country already has the second largest number of Internet users after China with 300 million people _____________ the Net.

     Ans:4
    ‘penetration, accessing’ is the correct use.
    Penetration – go into or through (something).
    Accessing – to obtain or retrieve (computer data or a file).
  • 8. Question

    Telecom companies and DOT have lately been on a _______________ course ever since the new government made call _____________ a priority and even suggested penalties for telcos that can’t remedy the situation.

    Ans:1
    ‘collision, drops’ is the correct use.
    Collision – an instance of two or more records being assigned the same identifier or location in memory.
    Drops– an instance of falling or dropping.
  • 9. Question

    Indian markets may ____________ a high degree of _____________ due to weakness in the global financial
    markets.

    Ans:3
    ‘experience, volatility’ is the correct use.
    Experience– encounter or undergo (an event or occurrence).
    Volatility– likely to change suddenly.
  • 10. Question

    Indications of a _______________in China ratted investors ________________ the globe.

     Ans:2
    ‘slowdown, across’ is the correct use.
    Slowdown– an act of slowing down.