Set-3 Indian Civics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-3 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Under which Constitutional Article, President has the power to consult Supreme Court—
1. Article 145
2. Article 146
3. Article 143
4. Article 144

Ans:3,
Exp: Article 143 of Constitution of India deals with Power of President to consult Supreme Court.

2. The President gives his resignation to the
1. Prime Minister
2. Vice President
3. Chief Justice
4. Parliament

Ans:2,
Exp: The President gives his resignation to the vice president.

3. Which of the following appointments is not made by the President of India?
1. Speaker of the Lok Sabha
2. Chief Justice of India
3. Chief of the Air Force
4. Chief of the Army

Ans:1,
Exp: Speaker of the Lok Sabha is not appointed by the president he is elected by the members of loksabha.

4. Who among the following has the power to form a new state within the Union of India?
1. Parliament
2. Prime Minister
3. Supreme Court
4. Speaker of Lok Sabha

Ans:1,
Exp:
Parliament has the power to form a new state within the union of India.

5. Which of the following Articles empowers the President of India to call for joint sitting of both Houses of Parliament?
1. Art 101
2. Art 102
3. Art 108
4. Art 110

Ans:3,
Exp: As per Article 108 of Constitution, a Joint session of Parliament can be summoned which is presided by lok sabha speaker.

6. The President of India is
1. the head of the state
2. the head of the government
3. the head of the state as well as government
4. none of the above
Ans:1,
Exp: The President is the head of the Indian State. He is the first citizen of India and acts as the symbol of
unity, integrity and solidarity of the nation.

7. The President of India is
1. directly elected by the people
2. elected by the two houses of Parliament at a joint sitting
3. elected through an electoral college consisting of the elected members of Parliament and state legislative assemblies
4. elected by the elected members of Lok Sabha

Ans:3,
Exp: The President is elected not directly by the people but by members of electoral collegeconsisting of:
1. The elected members of both the Houses of Parliament.
2. The elected members of the legislative assemblies of the states.
3. The elected members of the legislative assemblies of the Union Territories of Delhi and
Puducherry.

8. To be eligible for election as President, a candidate must be
1. over 35 years of age
2. over 60 years of age
3. over 55 years of age
4. there is no age limit prescribed by the Constitution

Ans:1,
Exp: President should be a citizen of India. and he should have completed 35 years of age.

9. Who decides the disputes regarding election of the President?
1. the Supreme Court
2. the Election Commission
3. the Parliament
4. both Supreme Court and High Courts

Ans:1,
Exp: The election to the office of the President is conducted bythe Election Commission of India.
All doubts and disputes in connection with election of the President are inquired into and decided by
the Supreme Cour twhose decision is final

10. Which of the following committees of Parliament is concerned with the regularity and economy of expenditure?
1. Public Accounts Committee
2. Estimates Committee
3. Committee on Public Undertakings
4. all the above

Ans:1,
Exp: Public account committee consists of 22 members(15 LOK SABHA AND 7 RAJYA SABHA).The function of the committee is to examine the annual audit reports of the comptroller and auditor general of India (CAG), which are laid before the Parliament by the president.

11. If the office of the President falls vacant, the same must be filled within
1. six months
2. three months
3. one year
4. 18 months

Ans:1,
Exp: If the office falls vacant by resignation, removal, death or otherwise, then election to fill the vacancy
should be held within six months from the date of the occurrence of such a vacancy.

12. The President can promulgate an ordinance only when
1. there is disagreement between the two houses of the Parliament
2. the bill has been pending in the parliament for over a year
3. the Parliament is not in session
4. the bill was sponsored by the President but the Parliament refused to pass the same

Ans:3,
Exp:

13. The President can dismiss a member of the Council of Ministers
1. at his discretion
2. with the consent of the Speaker
3. on the recommendation of the Prime Minister
4. none of the above

Ans:3,
Exp: The Prime Minister shall be appointed by the President and the other Ministers shall be appointed by the President on the advice of the Prime Minister and ministers can only be removed by the president on the recommendation of prime minister.

14. Which one of the following was elected President of India unopposed?
1. Dr. Rajendra Prasad
2. Dr. S Radhakrishnan
3. Dr. NeelamSanjiva Reddy
4. K R Narayanan

Ans:3,
Exp: Dr. NeelamSanjiva Reddy is 6th president from 1977-82.

15. Who is the Supreme Commander of the armed forces of India?
1. the President
2. the Prime Minister
3. the Union Defence Minister
4. none of the above

Ans:1,
Exp: President is the supreme commander of the defence forces of India. In that capacity, he appoints the chiefs of the Army, the Navy and the Air Force. He can declare war or conclude peace, subject to the approval of the Parliament.

16. Which one of the following emergencies can be declared by the President only on receipt in writing of the decision of the Union Cabinet?
1. emergency due to war, external aggression or armed rebellion
2. emergency due to breakdown of constitutional machinery in a state
3. emergency due to threat to financial stability or credit of India or any part of the territory thereof
4. all the above emergencies

Ans:1,
Exp: Under Article 352, the President can declare a national emergency when the security of India or a part of it is threatened by war or external aggression or armed rebellion on written advice of union cabinet.
17. The tenure of the Vice-President is
1. co-terminus with that of the President
2. five years
3. dependent on the will of the President
4. six years

Ans:2,
Exp: The Vice-President holds office for five years. The Vice-President can be re-elected any number of times.

18. The vacancy in the office of the Vice-President
1. has to be filled within three months
2. has to be filled within six months
3. has to be filled within a year
4. has to be fill vaccancy as soon as possible

Ans:4,
Exp: When the office falls vacant by resignation, removal, death or otherwise, then election to fill the vacancy should be held as soon as possible after the occurrence of the vacancy.

19.Where can impeachment proceedings against the President be initiated?
1. In Lok Sabha
2. At a joint sitting of the two Houses specially called for the purpose
3. In either House of Parliament
4. In the Supreme Court

Ans:3,
Exp: The President can be removed from office by a process of impeachment for violation of the
Constitution.The impeachment charges can be initiated by either House of Parliament.

20. Who elects the Vice-President?
1. The same electoral college which elects the President
2. Members of the Rajya Sabha
3. An electoral college consisting of members of Parliament
4. Members of Parliament and State Legislatures.

Ans:3,
Exp: The Vice-Presidentis elected by the members of an electoral college consisting of the members of both Houses of Parliament.This electoral college is different from the electoral college for the election of the President.