Set-3 Indian Civics (Hindi) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Civics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-3 Indian Civics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. किस संविधान अनुच्छेद के अंतर्गत, राष्ट्रपति को सर्वोच्च न्यायालय से परामर्श करने की शक्ति प्राप्त है?
1. अनुच्छेद 145
2. अनुच्छेद 146
3. अनुच्छेद 143
4. अनुच्छेद 144

Ans:3,
Exp: Article 143 of Constitution of India deals with Power of President to consult Supreme Court.

2. राष्ट्रपति अपना इस्तीफा किसे देता है?
1. प्रधान मंत्री
2. उपराष्ट्रपति
3. मुख्य न्यायाधीश
4. संसद

Ans:2,
Exp: The President gives his resignation to the vice president.

3. निम्नलिखित में से कौन सी नियुक्ति भारत के राष्ट्रपति द्वारा नहीं की जाती है?
1. लोकसभा का अध्यक्ष
2. भारत का मुख्य न्यायाधीश
3. वायु सेना अध्यक्ष
4. थल सेना अध्यक्ष

Ans:1,
Exp: Speaker of the Lok Sabha is not appointed by the president he is elected by the members of loksabha.

4. निम्नलिखित में से किसके पास भारत के भीतर एक नया राज्य बनाने की शक्ति है?
1. संसद
2. प्रधान मंत्री
3. सुप्रीम कोर्ट
4. लोकसभा के अध्यक्ष

Ans:1,
Exp: Parliament has the power to form a new state within the union of India.

5. निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद, राष्ट्रपति को संसद के दोनों सदनों की संयुक्त बैठक करने की शक्ति देता है?
1. अनुच्छेद 101
2. अनुच्छेद 102
3. अनुच्छेद 108
4. अनुच्छेद 110

Ans:3,
Exp: As per Article 108 of Constitution, a Joint session of Parliament can be summoned which is presided by lok sabha speaker.

6. भारत का राष्ट्रपति है-
1. राष्ट्र का प्रमुख
2. सरकार का प्रमुख
3. राष्ट्र के साथ-साथ सरकार का प्रमुख
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:1,
Exp: The President is the head of the Indian State. He is the first citizen of India and acts as the symbol of
unity, integrity and solidarity of the nation.

7. भारत का राष्ट्रपति –
1. सीधे लोगों द्वारा चुना जाता है
2. संयुक्त सभा में संसद के दो सदनों द्वारा जाता है
3. संसद के निर्वाचित सदस्यों और राज्य विधान सभाओं से मिलकर निर्वाचन मंडल के माध्यम से चुना जाता है
4. लोकसभा के निर्वाचित सदस्यों द्वारा चुना जाता है

Ans:3,
Exp: The President is elected not directly by the people but by members of electoral collegeconsisting of:
1. The elected members of both the Houses of Parliament.
2. The elected members of the legislative assemblies of the states.
3. The elected members of the legislative assemblies of the Union Territories of Delhi and
Puducherry.

8. राष्ट्रपति के रूप में चुनाव के लिए पात्र होने के लिए, उम्मीदवार की न्यूनतम आयु कितनी होनी चाहिए?
1. 35 वर्ष से अधिक
2. 60 वर्ष से अधिक
3. 55 वर्ष से अधिक
4. संविधान कोई आयु सीमा निर्धारित नहीं है

Ans:1,
Exp: President should be a citizen of India. and he should have completed 35 years of age.

9. राष्ट्रपति के चुनाव के संबंध में विवाद पर निर्णय कौन लेता है?
1. सुप्रीम कोर्ट
2. चुनाव आयोग
3. संसद
4. सुप्रीम कोर्ट और उच्च न्यायालय दोनों

Ans:1,
Exp: The election to the office of the President is conducted bythe Election Commission of India.
All doubts and disputes in connection with election of the President are inquired into and decided by
the Supreme Cour twhose decision is final

10. संसद की निम्नलिखित समितियों में से कौन सी समिति व्यय की नियमितता और अर्थव्यवस्था से संबंधित है?
1. लोक लेखा समिति
2. प्राक्कलन समिति
3. सार्वजनिक उपक्रमों पर समिति
4. सभी उपरोक्त

Ans:1,
Exp: Public account committee consists of 22 members(15 LOK SABHA AND 7 RAJYA SABHA).The function of the committee is to examine the annual audit reports of the comptroller and auditor general of India (CAG), which are laid before the Parliament by the president.

11. यदि राष्ट्रपति का पद खाली हो जाता है, तो उसे कितने समय के भीतर भरना होगा?
1. छह महीने
2. तीन महीने
3. एक वर्ष
4. 18 महीने

Ans:1,
Exp: If the office falls vacant by resignation, removal, death or otherwise, then election to fill the vacancy
should be held within six months from the date of the occurrence of such a vacancy.

12. राष्ट्रपति एक अध्यादेश को केवल तब लागू कर सकते हैं जब-
1. संसद के दो सदनों के बीच असहमति है
2. विधेयक संसद में एक वर्ष से अधिक लंबित रहा हो
3. संसद सत्र में नहीं हो
4. बिल को राष्ट्रपति द्वारा प्रायोजित किया गया था लेकिन संसद ने इसे पारित करने से इनकार कर दिया

Ans:3,
Exp: He can promulgate an ordinance only when both the Houses of Parliament are not in session
or when either of the two Houses of Parliament is not in session.

13.राष्ट्रपति मंत्रिपरिषद के सदस्य को बरखास्त कर सकते हैं
1. अपने विवेक से
2. अध्यक्ष की सहमति से
3. प्रधान मंत्री की सिफारिश पर
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:3,
Exp: The Prime Minister shall be appointed by the President and the other Ministers shall be appointed by the President on the advice of the Prime Minister and ministers can only be removed by the president on the recommendation of prime minister.

14. निम्नलिखित में से कौन निर्विरोध भारत के निर्वाचित राष्ट्रपति चुने गए थे?
1. डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
2. डॉ एस. राधाकृष्णन
3. डॉ. नीलमसिंजिवा रेड्डी
4. के. आर. नारायणन

Ans:3,
Exp: Dr. NeelamSanjiva Reddy is 6th president from 1977-82.

15. भारत की सशस्त्र सेना के सर्वोच्च कमांडर कौन हैं?
1. राष्ट्रपति
2. प्रधान मंत्री
3. केंद्रीय रक्षा मंत्री
4. उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Ans:1,
Exp: President is the supreme commander of the defence forces of India. In that capacity, he appoints the chiefs of the Army, the Navy and the Air Force. He can declare war or conclude peace, subject to the approval of the Parliament.

16. केंद्रीय कैबिनेट के निर्णय का लिखित रूप में प्राप्त होने पर राष्ट्रपति द्वारा निम्नलिखित में से कौन सी आपात स्थिति घोषित की जा सकती है?
1. युद्ध, बाहरी आक्रमण या सशस्त्र विद्रोह के कारण आपातकाल
2. राष्ट्र में संवैधानिक मशीनरी के टूटने के कारण आपातकाल
3. भारत की वित्तीय स्थिरता या श्रेय या उसके क्षेत्र के किसी भी हिस्से के खतरे के कारण आपातकाल
4. सभी उपरोक्त आपातकाल

Ans:1,
Exp: Under Article 352, the President can declare a national emergency when the security of India or a part of it is threatened by war or external aggression or armed rebellion on written advice of union cabinet.

17. उपराष्ट्रपति का कार्यकाल होता है-
1. राष्ट्रपति के साथ-साथ समाप्त होता है
2. पांच वर्ष
3. राष्ट्रपति की इच्छा पर निर्भर
4. छह वर्ष

Ans:2,
Exp: The Vice-President holds office for five years. The Vice-President can be re-elected any number of times.

18. उपराष्ट्रपति का पद रिक्त होने पर इसे कितने समय में भरना होगा?
1. तीन महीनों के भीतर भरना होगा
2. छह महीनों के भीतर भरना होगा
3. एक वर्ष के भीतर भरना होगा
4. जितनी जल्दी हो सके, रिक्त पद को भरना होगा

Ans:4,
Exp: When the office falls vacant by resignation, removal, death or otherwise, then election to fill the vacancy should be held as soon as possible after the occurrence of the vacancy.

19. राष्ट्रपति के खिलाफ महाभियोग की कार्यवाही कहां शुरू की जा सकती है?
1. लोकसभा में
2. विशेष उद्देश्य के लिए बुलाए गए दो सदनों की संयुक्त बैठक में
3. संसद के दोनों सदनों में
4. सुप्रीम कोर्ट में

Ans:3,
Exp: The President can be removed from office by a process of impeachment for violation of the
Constitution.The impeachment charges can be initiated by either House of Parliament.

20. उपराष्ट्रपति कौन चुनता है?
1. समान निर्वाचक मंडल जो राष्ट्रपति को चुनता है
2. राज्य सभा के सदस्य
3. संसद के सदस्यों से मिलकर बना, एक निर्वाचक मंडल
4. संसद और राज्य विधान मंडलों के सदस्य

Ans:3,
Exp: The Vice-Presidentis elected by the members of an electoral college consisting of the members of both Houses of Parliament.This electoral college is different from the electoral college for the election of the President.