Set-3 Indian History (English)Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-3 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The Shivaji Festival was inaugurated in 1895 by
1. Hume
2. Morley
3. Tilak
4. Gokhale

Ans:3

2.What was the original name of Euthydemia?
1. Gondhara
2. Sakala
3. Kapisa
4. Purushapura

Ans:2

3.Who was the founder of Kanva dynasty?
1. Vasumitra
2. Bhumimitra
3. Vasudeva
4. Devabhuti

Ans:3

4.Gathasaptasati was written by
1. Hala
2. Bharatmuni
3. Bhas
4. Satakarni I

Ans:1

5.Who among the following Mughal kings had sent Raja Ram Mohan Roy as his envoy to London?
1. Alamgir II
2. Shah Alam II
3. Akbar II
4. Bahadur Shah II

Ans:3

6.Which of the following ladies wrote an historical account during the Mughal period?
1. Gulbadan Begum
2. Jahanara
3. Roshanara
4. Asmat Begum

Ans:1

7.One of the greatest painters of Akbar’s court whom he employed as mint officer was
1. Basawan
2. Keshav
3. Mukund
4. Daswant

Ans:4

8.Which one of the following leaders belonged to the Extremist wing of the Congress?
1. Aurobindo Ghosh
2. Dadabhai Naoroji
3. G.K. Gokhle
4. S.N. Banerjee

Ans:1

9.Which is the first newspaper of India?
1. Bombay Gazette
2. Bengal Gazette
3. Bombay Times
4. Hindustan Times

Ans:2

10. Who built Sabarmati Ashram?
1. Guru Ramdas
2. Shah Jahan
3. Rao Jodhaji
4. Mahatma Gandhi

Ans:4

11.Battle of Plassey was fought in ______.
1. 1657
2. 1707
3. 1757
4. 1807

Ans:3

12. The Bibi Ka Maqbara is a tomb located in __________. It was built by Azam Shah, son of Aurangzeb, in 1678.
1. Hyderabad
2. Aurangabad
3. Lucknow
4. Allahabad

Ans:2

13. Battle of Kanauj was fought in the year _________?
1. 1764
2. 1526
3. 1540
4. 1857

Ans:3

14. The Buddha has been eulogized as an ocean of wisdom and compassion in
1. Buddha-Charita
2. Jataka tales
3. Amarakosha
4. The Light of Aisa

Ans:3

15. Tripitakas are related to
1. Buddhism
2. Jainism
3. Hinduism
4. Zoroastrians

Ans:1

16. The Digambaras and Shvetambaras differ primarily with regard to their
1. Choice of god
2. Totally different philosphy
3. Dress
4. Rituals

Ans:3

17. What was the chief objective of the ‘Wahabi movement’?
1. Forge cordial relations with the British
2. Purify Islam
3. Improve the condition of women
4. Adopt rational education

Ans:2

18. Gandhiji’s ‘Satyagraha’ meant an attachment to the following two elements –
1. Knowledge and religion
2. Truth and non-violence
3. Truth and chastity
4. Love of motherland and hate for colonial masters

Ans:2

19. Who was the founder of Arya Samaj?
1. Acharya Narendra Dev
2. Dayanand Saraswati
3. Raja Ram Mohan Roy
4. Acharya Vinoba Bhave

Ans:2

20. Buland Darwaza is the main entrance to the palace at?
1. Amer Fort
2. Gwalior Fort
3. Fatehpur Sikri
4. Agra Fort

Ans:3