Set-3 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-3 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Number of elected members in Legislative Assembly of M.P. is:
1. 230
2. 232
3. 225
4. 216

Ans:1

2.The term ‘Socialist’ was brought into the Preamble of the Indian Constitution by which amendment –
1. 32nd
2. 42nd
3. 44th
4. 74th

Ans:2

3.The ‘Directive Principles’ are what?
1. Justiciable
2. Non-justiciable
3. Rigid
4. Flexible

Ans:2

4. ‘National Planning Committee’ was set up by :
1. Jawaharlal Nehru
2. A. Dalal
3. Subhash Chandra Bose
4. Lal Bahadur Shastri

Ans:3

5. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act was passed in
1. 2004
2. 2005
3. 2007
4. 2010

Ans:2

6. Which kind of Panchayati Raj system was recommended by the Balwant Rai Mehta Committee?
1. Two-tier
2. Three-tier
3. Village level
4. None of the above

Ans:2

7. Which is the first ever state constituted on linguistic basis?
1. Rajasthan
2. Andhra Pradesh
3. Madhya Pradesh
4. Karnataka

Ans:2

8. Who among the following is associated with ‘NITI Aayog’?
1. Rajiv kumar
2. Kaushik Basu
3. Amartya Sen
4. P. Chidambaram

Ans:1

9. The Governor of a state is accountable for all his actions to
1. The state legislature
2. The state council of ministers
3. The Chief Minister of the state
4. The President

Ans:4

10. Which of the following enjoys Constitutional authority to decide the share of the states in the taxes?
1. The Union Finance Minister
2. The Finance Commission
3. The Planning Commission
4. The Union Cabinet in consultation with the President

Ans:2

11. Which of the following is in the concurrent list?
1. Population control and family planning
2. Public health and sanitation
3. Capitation taxes
4. Treasure trove

Ans:1

12. Two or more Zonal Councils can hold joint meetings. Such meetings are presided over by the
1. Chairman of the Planning Commission
2. Prime Minister
3. Union Home Minister
4. the seniormost governor of the member states

Ans:3

13. Zonal Councils are
1. advisory bodies
2. administrative bodies
3. consultative bodies
4. lawmaking agencies

Ans:1

14. How long a person should have practiced in a High Court to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India?
1. 10 Years
2. 15 Years
3. 12 Years
4. 5 Years

Ans:1

15. The judges of the High Court are appointed by the President in consultation with
1. The Chief Justice of the High Court
2. The Chief Justice of India
3. The Governor of the state
4. All the above

Ans:4

16. The Chief Justice and other judges of the High Court retire at the age of
1. 60 years
2. 62 years
3. 65 years
4. 70 years

Ans:2

17. Judges of the High Court can be removed from office before expiry of their term by the President
1. At his discretion
2. On the recommendation of the Chief Justice of the High Court
3. On the recommendation of the Chief Minister of the state
4. On a request of Parliament made through a resolution passed by a two-third majority of its members

Ans:4

18. Who has said that basic features of the Indian Constitution do not amount to a change—
1. Prime Minister
2. Parliament
3. Supreme Court of India
4. Government

Ans:3

19. Which Constitutional Article was very much affected in the Supreme Court Judgement of Kesavanand Bharti vs. State of Kerala—
1. Article 352
2. Article 368
3. Article 351
4. Article 342

Ans:2

20. Who curbed the Judicial Review power of Judiciary through Amendment of the Constitution by 42nd amendment?
1. State Legislature
2. Parliament
3. Council of State
4. Legislative Council

Ans:2