Set-3 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) A number is wrong in the following number series. Select the wrong number.

1. 75, 76, 156,475, 1924, 9645

2. 592, 300, 155, 86, 53, 38.5

3. 8, 11, 17, 29, 52 , 101

4. 7, 16, 51, 208, 1045, 6216

5. 8, 12, 24, 60, 180, 360

Directions:(6-10) What should come in place of question mark (?) in the following number series?

6. 0.5, 0.55, 0.65, 0.8, ?

7. 26, 37, 50, ?, 82

8. 13, 13, 65, 585, 7605, 129285, ?

9. 16, 288, 424, 492, 526, ?

10.  961, 1089, 1225, 1369, 1521, ?

 

Check your Answers below:

 

  • Directions:(1-5) A number is wrong in the following number series. Select the wrong number.

    1. Question

    75, 76, 156,475, 1924, 9645

    Ans:2
    The series is
    75*1+ 12= 76
    76*2 + 22= 156
    156*3+ 32= 477
    hence 475 is wrong term
  • 2. Question

    592, 300, 155, 86, 53, 38.5

    Ans:5
    The series is
    592*0.5 + 4= 300
    300* 0.5 + 6= 156 (hence 155 is wrong term)
    156*0.5+8 = 86
    86*0.5+10=53
    53*0.5 + 12 = 38.5
    The series continues like given above.
  • 3. Question

    8, 11, 17, 29, 52 , 101

    Ans:1
    8      11           17         29 53 101
    +3       +6         +12 +24 +48
    ×2        ×2          ×2            ×2Therefore 52 is wrong right one is 53
  • 4. Question

    7, 16, 51, 208, 1045, 6216

    Ans:5
    7×2+2=16
    16×3+3=51
    51×4+4=208
    208×5+5=1045
    1045×6+6=6276
  • 5. Question

    8, 12, 24, 60, 180, 360

    Ans:4
    8×1.5=12
    12×2=24
    24×2.5=60
    60×3=180
    180×3.5=630
  • 6. Question

    Directions:(6-10) What should come in place of question mark (?) in the following number series?

    0.5, 0.55, 0.65, 0.8, ?

    Ans:3
    The pattern is + 0.05, + 0.10, + 0.15,…..
    So, missing term = 0.8 + 0.20 = 1
  • 7. Question

    26, 37, 50, ?, 82

    Ans:4
    The pattern is 52+1, 62+1, 72+1, 82+1, 92+1
  • 8. Question

    13, 13, 65, 585, 7605, 129285, ?

    Ans:4
  • 9. Question

    16, 288, 424, 492, 526, ?

    Ans:3
    16 + 272 = 288
    288 + 136 = 424
    424 + 68 = 492
    492 + 34 = 526
    526 + 17 = 543
  • 10. Question

    961, 1089, 1225, 1369, 1521, ?

    Ans:1
    The pattern is =312, 332, 352, 372, 392,
    So the missing term replace by = 412 = 1681