Set-3 Puzzles For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Puzzles Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions(1-5):Read the following information carefully and answer the questions which follow.

Four friends P, Q, R and S visit a hospital on a particular day. Each one of them reached the hospital between 10:30 am and 12 pm with a gap of 30 minutes between the arrival times of any two friends. Each one of them has to visit a different specialist among cardiologist, dermatologist, ophthalmologist and neurologist. Following information is also known
1. The person who had to visit dermatologist came an hour after the person who had to visit the cardiologist.
2. Q was not the last person to visit the hospital.
3. S was in the hospital for 30 minutes more than R.
4. All of them left the hospital together.
5. Q visited the neurologist and was in the hospital for 60 minutes less than the person who visited ophthalmologist.

1. Who visited the cardiologist?

2. At what time did P visit the hospital?

3. Who visited the Ophthalmologist?

4. Who stayed in the hospital for the longest duration?

5. Who visited the Dermatologist?

Directions(6-10):Read the following information carefully and answer the questions that follow.
Seven friends A, B, C, D, E, F, and G went to a church and sat on seven chairs arranged in a row. Each of them was wearing a different colour shirt among Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, and Red. Further the following information is also known-
(i) D, who sat towards the right of A, and G were sitting at equal distance from A.
(ii) B and E were sitting on either of the extreme ends and were wearing Indigo or orange colour shirts.
(iii) C, who wore a yellow coloured shirt, sat on the immediate left of E.
(iv) A wore a violet coloured shirt and the person to the immediate left of him didn’t wear a blue colour shirt.
(v) The person sitting two places to the right of F was wearing an Indigo coloured shirt.

6. Who sits two places to the right of the person who wears an Orange coloured shirt?

7. Who sits in between A and F?

8. Which of the following information will be helpful in determining the complete sitting arrangement with the shirt colour of every person?

9. The colour of the shirts of how many friends can be uniquely determined?

10. How many different arrangement of the shirt colour is possible?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions(1-5):Read the following information carefully and answer the questions which follow.

    Four friends P, Q, R and S visit a hospital on a particular day. Each one of them reached the hospital between 10:30 am and 12 pm with a gap of 30 minutes between the arrival times of any two friends. Each one of them has to visit a different specialist among cardiologist, dermatologist, ophthalmologist and neurologist. Following information is also known
    1. The person who had to visit dermatologist came an hour after the person who had to visit the cardiologist.
    2. Q was not the last person to visit the hospital.
    3. S was in the hospital for 30 minutes more than R.
    4. All of them left the hospital together.
    5. Q visited the neurologist and was in the hospital for 60 minutes less than the person who visited ophthalmologist.

    1. Question

    Who visited the cardiologist?

    Ans:3

  • 2. Question

    At what time did P visit the hospital?

    Ans:4
  • 3. Question

    Who visited the Ophthalmologist?

    Ans:4
  • 4. Question

    Who stayed in the hospital for the longest duration?

    Ans:4
  • 5. Question

    Who visited the Dermatologist?

    Ans:2

    Directions(6-10):Read the following information carefully and answer the questions that follow.
    Seven friends A, B, C, D, E, F, and G went to a church and sat on seven chairs arranged in a row. Each of them was wearing a different colour shirt among Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, and Red. Further the following information is also known-
    (i) D, who sat towards the right of A, and G were sitting at equal distance from A.
    (ii) B and E were sitting on either of the extreme ends and were wearing Indigo or orange colour shirts.
    (iii) C, who wore a yellow coloured shirt, sat on the immediate left of E.
    (iv) A wore a violet coloured shirt and the person to the immediate left of him didn’t wear a blue colour shirt.
    (v) The person sitting two places to the right of F was wearing an Indigo coloured shirt.

    6. Question

    Who sits two places to the right of the person who wears an Orange coloured shirt?

    Ans:3

  • 7. Question

    Who sits in between A and F?

    Ans:5
  • 8. Question

    Which of the following information will be helpful in determining the complete sitting arrangement with the shirt colour of every person?

    Ans:4
  • 9. Question

    The colour of the shirts of how many friends can be uniquely determined?

    Ans:2
  • 10. Question

    How many different arrangement of the shirt colour is possible?

    Ans:1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.