Set-30 Arithmetic (Miscellaneous) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Bankers,
We are providing the most important Arithmetic (Miscellaneous) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

1. If the denominator of a fraction is increased by 25% and nominator is reduced by 24%, the new fraction thus formed is 19/25. Find the original fraction

2. Two persons Ram and Raman can do a job in 32 days together. Raman can do the same job in 48 days alone. They started working together and after working 8 days Raman is replaced by a third person Rishabh whose efficiency is double that of Raman. Find in how many days the remaining work will be completed by both Ram and Rishabh together?

3. Simple interest on a certain sum at the rate of 15% per annum for 4 years is Rs.1920. What is the compound interest at the same sum at the rate of 30% for two years?

4. In a bag there are four marbles of red colour and five marbles of blue colour. Two marbles are chosen randomly. What is the probability that both are of same colour ?

5. The average of five consecutive odd numbers is 23.What is the difference between the squares of the second highest to second lowest number?

6. Two trains A and B cross the same platform in 18 and 24 seconds respectively. The respective length of trains A and B is 240 metres and 210 metres and the ratio of their speeds is 3:2. What is the length of platform?

7. A dealer gives a discount of 25% on marked price of laptop. Ayush purchases a laptop from the dealer.After 1 year ayush sell laptop to raman at 10% profit. What is the marked price of laptop if Raman pay Rs.16500 to Ayush?

8. The difference between present ages of Roshni and Simran is 9 years. After 7 years, Roshni’s age is twice of Simran’s age. What will be Roshni’s age after 4 years?

9. Two persons P and Q enter into a business by investing their sum in the ratio of 7 : 9. After 7 months, Q leaves the business. After eleven month, if total profit is Rs. 2460, what is the profit of Q?

10. In a 54 litre mixture of spirit and water, the ratio of spirit to water is 4 : 5. What amount of water should be added to this mixture to make the ratio of spirit to water 2 : 5 ?

 

Check your Answers below:

 

  1. If the denominator of a fraction is increased by 25% and nominator is reduced by 24%, the new fraction thus formed is 19/25. Find the original fraction

    Ans:3
  2. 2. Question

    Two persons Ram and Raman can do a job in 32 days together. Raman can do the same job in 48 days alone. They started working together and after working 8 days Raman is replaced by a third person Rishabh whose efficiency is double that of Raman. Find in how many days the remaining work will be completed by both Ram and Rishabh together?

    Ans:3
  3. 3. Question

    Simple interest on a certain sum at the rate of 15% per annum for 4 years is Rs.1920. What is the compound interest at the same sum at the rate of 30% for two years?

    Ans:2
  4. 4. Question

    In a bag there are four marbles of red colour and five marbles of blue colour. Two marbles are chosen randomly. What is the probability that both are of same colour ?

    Ans:1
  5. 5. Question

    The average of five consecutive odd numbers is 23.What is the difference between the squares of the second highest to second lowest number?

    Ans: 1
  6. 6. Question

    Two trains A and B cross the same platform in 18 and 24 seconds respectively. The respective length of trains A and B is 240 metres and 210 metres and the ratio of their speeds is 3:2. What is the length of platform?

    Ans:3
  7. 7. Question

    A dealer gives a discount of 25% on marked price of laptop. Ayush purchases a laptop from the dealer.After 1 year ayush sell laptop to raman at 10% profit. What is the marked price of laptop if Raman pay Rs.16500 to Ayush?

    Ans:4
  8. 8. Question

    The difference between present ages of Roshni and Simran is 9 years. After 7 years, Roshni’s age is twice of Simran’s age. What will be Roshni’s age after 4 years?

    Ans:3
  9. 9. Question

    Two persons P and Q enter into a business by investing their sum in the ratio of 7 : 9. After 7 months, Q leaves the business. After eleven month, if total profit is Rs. 2460, what is the profit of Q?

    Ans:1
  10. 10. Question

    In a 54 litre mixture of spirit and water, the ratio of spirit to water is 4 : 5. What amount of water should be added to this mixture to make the ratio of spirit to water 2 : 5 ?

    Ans:2