Set-30 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10) Each sentence below has one or two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Below the sentence are five sets of words. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

1. While the government’s immediate job is to ensure there is no ______ from the IL&FS default—that’s where LIC’s lifeline comes in—sooner rather than later, it has to probe whether the fact that IL&FS had so many ex-bureaucrats on its rolls, and serving ones acting as chairmen of several SPVs, helped facilitate very ______ deals the firm got.

2. The interest of home buyers continues to remain in ______ as many real estate developers who have collected money from the flat owners have not utilized the same for construction of building, resulting in ______ projects.

3. Internet major Google and social media giants Twitter and Facebook have ______ the Election Commission that they will not allow their platforms to be used for anything which affects the ______ of polls during the campaign period, Chief Election Commissioner said.

4. DoP is now ______ itself, after ______ its business with parcel directorate and payments bank, the department has decided to set up an insurance firm as a special business unit in two years.

5. According to the central bank, while there may be ______ of information asymmetry between the supervisor and other stakeholders, bad loan divergence should not arise from lack of ______ to regulatory guidelines.

6. ______ by the deaths of 23 lions since September 12, the Gujarat government, which initially insisted that the lions had died due to infighting for territorial domination, has now sprung into action and launched not only ______ mission but also called experts from outside, including London, and imported a vaccine from the United States.

7. Emerging economies were also hit by financial ______ but recovered more quickly, declaring themselves ______ from the problems of the advanced world.

8. ______ yourself to achieve new fitness targets is a/an ______ feeling.

9. The official machinery required to enforce legal provisions ______, and the infrastructure to manage waste scientifically are inadequate, making it unlikely that there will be significant public health outcomes ______ from high-profile cleaning campaigns.

10. China’s Belt and Road Initiative (BRI) which ______ to invest about $8 trillion in infrastructure projects across Asia, Europe and Africa, has come under intense ______.

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-10) Each sentence below has one or two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Below the sentence are five sets of words. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
    While the government’s immediate job is to ensure there is no ______ from the IL&FS default—that’s where LIC’s lifeline comes in—sooner rather than later, it has to probe whether the fact that IL&FS had so many ex-bureaucrats on its rolls, and serving ones acting as chairmen of several SPVs, helped facilitate very ______ deals the firm got.

    Ans:2
    The meaning of “Contagion” is “Contamination / Dirt” and it is suitable for i blanks and the meaning of “lucrative” is “beneficial / rewarding” so it is appropriate for ii blank.

  2. 2. Question

    The interest of home buyers continues to remain in ______ as many real estate developers who have collected money from the flat owners have not utilized the same for construction of building, resulting in ______ projects.

    Ans: 4
    The meaning of “Jeopardy” is “Danger / Threat” and it is suitable for i blanks and the meaning of “stalled” is “delayed or hindered” so it is appropriate for ii blank

  3. 3. Question

    Internet major Google and social media giants Twitter and Facebook have ______ the Election Commission that they will not allow their platforms to be used for anything which affects the ______ of polls during the campaign period, Chief Election Commissioner said.

    Ans:3
    The meaning of “Assured” is “Guaranteed” and it is suitable for i blanks and the meaning of “sanctity” is “sacredness” so it is appropriate for ii blank

  4. 4. Question

    DoP is now ______ itself, after ______ its business with parcel directorate and payments bank, the department has decided to set up an insurance firm as a special business unit in two years.

    Ans:2
    The meaning of “Reincarnating” is “Reviving/ Revitalizing” and it is suitable for i blanks and the meaning of “diversifying” is “expanding/ spreading” so it is appropriate for ii blank

  5. 5. Question

    According to the central bank, while there may be ______ of information asymmetry between the supervisor and other stakeholders, bad loan divergence should not arise from lack of ______ to regulatory guidelines.

    Ans:1
    The meaning of “Instances” is “Occasions/ Occurrences” and it is suitable for i blanks and the meaning of “adherence” is “observance / loyalty” so it is appropriate for ii blank.

  6. 6. Question

    ______ by the deaths of 23 lions since September 12, the Gujarat government, which initially insisted that the lions had died due to infighting for territorial domination, has now sprung into action and launched not only ______ mission but also called experts from outside, including London, and imported a vaccine from the United States.

    Ans:2
    The meaning of “Stunned” is “Shocked / Astonished” and it is suitable for i blanks and the meaning of “rescue” is “saving” so it is appropriate for ii blank.

  7. 7. Question

    Emerging economies were also hit by financial ______ but recovered more quickly, declaring themselves ______ from the problems of the advanced world.

    Ans:4
    The meaning of Shockwaves” is “Repercussions / effects” and it is suitable for i blanks and the meaning of “decoupled” is “separate or isolate” so it is appropriate for ii blank

  8. 8. Question

    ______ yourself to achieve new fitness targets is a/an ______ feeling.

    Ans:3
    The meaning of “Pushing” is “Insistent” and it is suitable for i blanks and the meaning of “exhilarating” is “exciting” so it is appropriate for ii blank

  9. 9. Question

    The official machinery required to enforce legal provisions ______, and the infrastructure to manage waste scientifically are inadequate, making it unlikely that there will be significant public health outcomes ______ from high-profile cleaning campaigns.

    Ans:2
    The meaning of “Vigorously” is “Energetically” and it is suitable for i blanks and the meaning of “flowing” is “rolling / progressing” so it is appropriate for ii blank.

  10. 10. Question

    China’s Belt and Road Initiative (BRI) which ______ to invest about $8 trillion in infrastructure projects across Asia, Europe and Africa, has come under intense ______.

    Ans:1
    The meaning of “Seeks” is “Look for / pursues” and it is suitable for i blanks and the meaning of “scrutiny” is “enquiry / inspection” so it is appropriate for ii blank.