Set-30 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-30  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.From where was India’ multipurpose telecommunication satellite INSAT-2E launched?

1. Baikanour
2. Thumba
3. Sriharikota
4. Kourou

Ans:4

2.Most of the commonly used personal computers/laptops do not have a command key known as?
1. Turnover
2. Shift
3. Alt
4. Delete

Ans:1

3.2011 Census covered how many districts in India?
1. 610
2. 620
3. 630
4. 640

Ans:4

4.Who developed Ballistic Missile?
1. Wernher von Braun
2. J. Rober Oppenheimer
3. Edward Teller
4. Samuel Cohen

Ans:1

5.The computer that process both analog and digital is called?
1. Analog computer
2. Digital computer
3. Hybrid computer
4. Mainframe computer

Ans:3

6.Surface temperature of Sun is about ?
1. 6500 degree celsius
2. 6000 degree celsius
3. 5505 degree celsius
4. 5000 degree celsius

Ans:3

7.According to 2011 census, the literacy rate of India ?
1. 70.04
2. 71.04
3. 74.04
4. 76.04

Ans:3

8.The concept of “Green House Gases” was postulated by
1. Joseph Furier
2. Abdul Kalam
3. M. S. Swaminathan
4. Richael Carlson

Ans:1

9.Who is the father of cellular phone?
1. Linus Torvalds
2. Percy Lebaron Spencer
3. Fred Morrison
4. Martin Cooper

Ans:4

10.Artificial Intelligence is associated with which generation?
1. First Generation
2. Second Generation
3. Fifth Generation
4. Fourth Generation

Ans:3

11.Diameter of moon is?
1. 3474 km
2. 3425 km
3. 3415 km
4. 3375 km

Ans:1

12.Electron was discovered by
1. Ernest Rutherford
2. Max Planck
3. Joseph Thomson
4. Albert Einstein

Ans:3

13.Which statement is valid?
1. 1 KB = 1024 bytes
2. 1 MB = 2048 bytes
3. 1 MB = 1000 bytes
4. 1 KB = 1000 bytes

Ans:1

14.Who invented the Jet Engine?
1. Karl Benz
2. Sir Frank Whittle
3. Thomas Savery
4. Michael Faraday

Ans:2

15.What is supernova?
1. A black hole
2. A dying star
3. An asteroid
4. A comet

Ans:2

16.The National Commission on population is headed by ?
1. Prime Minister
2. President
3. Home Minister
4. Registrar General of India

Ans:1

17.Which planet is also known as Red planet?
1. Jupiter
2. Venus
3. Mars
4. Mercury

Ans:3

18.Who invented the hydrogen bomb?
1. J. Robert Oppenheimer
2. Albert Einstein
3. Samuel Cohen
4. Edward Teller

Ans:4

19.The first person to enter into space was
1. Valentina Tereshkova
2. Edward H. White
3. Yuri Gagarin
4. Alan Shepard

Ans:3

20. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
1. Application software
2. System software
3. Operating system software
4. Platform software

Ans:1