Set-30 Inequalities For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Inequalities for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-8) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.
Give Answer

1.
Statement:
 H > K ≥ J ≥ G > D; K < T < L;  J > M ≥ W
Conclusion:
I). W < K
II). L > H

2.
Statement:
 P > H > D = Y ≤ S; H < R ≤ Q; S ≤ D < B
Conclusion:
I). B > P
II). Y < Q

3.
Statement: Q≥L>F≥W; G>P≥L≤S
Conclusion:
I.W<S
II.G>Q

4.
Statement:
 P≤S≤R≤U; C≤S<K; R>X≥A
Conclusion:
I. K>P
II. U>A

5.
Statement:
 Z≥W>P>F; P>Y≥J
Conclusion:
I. J>Z
II. J<F

6.
Statements:

A ≤ B = C < D> E; D ≥ U = Q < N < Y
Conclusions:
I) A < Q
II) E < N

7.
Statements:
S ≤ T > U < V = W; K > I < U ≥ M = L
Conclusions:
I) W > M
II) I > S

8.
Statements:
M = N ≤ O < P ≤ Q; P ≥ S > X ≥ Y = U
Conclusions:
I) X < Q
II) U < P

Directions:(9-10)In these questions relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by Conclusions.
‘A$B’ means A is either less than or equal to B
‘A*B’ means A is neither less than nor equal to B
‘A@B’ means A is either greater than or equal to B
‘A#B’ means A is neither greater than nor less than B
‘A%B’ means A is neither greater than nor equal to B

9.
Statements:
S*J@V#P,      F%G$M#S,     K@A*B#C@F*O
Conclusions:
I) P@K
II) K*P
III) P%K
IV) P%M

10.
Statements:
B@C#D*M,   P$Q#T$D
Conclusions:
I) B@T
II) M$P
III) P$D
IV) C$P

 

Check your Answers below:

 

 

  1. Directions:(1-8) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.
    Give Answer

    Statement: H > K ≥ J ≥ G > D; K < T < L;  J > M ≥ W
    Conclusion:
    I). W < K
    II). L > H

    Ans:1
    I). True
    II). False

  2. 2. Question

    Statement: P > H > D = Y ≤ S; H < R ≤ Q; S ≤ D < B
    Conclusion:
    I). B > P
    II). Y < Q

    Ans:2
    I). True
    II). False

  3. 3. Question

    Statement: Q≥L>F≥W; G>P≥L≤S
    Conclusion:
    I.W<S
    II.G>Q

    Ans: 1
    I). True
    II). False

  4. 4. Question

    Statement: P≤S≤R≤U; C≤S<K; R>X≥A
    Conclusion:

    I. K>P
    II. U>A

    Ans:5
    I.True
    II.True

  5. 5. Question

    Statement: Z≥W>P>F; P>Y≥J
    Conclusion:

    I. J>Z
    II. J<F

    Ans:4
    I.False
    II. False

  6. 6. Question

    Statements:
    A ≤ B = C < D> E; D ≥ U = Q < N < Y
    Conclusions:
    I) A < Q
    II) E < N

    Ans:4
    A ≤ B = C < D> E; D ≥ U = Q < N < Y
    I) A < Q (A ≤ B = C < D ≥ U = Q)–> False
    II) E < N (E < D ≥ U = Q < N)–> False

  7. 7. Question

    Statements:
    S ≤ T > U < V = W; K > I < U ≥ M = L
    Conclusions:
    I) W > M
    II) I > S

    Ans:1
    S ≤ T > U < V = W; K > I < U ≥ M = L
    I) W > M (W = V > U ≥ M)–> True
    II) I > S (I < U < T ≥ S)–> False

  8. 8. Question

    Statements:
    M = N ≤ O < P ≤ Q; P ≥ S > X ≥ Y = U
    Conclusions:
    I) X < Q
    II) U < P

    Ans:5
    M = N ≤ O < P ≤ Q; P ≥ S > X ≥ Y = U
    I) X < Q (Q ≥ P ≥ S > X)–> True
    II) U < P (P ≥ S > X ≥ Y = U)–> True

  9. 9. Question

    Directions:(9-10)In these questions relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by Conclusions.
    ‘A$B’ means A is either less than or equal to B
    ‘A*B’ means A is neither less than nor equal to B
    ‘A@B’ means A is either greater than or equal to B
    ‘A#B’ means A is neither greater than nor less than B
    ‘A%B’ means A is neither greater than nor equal to B

    Statements:
    S*J@V#P,      F%G$M#S,     K@A*B#C@F*O
    Conclusions:
    I) P@K
    II) K*P
    III) P%K
    IV) P%M

    Ans:5
    I) P@K (K ≥ A > B = C ≥ F < G ≤ M = S > J ≥ V = P)–> False
    II) K*P (K ≥ A > B = C ≥ F < G ≤ M = S > J ≥ V = P)–> False
    III) P%K         (K ≥ A > B = C ≥ F < G ≤ M = S > J ≥ V = P)–> False
    IV) P%M (M = S > J ≥ V = P)–>True
    So, Only IV follow and either option (b) or option (c)

  10. 10. Question

    Statements:
    B@C#D*M,   P$Q#T$D
    Conclusions:
    I) B@T
    II) M$P
    III) P$D
    IV) C$P

    Ans:2
    I) B@T (B ≥ C = D ≥ T)–> True
    II) M$P (P ≤ Q = T ≤ D > M)–>False
    III) P$D (P ≤ Q = T ≤ D)–>True
    IV) C$P (P ≤ Q = T ≤ D = C)–> False
    So, I and III follow