Set-30 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Find the next term in the series.

1. 1204, 1205, 1213, 1240, 1304, ?

2. 12, 72, 216, 1296, 3888, 23328, ?

3. 24, 35, 48, 63, 80, ?

4. 3.61, 4.41, 5.29, 6.25, 7.29, ?

5. 410, 427, 446, 469, 498, ?

Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6. 336, 224, 168, 140, 126, ?

7. 5, 6, 16, 57, 244, ?

8. 848, 422, 208, 100, 45, ?

9. 4, 8, 24, 60, ?, 224

10. 7, 16, 141, 190, 919, ?

5

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-5) Find the next term in the series.

    1. Question

    1204, 1205, 1213, 1240, 1304, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    1204 + 13 = 1205

    1205 + 23 = 1213

    1213 + 33 = 1240

    1240 + 43 = 1304

    1304 + 53 = 1429

  2. 2. Question

    12, 72, 216, 1296, 3888, 23328, ?

    Ans:5
    The pattern is as follows:

    12 x 6 = 72, 72 x 3 = 216

    216 x 6 = 1296, 1296 x 3 = 3888

    3888 x 6 = 23328, 23328 x 3 = 69984

  3. 3. Question

    24, 35, 48, 63, 80, ?

    Ans: 1
    The pattern is as follows:

    5 x 4 + 4 = 24

    6 x 5 + 5 = 35

    7 x 6 + 6 = 48

    8 x 7 + 7 = 63

    9 x 8 + 8 = 80

    10 x 9 + 9 = 99

  4. 4. Question

    3.61, 4.41, 5.29, 6.25, 7.29, ?

    Ans:3
    The pattern is as follows:

    1.92 = 3.61

    2.12 = 4.41

    2.32 = 5.29

    2.52 = 6.25

    2.72 = 7.29

    2.92 = 8.41

  5. 5. Question

    410, 427, 446, 469, 498, ?

    Ans:4
    Consective prime numbers are added to the number:

    410 + 17 = 427

    427 + 19 = 446

    446 + 23 = 469

    469 + 29 = 498

    498 + 31 = 529

  6. 6. Question

    Directions:(6-10) What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

    336, 224, 168, 140, 126, ?

    Ans:1
    336-112=224, 224-56=168, 168-28=140, 140-14=126, 126-7=119

  7. 7. Question

    5, 6, 16, 57, 244, ?

    Ans:4
    (5+1)x1=6, (6+2)x2=16, (16+3)x3=57, (57+4)x4=244, (244+5)x5=1245

  8. 8. Question

    848, 422, 208, 100, 45, ?

    Ans:1
    848÷2-2=422, 422÷2-3=208, 208÷2-4=100, 100÷2-5=45, 45÷2-6=16.5

  9. 9. Question

    4, 8, 24, 60, ?, 224

    Ans:5
    4+22=8, 8+42=24, 24+62=60, 60+82=124, 124+102=224

  10. 10. Question

    7, 16, 141, 190, 919, ?

    Ans:5
    7+32=16, 16+53=141, 141+72=190, 190+93=919, 919+112=1040

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.