Set-30 Phrase Replacement For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Phrase Replacement for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-10)
In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence alternatives to the bold part are given at (A), (B), (C) and (D) which may help improve the sentence. Choose the correct alternative. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required.

1. The delay in sending the documents to the authorities has set out a blame game in the government.

2. Would they had been aware of all the facts, they would not have done it.

3. Either my colleague and me will be presenting the report in-front of the CEO.

4. In some ways, the development of each child retraces the whole history of the human race, physically and spiritually.

5. As soon as she opened the umbrella, a scorpion fell about of it

6. The argument mentioned above seems to be logically convincing.

7. Nobody in the world know that he is alive, still, he persistently tries to beam messages back to Earth using the spacecraft’s rotating camera.

8. Necessity being the mother of invention, he resourcefully modifies the Rover to go on long drives even though it have originally designed for short one.

9. There is no place for a citizen who is making a noise, agitates, and opposes government actions and policies.

10. NABARD has the responsibility of lay down the policies for the RRBs to oversee their operations provide refinance facilities to monitor their performance and to attend their problems.

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-10) In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence alternatives to the bold part are given at (A), (B), (C) and (D) which may help improve the sentence. Choose the correct alternative. In case the given sentence is correct, your answer is (E) i.e. No correction required.

    The delay in sending the documents to the authorities has set out a blame game in the government.

    Ans:
    The correct answer is A. “set off a blame game within” perfectly fits in the sentence and also makes its structure correct.
    Option B is incorrect as we usually use off in this type of a situation and do not use ‘out’.
    Options C and D are also grammatically incorrect.

  2. 2. Question

    Would they had been aware of all the facts, they would not have done it.

    Ans:
    The answer is A.
    The given sentence puts forth a condition that if they had been aware of the facts, they would not have done it. Therefore, “had they been” is grammatically correct and the usage of “would” is redundant here.

  3. 3. Question

    Either my colleague and me will be presenting the report in-front of the CEO.

    Ans:
    The answer is A.
    option B will make the structure of the sentence incorrect. In option C, we do not use me or myself in a sentence in which either is used. The sentence is in the present tense therefore we have to reject the use of option D as it has “would” in it.

  4. 4. Question

    In some ways, the development of each child retraces the whole history of the human race, physically and spiritually.

    Ans:
    The given sentence is correct as it is.

  5. 5. Question

    As soon as she opened the umbrella, a scorpion fell about of it

    Ans:
    The use of phrasal verb “fell about” is incorrect. Fall about means to laugh uncontrollably. The correct phrasal verb is ‘fell out’ which means to become detached and drop out. Thus, option C is correct.

  6. 6. Question

    The argument mentioned above seems to be logically convincing.

    Ans:
    “Seems to be” is a common term used in various sentences and here it goes very well with the next words. That is why no change is required in this question.
    None of the options fit grammatically after ‘to’.

  7. 7. Question
    Nobody in the world know that he is alive, still, he persistently tries to beam messages back to Earth using the spacecraft’s rotating camera.
    Ans:
    “Nobody” is followed by a singular verb. Therefore, the verb should be written as “knows”.

  8. 8. Question

    Necessity being the mother of invention, he resourcefully modifies the Rover to go on long drives even though it have originally designed for short one.

    Ans:
    The subject “it” is followed by singular verb. Therefore, the use of “has” would be correct instead of “have”.
    Option A: ‘has and have been’ can’t be used together.
    Option B: ‘has originally was’ can’t be used together.
    Option C: ‘has and has been’ together are grammatically incorrect.
    Thus, option B is correct.

  9. 9. Question

    There is no place for a citizen who is making a noise, agitates, and opposes government actions and policies.

    Ans:
    “A citizen” is singular noun, therefore, the verb that follows it should also be singular. Also, to maintain parallelism, all the verbs should carry a similar grammatical structure. Thus, option C is correct.

  10. 10. Question

    NABARD has the responsibility of lay down the policies for the RRBs to oversee their operations provide refinance facilities to monitor their performance and to attend their problems.

    Ans:
    The given sentence is generic; hence it will be in present tense.
    This eliminates option A.
    The given sentence is incorrect since the usage ‘of lay down’ is meaningless. “Laying down” is the correct phrasal verb.
    Options C and D are grammatically incorrect as well.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.