Set-30 Puzzles For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Puzzles Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5):Seven girls Vatika, Veena, Deepa, Divya, Mohita, Rajini and Prabha are standing in a queue for Republic day Parade. They belong to the same class of the school. Each of these girls got a different rank in the class from 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th and 7th rank. It is known that:

1. Vatika was first in the class and she is standing two places ahead of Divya.
2. Rajini and Prabha are standing adjacent to each other and their ranks are also numerically adjacent to each other.
3. Veena who got 3rd rank in the class is standing behind only Mohita.
4. Divya is not the last person in the row and she didn’t get the 4th rank in the class.
5. Deepa got 5th rank and she is not standing either adjacent to the girl who got 3rd or 4th rank.
6. The girl who is last in the row didn’t get 7th rank in the class.

1. Who got 2nd rank?

2. Mohita got which rank?

3. Who is the last person in the row?

4. If Rajini didn’t get the 6th rank then who is standing 2 places ahead of Prabha?

5. The neighbors of Divya got which ranks?

Directions (6-10): F, G, H, I, J, K, L, M and N are sitting around a circular table. Five of them are facing the center while the rest are facing away from the center. N doesn’t sit second to the left of L. I is sitting third to the right of M. I and M are facing in opposite directions i.e. if one of them is facing inside then the other must be facing outside and vice versa. L is sitting fourth to the right of F and both of them are facing towards the center. Neither F nor L is the immediate neighbor of either I or N. G is sitting second to the right of K. H is sitting fourth to the left of G, who is facing away from the center. Only one pair is there who is sitting together and facing in the same direction. J is facing in the same direction as M. J is not the immediate neighbor of either H or G.

6. Who is sitting third to the left of H?

7. How many person(s) are sitting between K and J, if counted from the left of J?

8. Which of the following group is facing away from the center?

9. Which is the only pair who is sitting together and facing the same direction i.e. either towards the center or away from the center?

10. What is the position of G with respect to N?

 

Check your Answers below:

 

 

Directions (1-5):Seven girls Vatika, Veena, Deepa, Divya, Mohita, Rajini and Prabha are standing in a queue for Republic day Parade. They belong to the same class of the school. Each of these girls got a different rank in the class from 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th and 7th rank. It is known that:

1. Vatika was first in the class and she is standing two places ahead of Divya.
2. Rajini and Prabha are standing adjacent to each other and their ranks are also numerically adjacent to each other.
3. Veena who got 3rd rank in the class is standing behind only Mohita.
4. Divya is not the last person in the row and she didn’t get the 4th rank in the class.
5. Deepa got 5th rank and she is not standing either adjacent to the girl who got 3rd or 4th rank.
6. The girl who is last in the row didn’t get 7th rank in the class.

1. Question

Who got 2nd rank?

Ans: 2
Using (3), we have:Mohita, Veena(3), __ __ __ __ __

Now from (1), (2) and (4), only the below arrangement is possible:

Mohita, Veena(3), Vatika(1), Deepa(5), Divya, Rajini/Prabha, Rajini/Prabha

Rajini and Prabha have adjacent ranks and the one standing at the end doesn’t rank 7. Also, Deepa is not standing adjacent to rank 3 or 4.

Hence we have:

Mohita(4), Veena(3), Vatika(1), Deepa(5), Divya(2), Rajini/Prabha(7), Rajini/Prabha(6)

2. Question

Mohita got which rank?

Ans: 3
3. Question

Who is the last person in the row?

Ans: 5
4. Question

If Rajini didn’t get the 6th rank then who is standing 2 places ahead of Prabha?

Ans: 2
5. Question

The neighbors of Divya got which ranks?

Ans: 3

Directions (6-10): F, G, H, I, J, K, L, M and N are sitting around a circular table. Five of them are facing the center while the rest are facing away from the center. N doesn’t sit second to the left of L. I is sitting third to the right of M. I and M are facing in opposite directions i.e. if one of them is facing inside then the other must be facing outside and vice versa. L is sitting fourth to the right of F and both of them are facing towards the center. Neither F nor L is the immediate neighbor of either I or N. G is sitting second to the right of K. H is sitting fourth to the left of G, who is facing away from the center. Only one pair is there who is sitting together and facing in the same direction. J is facing in the same direction as M. J is not the immediate neighbor of either H or G.

6. Question

Who is sitting third to the left of H?

Ans: 2
7. Question

How many person(s) are sitting between K and J, if counted from the left of J?

Ans: 5
8. Question

Which of the following group is facing away from the center?

Ans: 3
9. Question

Which is the only pair who is sitting together and facing the same direction i.e. either towards the center or away from the center?

Ans: 1
10. Question

What is the position of G with respect to N?

Ans: 3