Set-30 Reading Comprehension For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Reading Comprehension for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

David Copperfield was born in a village in England. His father had died six months before he was born. David’s mother looked after him well. He was sent to the best school in the village. When David was six years old, his mother married a man by the name of Murdstone. Murdstone did not like David and David did not like Murdstone. Murdstone disliked David so much that he decided to send him to a boarding school. Next day, much to the displeasure of his mother, David’s bags were packed, and he was sent off.

He was in boarding school for two years, when he got the news that his mother had died. He hurried home to find his stepfather seated on a chair, glaring at him. Murdstone said, “Your mother is dead; I have no money to fund your education; you have to start earning. Tomorrow you will leave for London.” So, at the age of ten, David Copperfield was in the streets of London with no money, food or shelter. He remembered his mother having told him that in Dover lived his aunt, his father’s sister. David had never seen her. He walked to Dover to his aunt’s house.

It was morning by the time David reached his aunt’s house. Her name was Miss Trotwood. She was in the garden, when she saw a ragged boy looking at her. She asked, “What is it boy? What do you want?” David said, “I am David Copperfield, your nephew.” He told her everything. Miss Trotwood took David inside, gave him a hot water bath and some food. As days went by, Miss Trotwood put David in a good school and looked after him fondly. Miss Trotwood had a friend, Wickerden, who had a daughter Agnes. David and Agnes became great friends.

Wickerden was a rich lawyer; he had a habit of drinking every night before he went to sleep. His assistant, Micawber, was a dishonest man. He would get valuable documents signed by Wickerden in his drunken state. David would often visit the Wickerden house. One day David happened to see Micawber getting some papers signed by Wickerden. He did not trust Micawber. He asked to see the documents. Micawber said, “David, these papers are related to work and would make no sense to you.” But, David insisted.

When David saw the papers, he realized that Micawber was getting documents signed that would make him a partner in Wickerden’s firm. David had Micawber arrested for deception. Wickerden was happy that David had caught the dishonest Micawber. Agnes too thanked David for saving her father from ruin. A few years later David and Agnes, who were in love with each other, were married. They lived happily for a long time.

1. Which of the following is NOT true as per the passage?
I. David often visited the Wickerden house because he was suspicious about Micawber.
II. David Copperfield went to his aunt’s house because he had no money.
III. At the first sight of Agnes, David fell in love with her.

2. What was Micawber trying to achieve by getting Wickerden to sign the papers?

3. How did David Copperfield reach his aunt’s house?

4. How did David’s mother die?

5. Which of the following is the closest antonym of ‘ragged’, as used in the passage?

Directions (6-10): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

Long ago, in England in Sherwood forest, lived Robin Hood. As a boy, Robin had been cheated by a few noblemen and since then he had decided that he would not spare the rich. He would rob the rich and give to the poor. The Sheriff of Nottingham had placed many rewards for the capture of Robin Hood but nobody had ever caught him. Robin Hood had a number of men who served him; they had made him their leader. They acted as informers and would warn Robin Hood whenever the Sheriff had any new plan to catch him.

The rich were scared of going through Sherwood Forest because they knew Robin Hood would attack. The pressure mounted on the Sheriff of Nottingham to capture Robin Hood. He went to take the help of the king. The king refused to send any of his men to help in the capture of Robin Hood. Finally, the Sheriff thought of a plan. “Let us have a competition to choose the best shooter in Nottingham. Robin Hood cannot resist such a competition. He will surely come and when he does, my guards will capture him,” he told his noblemen. All of them agreed.

Now, Robin Hood was an excellent shooter; there was none better than him with a bow and arrow in the whole of Nottingham. And Robin Hood could surely not resist taking part in any competition to prove that he was the best. Robin Hood’s loyal men dissuaded him. “Robin, this competition is being held to trap you,” said one of the men. “It would be foolish to talk into the lion’s den,” said another. But Robin Hood was not willing to listen. So, the next day all arrangements for the competition were made. The crowds were all seated and ten contestants were there.

The Sheriff turned to one of the guards and asked in a whisper, “Has Robin come?” “No, Your Highness, Robin has red hair. None of the contestants have red hair.” The Sheriff said, “He must be scared.” The competition began. William, the Sheriff’s man, who had also participated and another man in a green outfit were vying for the first prize, a golden arrow, after ten rounds. It was time for the last arrow to be shot; the winner of this round would be declared the best shooter in Nottingham. William took aim first and shot; it was very close to the center. The Sheriff applauded. “Good shot, William,” he said. Then it was the turn of the man in green; he let go of his arrow.

The crowd cheered hysterically. It went through William’s arrow and bull’s eye. And within a flash the man in green let go of two more arrows which came flying towards the chair on which the Sheriff sat and stuck on either side of it. The Sheriff was stunned. The man in green was none other than Robin Hood. Before the Sheriff recovered, he pulled off his black wig, threw it in the ground, jumped over a wall on to his waiting horse and was gone. “Get him, you fools. That is Robin Hood,” shouted the helpless Sheriff, but it was too late. Robin Hood had escaped again.

6. Which of the following will be true as per the passage?
I. The sheriff of Nottingham wanted the help of the king because he was scared to face Robinhood alone.
II. Robinhood used a black wig to hide his red hair, because he didn’t want to get recognized.
III. A number of poor men who served Robinhood, made him their leader.

7. What was the pretext of the shooting competition conducted by the sheriff?

8. What stunned the sheriff?

9. Why the king refused to help the Sheriff?

10. Which of the following is the closest synonym of ‘dissuade’, as used in the passage?

 

 

Check the answer below

 

 

 

Directions (1-5): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

David Copperfield was born in a village in England. His father had died six months before he was born. David’s mother looked after him well. He was sent to the best school in the village. When David was six years old, his mother married a man by the name of Murdstone. Murdstone did not like David and David did not like Murdstone. Murdstone disliked David so much that he decided to send him to a boarding school. Next day, much to the displeasure of his mother, David’s bags were packed, and he was sent off.

He was in boarding school for two years, when he got the news that his mother had died. He hurried home to find his stepfather seated on a chair, glaring at him. Murdstone said, “Your mother is dead; I have no money to fund your education; you have to start earning. Tomorrow you will leave for London.” So, at the age of ten, David Copperfield was in the streets of London with no money, food or shelter. He remembered his mother having told him that in Dover lived his aunt, his father’s sister. David had never seen her. He walked to Dover to his aunt’s house.

It was morning by the time David reached his aunt’s house. Her name was Miss Trotwood. She was in the garden, when she saw a ragged boy looking at her. She asked, “What is it boy? What do you want?” David said, “I am David Copperfield, your nephew.” He told her everything. Miss Trotwood took David inside, gave him a hot water bath and some food. As days went by, Miss Trotwood put David in a good school and looked after him fondly. Miss Trotwood had a friend, Wickerden, who had a daughter Agnes. David and Agnes became great friends.

Wickerden was a rich lawyer; he had a habit of drinking every night before he went to sleep. His assistant, Micawber, was a dishonest man. He would get valuable documents signed by Wickerden in his drunken state. David would often visit the Wickerden house. One day David happened to see Micawber getting some papers signed by Wickerden. He did not trust Micawber. He asked to see the documents. Micawber said, “David, these papers are related to work and would make no sense to you.” But, David insisted.

When David saw the papers, he realized that Micawber was getting documents signed that would make him a partner in Wickerden’s firm. David had Micawber arrested for deception. Wickerden was happy that David had caught the dishonest Micawber. Agnes too thanked David for saving her father from ruin. A few years later David and Agnes, who were in love with each other, were married. They lived happily for a long time.

1. Question

Which of the following is NOT true as per the passage?
I. David often visited the Wickerden house because he was suspicious about Micawber.
II. David Copperfield went to his aunt’s house because he had no money.
III. At the first sight of Agnes, David fell in love with her.

Ans: 4
The 4th sentence of the 4th paragraph says that “David would often visit the Wickerden house,” but apart from this, nowhere in the passage, has anything been stated in reference to the pretext of David’s visit to the Wickerden house. (I) is not true.The 4th and the 3rd to last sentences of the 2nd paragraph – “So, at the age of ten, David Copperfield was in the streets of London with no money, food or shelter. He remembered his mother having told him that in Dover lived his aunt, his father’s sister” conforms to what (II) is stating. (II) is true.

2. Question

What was Micawber trying to achieve by getting Wickerden to sign the papers?

Ans: 2
The opening sentence of the last paragraph – “When David saw the papers, he realized that Micawber was getting documents signed that would make him a partner in Wickerden’s firm” makes option B the clear answer here. None of the other options have been given in the passage.
3. Question

How did David Copperfield reach his aunt’s house?

Ans: 3
The closing sentence of the 2nd paragraph – “He walked to Dover to his aunt’s house” makes option C the correct answer. None of the other options have been given in the passage.
4. Question

How did David’s mother die?

Ans: 5
The opening sentence of the 2nd paragraph – “He was in boarding school for two years, when he got the news that his mother had died” talks about David’s mother’s death. Now, it can be seen in the passage that the reason for her death has not been outlined anywhere. Also, none of the options have been given in the passage. Hence, option E will be the correct answer.
5. Question

Which of the following is the closest antonym of ‘ragged’, as used in the passage?

Ans: 2
‘Ragged’ means rough, torn or untidy. The opposite of untidy will be ‘tidy’, making option B the correct answer.

Directions (6-10): Read the following passage carefully and answer the questions that follow.

Long ago, in England in Sherwood forest, lived Robin Hood. As a boy, Robin had been cheated by a few noblemen and since then he had decided that he would not spare the rich. He would rob the rich and give to the poor. The Sheriff of Nottingham had placed many rewards for the capture of Robin Hood but nobody had ever caught him. Robin Hood had a number of men who served him; they had made him their leader. They acted as informers and would warn Robin Hood whenever the Sheriff had any new plan to catch him.

The rich were scared of going through Sherwood Forest because they knew Robin Hood would attack. The pressure mounted on the Sheriff of Nottingham to capture Robin Hood. He went to take the help of the king. The king refused to send any of his men to help in the capture of Robin Hood. Finally, the Sheriff thought of a plan. “Let us have a competition to choose the best shooter in Nottingham. Robin Hood cannot resist such a competition. He will surely come and when he does, my guards will capture him,” he told his noblemen. All of them agreed.

Now, Robin Hood was an excellent shooter; there was none better than him with a bow and arrow in the whole of Nottingham. And Robin Hood could surely not resist taking part in any competition to prove that he was the best. Robin Hood’s loyal men dissuaded him. “Robin, this competition is being held to trap you,” said one of the men. “It would be foolish to talk into the lion’s den,” said another. But Robin Hood was not willing to listen. So, the next day all arrangements for the competition were made. The crowds were all seated and ten contestants were there.

The Sheriff turned to one of the guards and asked in a whisper, “Has Robin come?” “No, Your Highness, Robin has red hair. None of the contestants have red hair.” The Sheriff said, “He must be scared.” The competition began. William, the Sheriff’s man, who had also participated and another man in a green outfit were vying for the first prize, a golden arrow, after ten rounds. It was time for the last arrow to be shot; the winner of this round would be declared the best shooter in Nottingham. William took aim first and shot; it was very close to the center. The Sheriff applauded. “Good shot, William,” he said. Then it was the turn of the man in green; he let go of his arrow.

The crowd cheered hysterically. It went through William’s arrow and bull’s eye. And within a flash the man in green let go of two more arrows which came flying towards the chair on which the Sheriff sat and stuck on either side of it. The Sheriff was stunned. The man in green was none other than Robin Hood. Before the Sheriff recovered, he pulled off his black wig, threw it in the ground, jumped over a wall on to his waiting horse and was gone. “Get him, you fools. That is Robin Hood,” shouted the helpless Sheriff, but it was too late. Robin Hood had escaped again.

6. Question

Which of the following will be true as per the passage?
I. The sheriff of Nottingham wanted the help of the king because he was scared to face Robinhood alone.
II. Robinhood used a black wig to hide his red hair, because he didn’t want to get recognized.
III. A number of poor men who served Robinhood, made him their leader.

Ans: 2
The 2nd and 3rd sentences of the 2nd paragraph – “The pressure mounted on the Sheriff of Nottingham to capture Robin Hood. He went to take the help of the king,” is where the context of the question lies. It can be noticed, that the author has not outlined the reason as to why the sheriff was seeking the help of the king. This negates (I).The context of Robinhood’s hair has been mentioned at a couple of places in the passage – the 2nd sentence of the 4th paragraph – “No, Your Highness, Robin has red hair” and the 3rd sentence of the last paragraph – “And within a flash the man in green let go of two more arrows which came flying towards the chair on which the Sheriff sat and stuck on either side of it.” Now, although it’s not explicitly mentioned that the wig was a result of him trying not to get recognized, the passage indicates towards this reasoning. (II) will be true.

Contained in the 2nd to last sentence of the opening paragraph – “Robin Hood had a number of men who served him; they had made him their leader,” it can be clearly seen that nowhere it’s mentioned that the men who served him were “poor”. (III) will not be true.

Since, only (II) is true here, option B will be the correct answer.

7. Question

What was the pretext of the shooting competition conducted by the sheriff?

Ans: 3
The answer is contained in the 3rd to last sentence of the 2nd paragraph – “Robin Hood cannot resist such a competition.” This makes option C the most obvious choice. None of the other options are contained anywhere in the passage, for them to be correct. Hence, option C will be the correct answer.
8. Question

What stunned the sheriff?

Ans: 5
Given in the 3rd sentence of the last paragraph – “And within a flash the man in green let go of two more arrows which came flying towards the chair on which the Sheriff sat and stuck on either side of it,” option E can be clearly deduced from it. Apart from this, options A, B and C are also correct, but they were not the reason that stunned the sheriff. Hence, option E will be the correct answer.
9. Question

Why the king refused to help the Sheriff?

Ans: 5
The context of the question is contained in the 4th sentence of the 2nd paragraph – “The king refused to send any of his men to help in the capture of Robin Hood.” Now, E will be the correct answer here as the passage does not mention the reason as to why the king did not help the sheriff.
10. Question

Which of the following is the closest synonym of ‘dissuade’, as used in the passage?

Ans: 1
Except option A, all the other options are antonyms of ‘dissuade’, and they largely mean to cause/ask (someone) to do something through reasoning or argument. Dissuade means preventing (someone) from taking a particular course of action, which is the same with ‘discourage’ as well. Hence, option A will be the correct answer.