Set-30 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions (1-5): Question consists of five statements followed by five conclusions. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together.

1. Statements:
All Pen are Book.
Some Book are Pencil.
No Pencil are Lesson.
Some Lesson are Chapter.
All chapter are Pages.

Conclusions:
(a) Some pages are Lesson.
(b) All Pen being pencil is a possibility.
(c) Some Book is not Lesson.
(d) Some Pen is not Lesson.
(e) All Lesson being pages is a possibility.

2. Statements:
Some Bird are parrot.
No parrot is green.
All green is yellow.
Some yellow is Blue.
All Blue is Black.

Conclusions:
(a) All Parrot being yellow is a possibility.
(b) All Bird being green is a possibility.
(c) Some Black is Yellow.
(d) All green being Black is a possibility.
(e) Some bird is not green.

3. Statements:
Some Key is Lock.
Some lock is iron.
Some iron is ring.
Some ring is round.
All round are square.

Conclusions:
(a) All Key being iron is possibility.
(b) All iron being round is a possibility.
(c) Some square is ring.
(d) Some lock being square is a possibility.
(e) Some lock is a ring.

4. Statements:
All Bird are animal.
No Bird is wild.
Some wild is pet.
All pet is insects.
Some insects are lizard.

Conclusions:
(a) Some wild is insects.
(b) All wild being lizard is a possibility.
(c) All pet being lizard is a possibility.
(d) All wild being animal is a possibility.
(e) All animal being wild is a possibility.

5. Statements:
All Ring is Round.
Some Round is Square.
Some square is Blue.
No Blue is Red.
No Red is Yellow.

Conclusions:
(a) All Ring being Blue is a possibility.
(b) All Blue being Yellow is a possibility.
(c) Some Square is not Red.
(d) Some Round is a Blue.
(e) All Ring being Square is a possibility.

Directions (6–10): In each question below are four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the four given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four gives statements disregarding commonly known facts. Then decide which of the answers (a), (b), (c), (d) and (e) is correct and indicate it in the answer.

6.Statements:
All fans are hights
Some hights are tubes
All tubes are coolersSome coolers are wires

Conclusions:
I. Some coolers are hights
II. Some coolers are fans
III. Some wires are hights
IV. Some hights are fans

7. Statements:
Some apes are ants
Some ants are monkeys
All monkeys are bears
All bears are bats

Conclusions:
I. Some bears are apes
II. Some bats are ants
III. Some bears are ants
IV. Some bats are monkeys

8. Statements:
All colours are darks
All darks are whites
All whites are pinks
All pinks are greys

Conclusions:
I. Some greys are whites
II. All darks are pinks
III. Some pinks are colours
IV. All colours are greys

9. Statements:
Some sweets are samosas
Some samosas are rasgullas
Some rasgullas are kulfis
Some kulfis are icecreams

Conclusions
I. Some icecreams are samosas
II. No icecreams are samosas
III. Some kulfis are sweets
IV. No kulfis are sweets

10. Statements:
All apples are bananas
No bananas are coconuts
Some coconuts are guavas
All guavas are lemons

Conclusions:
I. Some lemons are coconuts
II. Some bananas are apples
III. Some guavas are bananas
IV. Some coconuts are apples

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

Directions (1-5): Question consists of five statements followed by five conclusions. Consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions does not logically follow from the given statements using all statements together.

1. Question

Statements:
All Pen are Book.
Some Book are Pencil.
No Pencil are Lesson.
Some Lesson are Chapter.
All chapter are Pages.

Conclusions:
(a) Some pages are Lesson.
(b) All Pen being pencil is a possibility.
(c) Some Book is not Lesson.
(d) Some Pen is not Lesson.
(e) All Lesson being pages is a possibility.

Ans: 4

2. Question

Statements:
Some Bird are parrot.
No parrot is green.
All green is yellow.
Some yellow is Blue.
All Blue is Black.

Conclusions:
(a) All Parrot being yellow is a possibility.
(b) All Bird being green is a possibility.
(c) Some Black is Yellow.
(d) All green being Black is a possibility.
(e) Some bird is not green.

Ans: 2

3. Question

Statements:
Some Key is Lock.
Some lock is iron.
Some iron is ring.
Some ring is round.
All round are square.

Conclusions:
(a) All Key being iron is possibility.
(b) All iron being round is a possibility.
(c) Some square is ring.
(d) Some lock being square is a possibility.
(e) Some lock is a ring.

Ans: 5

4. Question

Statements:
All Bird are animal.
No Bird is wild.
Some wild is pet.
All pet is insects.
Some insects are lizard.

Conclusions:
(a) Some wild is insects.
(b) All wild being lizard is a possibility.
(c) All pet being lizard is a possibility.
(d) All wild being animal is a possibility.
(e) All animal being wild is a possibility.

 Ans: 5

5. Question

Statements:
All Ring is Round.
Some Round is Square.
Some square is Blue.
No Blue is Red.
No Red is Yellow.

Conclusions:
(a) All Ring being Blue is a possibility.
(b) All Blue being Yellow is a possibility.
(c) Some Square is not Red.
(d) Some Round is a Blue.
(e) All Ring being Square is a possibility.

Ans: 4

Directions (6–10): In each question below are four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the four given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four gives statements disregarding commonly known facts. Then decide which of the answers (a), (b), (c), (d) and (e) is correct and indicate it in the answer.

6. Question

Statements:
All fans are hights
Some hights are tubes
All tubes are coolersSome coolers are wires

Conclusions:
I. Some coolers are hights
II. Some coolers are fans
III. Some wires are hights
IV. Some hights are fans

Ans: 3

7. Question

Statements:
Some apes are ants
Some ants are monkeys
All monkeys are bears
All bears are bats

Conclusions:
I. Some bears are apes
II. Some bats are ants
III. Some bears are ants
IV. Some bats are monkeys

Ans: 2

8. Question

Statements:
All colours are darks
All darks are whites
All whites are pinks
All pinks are greys

Conclusions:
I. Some greys are whites
II. All darks are pinks
III. Some pinks are colours
IV. All colours are greys

Ans: 4

9. Question

Statements:
Some sweets are samosas
Some samosas are rasgullas
Some rasgullas are kulfis
Some kulfis are icecreams

Conclusions
I. Some icecreams are samosas
II. No icecreams are samosas
III. Some kulfis are sweets
IV. No kulfis are sweets

Ans: 3

10. Question

Statements:
All apples are bananas
No bananas are coconuts
Some coconuts are guavas
All guavas are lemons

Conclusions:
I. Some lemons are coconuts
II. Some bananas are apples
III. Some guavas are bananas
IV. Some coconuts are apples

Ans: 2