Set-31 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-31  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. An astronaut in outer space will observe sky as
1. white
2. black
3. blue
4. red

Ans:2

2. The computer was invented by
1. Faraday
2. Maxwell
3. Babbage
4. Bill Gates

Ans:3

3. “Titan” is satellite of?
1. Saturn
2. Venus
3. Earth
4. Mercury

Ans:1

4. According to 2011 census, the most populous India city ?
1. Bangalore
2. Calcutta
3. Delhi
4. Mumbai

Ans:4

5.Who invented the video-tape?
1. Richard James
2. Charles Ginsberg
3. P.T. Farnsworth
4. Georges de Mestral

Ans:2

6.Air Force Academy is located in
1. Hyderabad
2. Coimbatore
3. Kakinada
4. Mumbai

Ans:1

7.As per 2011 census, the percent of urban population in total population in India ?
1. 31.36%
2. 33.36%
3. 35.36%
4. 37.36%

Ans:1

8.Humidity is measured by
1. Lactometer
2. Polarimeter
3. Thermometer
4. Hygrometer

Ans:4

9.A storage device where the access time is depended upon the location of the data is
1. Random access
2. Serial access
3. Sequential access
4. Transaction access

Ans:2

10.Who is known as ‘the father of Indian missile technology’?
1. Dr. U.R. Rao
2. Dr. A.P.J. Abdul Kalam
3. Dr. Chidambaram
4. Dr. Homi Bhabha

Ans:2

11.Who discovered Solar System?
1. Newton
2. John Hadley
3. Copernicus
4. Galileo

Ans:4

12.Along with the highest sex ratio, Kerala also has the dubious distinction of highest ?
1. Transgenders
2. Greying population
3. Handicapped population
4. Child marriages

Ans:2

13.Example of a telecommunications device is a?
1. Keyboard
2. Mouse
3. Modem
4. Printer

Ans:3

14.The Messenger Satellite launched by NASA is to study
1. Mercury
2. Venus
3. Saturn
4. Jupiter

Ans:1

15.Who discovered electromagnetic nature of light?
1. Snell
2. Newton
3. Maxwell
4. Young

Ans:3

16.An operating software is ­
1. Application Software
2. System Software
3. Utility Software
4. Service Pack Software

Ans:2

17.The Indian State with lowest density of population, according to 2011 census ?
1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Manipur
4. Nagaland

Ans:1

18.Who invented the electric bulb?
1. Thomas More
2. Thomas Alva Edison
3. James Watt
4. None of these

Ans:2

19.Full form of the abbreviation SMPS is?
1. Settled Mode Power Supply
2. Switch Mode Power Supply
3. Switch Mode Packet Switch
4. Supply Mode Packet Switch

Ans:2

20.A geostationary satellite revolves round the earth from
1. East to West
2. West to East
3. North to South
4. South to North

Ans:2