Set-32 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-32  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The instrument used to measure pressure
1. Anemometer
2. Barometer
3. Hygrometer
4. Thermometer

Ans:2

2.The Indian Union Territory in India with highest literacy rate, according to 2011 census ?
1. Andaman – Nicobar
2. Chandigarh
3. Lakshadweep
4. Puducherry

Ans:3

3.Chief of the Indian Navy has the rank of
1. General of Indian Navy
2. Chief of Indian Navy
3. Naval Chief
4. Admiral

Ans:4

4.Communication satellites are used to:
1. receive communication signal only
2. receive and redirect communication signal
3. provide information of natural resources only
4. transmit communication signal only

Ans:2

5.Which of the following is the path through which a computer sends signal from one part of it to another?
1. Gateway
2. Bus
3. Router
4. Modem

Ans:2

6.Seismography is the science of
1. Rivers
2. Earthquakes
3. Volcanoes
4. Mountains

Ans:2

7.Who invented the laser?
1. Sir Frank Whittle
2. Fred Morrisson
3. T. H. Maiman
4. Dr. Charles H. Jones

Ans:3

8.Which of the following statements is correct?
1. Pluto is not a Planet now
2. Pluto was discovered by Clyde Tombaugh in 1930
3. Pluto has been given the number 134340
4. All of the above

Ans:4

9. According to 2011 census, the literacy rate among women in India ?
1. 65.46
2. 66.46
3. 67.46
4. 62.46

Ans:1

10.Who invented vaccination?
1. James Simpson
2. Edward Jenner
3. Alexander Fleming
4. Christian Barnard

Ans:2

11. The motherboard, the connection points for chips are referred to as ____?
1. Slots
2. Sockets
3. Ports
4. Lines

Ans:2

12. Which among the following was the first satellite launched by Indian Space Research Organization?
1. Bhaskar
2. Aryabhatta
3. Rohini
4. INSAT I-A

Ans:2

13. ___________ is the Census Commissioner, under whose guidance the 2011 Census has been conducted ?
1. D K Sikri
2. J K Banthia
3. Dr C Chandramouli
4. Dr M Vijayanunni

Ans:3

14. Who invented Cinema?
1. Thomas Alva Edison
2. Nicolas and Jean Lumiere
3. William Murdock
4. Dr. J. Brandenberger

Ans:2

15. ULSI Microprocessor is used in the computers of which of the following generations?
1. Fourth Generation
2. Third Generation
3. Second Generation
4. Fifth Generation

Ans:4

16. Comets revolve around the
1. Earth
2. Venus
3. Sun
4. Jupiter

Ans:3

17. The causative virus of AIDS was isolated in the year of
1. 1980
2. 1981
3. 1983
4. 1986

Ans:3

18. Debang Valley, Arunachal Pradesh and Samba Valley J & K have?
1. Least population density
2. Least adult sex ratio
3. Least female literacy
4. Least child sex ratio

Ans:1

19. A character is represented in EBCDIC by
1. 1 bit
2. 4 bits
3. 8 bits
4. 16 bits

Ans:3

20. Which city receives the highest cosmic radiation amongst the following?
1. Chennai
2. Mumbai
3. Kolkata
4. Delhi

Ans:4