Set-32 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-32 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who defended Aurbindo Ghosh in the Alipore bomb case?
1. Chittaranjan Das
2. Motilal Nehru
3. B.G. Tilak
4. Surendra Nath Banerjee

Ans:1

2.The only Indian prince who actively participated in the Revolutionary Movement within and outside India was—
1. Raja Aridaman Singh
2. Raja Hari Singh
3. Raja Kumar Singh
4. Raja Mahendra Pratap

Ans:4

3.Who was the writer of Tales of Panchatantra?
1. Kautilya
2. Pushyagupta
3. Vishnu Sharma
4. Vishakhdatta

Ans:3

4.Kautilya’s Arthashastra deals with the aspects of
1. Political policies
2. Religious life
3. Social life
4. None of these

Ans:1

5.When Humayun was in exile Koh-i-nur Diamond was with
1. The Raja Bikramajid
2. Shah Tahmasp of Persia
3. Sultan of Bijapur
4. Sher Shah

Ans:2

6.There were _________ jewelled steps leading to the Emperor’s seat, in the Peacock Throne.
1. Four
2. Three
3. Two
4. Six

Ans:2

7.With reference to the Indian freedom struggle, which one of the following is the correct chronological order of the given events?
1. Partition of Bengal-Surat Split of Congress-Lucknow Pact
2. Partition of Bengal-Lucknow Pact-Surat Split of Congress
3. Surat Split of Congress-Partition of Bengal-Lucknow Pact
4. Surat Split of Congress-Lucknow Pact-Partition of Bengal

Ans:1

8.Which one of the following newspaper was launched by Motilal Nehru?
1. Leader
2. The Independent
3. Hindustan Times
4. National Herald

Ans:2

9.Who of the following was known as Amitrochates?
1. Chandragupta Maurya
2. Bindusara
3. Ashoka
4. Kautilya

Ans:2

10. The foreign traveller who visited India during the reign of Shahjahan was______________.
1. Thomas Roe
2. William Hawkins
3. Ibn Batuta
4. Manucci

Ans:4

11. Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?
1. Sangam
2. Aniridu
3. Tuluva
4. Saluva

Ans:3

12. The only Viceroy to be assassinated in India was?
1. Lord Harding
2. Lord Northbrook
3. Lord Ellenborough
4. Lord Mayo

Ans:4

13. Who was the founder of the Theosophical Society?
1. Justice Ranade
2. Madam Blavatsky
3. Annie Besant
4. Bal Gangadhar Tilak

Ans:2

14. Which of the following was one of the ingredients of ‘Middle Path’ advocated by Buddha?
1. Abandonment of killing
2. Right effort
3. Speak no falsehood
4. Giving up hankering for wealth

Ans:2

15. Which of the following School accepted perception and inference as sources of valid knowledge?
1. Nyaya School
2. Vaisheshika
3. Bothe A & B
4. None of the above

Ans:2

16. The first Sultan to adopt the principle of measurement of cultivable land for determining the land revenue was
1. Ghiyasuddin Tughluq
2. Iltutmish
3. Alauddin Khalji
4. Balban

Ans:3

17. The state-promoted canal irrigation system was initiated by
1. Alauddin Khalji
2. Ghiyasuddin Tughluq
3. Muhammad-bin-Tughluq
4. Firuz Tughluq

Ans:2

18. Sardar Vallabhbai Patel was the leader of _______.
1. Bhoodan Movement
2. Rowlatt Satyagraha
3. Bardoli Satyagraha
4. Swadeshi Movement

Ans:3

19. Who was the first Governor General of India?
1. Lord William Bentick
2. Lord Dalhousie
3. Lord Cornwallis
4. None of these

Ans:1

20. Which act ended the “Trade Monopoly” of the East India Company?
1. Regulating Act of 1773
2. Pitt’s India Act of 1784
3. The Charter Act of 1833
4. The Charter Act of 1813

Ans:4