Set-33 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-33  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The instrument used to measure pressure
1. Anemometer
2. Barometer
3. Hygrometer
4. Thermometer

Ans:2

2.The Indian Union Territory in India with highest literacy rate, according to 2011 census ?
1. Andaman – Nicobar
2. Chandigarh
3. Lakshadweep
4. Puducherry

Ans:3

3.Chief of the Indian Navy has the rank of
1. General of Indian Navy
2. Chief of Indian Navy
3. Naval Chief
4. Admiral

Ans:4

4.Communication satellites are used to:
1. receive communication signal only
2. receive and redirect communication signal
3. provide information of natural resources only
4. transmit communication signal only

Ans:2

5.Which of the following is the path through which a computer sends signal from one part of it to another?
1. Gateway
2. Bus
3. Router
4. Modem

Ans:2

6.Seismography is the science of
1. Rivers
2. Earthquakes
3. Volcanoes
4. Mountains

Ans:2

7.Who invented the laser?
1. Sir Frank Whittle
2. Fred Morrisson
3. T. H. Maiman
4. Dr. Charles H. Jones

Ans:3

8.Which of the following statements is correct?
1. Pluto is not a Planet now
2. Pluto was discovered by Clyde Tombaugh in 1930
3. Pluto has been given the number 134340
4. All of the above

Ans:4

9. According to 2011 census, the literacy rate among women in India ?
1. 65.46
2. 66.46
3. 67.46
4. 62.46

Ans:1

10.Who invented vaccination?
1. James Simpson
2. Edward Jenner
3. Alexander Fleming
4. Christian Barnard

Ans:2

11. The motherboard, the connection points for chips are referred to as ____?
1. Slots
2. Sockets
3. Ports
4. Lines

Ans:2

12. Which among the following was the first satellite launched by Indian Space Research Organization?
1. Bhaskar
2. Aryabhatta
3. Rohini
4. INSAT I-A

Ans:2

13. ___________ is the Census Commissioner, under whose guidance the 2011 Census has been conducted ?
1. D K Sikri
2. J K Banthia
3. Dr C Chandramouli
4. Dr M Vijayanunni

Ans:3

14. Who invented Cinema?
1. Thomas Alva Edison
2. Nicolas and Jean Lumiere
3. William Murdock
4. Dr. J. Brandenberger

Ans:2

15. ULSI Microprocessor is used in the computers of which of the following generations?
1. Fourth Generation
2. Third Generation
3. Second Generation
4. Fifth Generation

Ans:4

16. Comets revolve around the
1. Earth
2. Venus
3. Sun
4. Jupiter

Ans:3

17. The causative virus of AIDS was isolated in the year of
1. 1980
2. 1981
3. 1983
4. 1986

Ans:3

18. Debang Valley, Arunachal Pradesh and Samba Valley J & K have?
1. Least population density
2. Least adult sex ratio
3. Least female literacy
4. Least child sex ratio

Ans:1

19. A character is represented in EBCDIC by
1. 1 bit
2. 4 bits
3. 8 bits
4. 16 bits

Ans:3

20. Which city receives the highest cosmic radiation amongst the following?
1. Chennai
2. Mumbai
3. Kolkata
4. Delhi

Ans:4

1. Blood groups were discovered by
1. Landsteiner
2. William Harvey
3. Weismann
4. Morgan

Ans:1

2. A collection of eight bits is called
1. Byte
2. KB
3. Nibble
4. PB

Ans:1

3. The Indian State with highest population, according to 2011 Census?
1. Andhra Pradesh
2. Maharashtra
3. West Bengal
4. Uttar Pradesh

Ans:4

4. Who discovered the first antibiotic?
1. W Fleming
2. C Waksman
3. Louis Pasteur
4. A Fleming

Ans:4

5. Which of the following is the first ever supercomputer that was developed in India by the Indian scientists?
1. PARAM 6000
2. PARAM 7000
3. PARAM 8000
4. PARAM 1000

Ans:3

6. The process in which nitrogen is released into the atmosphere is
1. Ammonification
2. Denitrification
3. Biological nitrogen Fixation
4. Nitrification

Ans:3

7. Radio activity was discovered by:
1. Becquerel
2. Soddy
3. Rutherford
4. Curie

Ans:1

8. The Indian State with lowest population, according to 2011 Census ?
1. Arunachal Pradesh
2. Mizoram
3. Nagaland
4. Sikkim

Ans:4

9. The rear side of the moon was photographed by
1. Viking I
2. Viking II
3. Luna III
4. Mariner IX

Ans:3

10. CD-ROM can store upto______ MB of data.
1. 700 MB
2. 4000 floppy disk
3. 320 MB
4. Both (a) and (b)

Ans:1

11. Araneology is the study of:
1. Rearing of bees
2. Study of aphids
3. Study of mites
4. Study of spiders

Ans:4

12. The Indian State with highest literacy rate, according to 2011 census?
1. Goa
2. Kerala
3. Mizoram
4. Tripura

Ans:2

13. The number of satellites of the planet is Mercury is
1. 0
2. 1
3. 2
4. 16

Ans:1

14.According to 2011 census, the Union Territory of India with lowest literacy rate ?
1. Andaman & Nicobar Islands
2. Chandigarh
3. Dadra & Nagar Haveli
4. Puducherry

Ans:3

15.X-rays were discovered by
1. Becquerel
2. Roentgen
3. Marie Curie
4. Van Lue

Ans:2

16.The name that the user give to a document is referred to as.
1. Name given
2. Document given
3. File name
4. Document identify

Ans:3

17.What is the name of the Light Combat Aircraft developed by India indigenously?
1. BrahMos
2. Chetak
3. Astra
4. Tejas

Ans:4

18.The latest child sex ratio ___, is the lowest since independence?
1. 900 : 1000
2. 916 : 1000
3. 914 : 1000
4. 920 : 1000

Ans:3

19.Which of the following machines was designed by Charles Babbage?
1. Analytical engine
2. Arithmetic engine
3. Tabulating machine
4. Punched card

Ans:1

20.The operating system developed by Apple is known as?
1. MS DOS
2. Mac OS
3. Universal OS
4. BIOS

Ans:2