Set-33 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-33  Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Appointments for all India Services are made by –
1. UPSC
2. President
3. Prime Minister
4. Parliament

Ans:2

2. The Sarkaria Commission was appointed
1. To find a solution to the Punjab crisis
2. To examine Centre-State relations
3. To resolve dispute over sharing of Cauveri waters
4. To examine the working of the public sector undertakings

Ans:2

3. In which year was Nationalist Congress Party (NCP) founded?
1. 1949
2. 1997
3. 1972
4. 1999

Ans:4

4. During an emergency all of the following fundamental rights are suspended, except –
1. Freedom of association
2. Freedom of speech and expression
3. Right to Life and Personal Liberty
4. Freedom of assembly without arms

Ans:3

5. From which of the following are the Fundamental duties adopted?
1. French Constitution
2. Indian Constitution
3. Spanish Constitution
4. USSR Constitution

Ans:4

6. The Rajya Sabha members retired after every _____ years.
1. 15
2. 12
3. 9
4. 2

Ans:4

7. In which of the following article makes special provisions for the administration of certain areas called “Scheduled areas” in other than Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
1. Art 243B
2. Art 244
3. Art 245
4. Art 334

Ans:2

8. Which of the following subjects was transferred by the 42nd amendment of 1976 from the state list to the concurrent list?
1. Health
2. Education
3. Irrigation
4. All the above

Ans:2

9. The portfolios to the various members of the council of ministers in a state are allocated by
1. The Governor
2. The Chief Minister
3. The Speaker of legislative assembly
4. The Governor on the advice of the Chief Minister

Ans:4

10. The salaries and allowances of the members of the council of ministers in a state are determined by
1. The state legislature
2. The Governor in consultation with President
3. The Parliament
4. The Governor in consultation with the state legislature.

Ans:1

11. Members of the state legislature can focus the attention of the government on matters of public importance through
1. No-confidence motion
2. Censure motion
3. Cut motion
4. Adjournment motion

Ans:4

12. Which Amendment of the Constitution relates to Anti-defection Law?
1. 51st
2. 52st
3. 53st
4. 54st

Ans:2

13. Who is called the custodian of the Constitution in India?
1. Parliament
2. The President
3. The Supreme Court
4. None of the above

Ans:3

14. From which country tradition of written Constitution began?
1. Japan
2. India
3. Britain
4. America

Ans:4

15. Who appoints Governor of a state in India?
1. Prime Minister of India
2. Council of Minister
3. Judge of Supreme Court
4. President of India

Ans:4

16. What is the literal meaning of ‘Certiorari’?
1. We command
2. To have the body of
3. To forbid
4. To be certified (or) to be informed

Ans:4

17. Who among the following is not a member of any of the two houses of our country?
1. Prime Minister
2. Finance Minister
3. President
4. Railway Minister

Ans:3

18. Who among the following is directly responsible to Parliament for all matters concerning the Defence Services of India?
1. Cabinet Committee on Political Affairs
2. President
3. Prime Minister
4. Defence Minister

Ans:4

19. G V K Rao committee on Panchayat raj is constituted on –
1. 1980
2. 1995
3. 1978
4. 1985

Ans:4

20.Who appoints the Chief Minister?
1. The Governor of the State
2. The Prime Minister
3. The Legislative Assembly
4. The Supreme Court

Ans:1