Set-34 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-34  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The period of revolution of a geostationary satellite is
1. 24 hours
2. 30 days
3. 365 days
4. Changing continuously

Ans:1

2.Meteorology is the science of :
1. Weather
2. Mateors
3. Metals
4. Earthquakes

Ans:1

3.As per Census 2011, the population density of India?
1. 325
2. 382
3. 482
4. 582

Ans:2

4.Which of the following resources is renewable one?
1. Uranium
2. Coal
3. Timber
4. Natural Gas

Ans:3

5.In a word document, the key used to move to the beginning of a document is?
1. Ctrl
2. Tab
3. Shift
4. Home

Ans:4

6.A tachometer is a device used to measure
1. gravitational pull
2. speed of rotation
3. surface tension
4. Dispersive power

Ans:2

7.Heavy water is used as a cool ant in nuclear reactors. Heavy water is
1. Water rich in minerals
2. Ozonized water
3. Water containing minerals of heavy metal
4. Water containing heavy isotope of hydrogen

Ans:4

8.The latest census commenced on?
1. 31 March, 2011
2. 1 January, 2011
3. 1 April, 2010
4. 1 May, 2010

Ans:3

9.Which is a secondary memory device?
1. CPU
2. Compiler
3. Floppy disk
4. Mouse

Ans:3

10.The first Indian Satellite Aryabhatta was launched in
1. 1972
2. 1975
3. 1977
4. 1979

Ans:2

11.Who invented the battery?
1. Roentgen
2. Volta
3. Faraday
4. Maxwell

Ans:2

12.The Indian State with lowest literacy rate, according to 2011 census ?
1. Arunachal Pradesh
2. Bihar
3. Jharkhand
4. Rajasthan

Ans:2

13.Which can read data and convert them to a form that a computer can use?
1. Logic
2. Control
3. Input device
4. Output device

Ans:3

14.Which one of the following correctly describes AGNI?
1. A fighter plane
2. A versatile tank
3. A long-range missile
4. A long-range gun

Ans:3

15.In a digital circuit, which of the following is known as the building block of it?
1. Digital Unit
2. Diodes
3. Logic Gates
4. Assisting Diodes

Ans:3

16.Who invented the mobile phone?
1. Tim-Berners-Lee
2. Raymond Samuel Tomlinson
3. Chuck Hull
4. Martin Cooper

Ans:4

17.As per 2011 Census, the total population of India is ?
1. 1,210,193,422
2. 1,310,193,422
3. 1,410,193,422
4. 1,110,193,422

Ans:1

18. According to 2011 census, the literacy rate among men in India?
1. 82.14%
2. 84.14%
3. 85.14%
4. 86.14%

Ans:1

19. Who is known as ‘the Father of Geometry’?
1. Pythagoras
2. Euclid
3. Aristotle
4. Kepler

Ans:2

20. What is ‘Barak’?
1. A barrage on river Brahmaputra
2. A peak in Kargil
3. A ship-based missile system
4. Residential Complex of an Army Unit

Ans:3