Set-34 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-34 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Who among the following was the first grammarian of the Sanskrit language?
1. Kalhana
2. Maitreyi
3. Kalidasa
4. Panini

Ans:4

2.Who among the following was the court physician of Kanishka?
1. Vasumitra
2. Nagarjuna
3. Charaka
4. Patanjali

Ans:3

3.The Scientific Society of Aligarh was founded by-
1. Wilton Oldham
2. Lord Cornwallis
3. Sir Syed Ahmed Khan
4. Raja Shiv Prasad

Ans:3

4.Who was the founder of Ram Krishna Mission?
1. Ram Krishna Paramhansa
2. Swami Dayanand Saraswati
3. Swami Vivekanand
4. Raja Ram Mohan Roy

Ans:3

5.Who among the following is known as ‘Martin Luther’ of India?
1. Swami Vivekanand
2. Swami Shraddhanand
3. Raja Ram Mohan Roy
4. Swami Dayanand Saraswati

Ans:4

6. Who was the founder of Seva Sadan in Bombay?
1. Shiva Narayan Agnihotri
2. Behramji Malabari
3. R.G. Bhandarkar
4. B.K. Jayakar

Ans:2

7.Satyarth Prakash was written by
1. Swami Shraddhanand
2. Swami Vivekanand
3. Swami Dayanand Saraswati
4. Ishwar Chandra Vidyasagar

Ans:3

8.Who was the first Englishman to appear in the Mughal Court during Jahangir’s reign?
1. Paul Canning
2. Captain William Hawkins
3. William Edward
4. Ralph Fitch

Ans:2

9.Who among the following Sikh Gurus had laid the foundation of Amritsar?
1. Guru Amar Das
2. Guru Ram Das
3. Guru Arjan Dev
4. Guru Har Govind

Ans:2

10.Mohammed Bin Tuglaq transferred his capital from
1. Delhi to Warangal
2. Delhi to Devagiri
3. Delhi to Madurai
4. Delhi to Vijayanagar

Ans:2

11.Which battle led to the downfall of the Vijayanagar empire?
1. Battle of Takkolam
2. Battle of Talikota
3. Battle of Kanwah
4. Battle of Panipat

Ans:2

12.Who introduced Mansabdari system in India?
1. Babur
2. Humayun
3. Akbar
4. Jahangir

Ans:3

13.The Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India was
1. K.M. Munshi
2. D.P. Khaitan
3. Dr. B.R. Ambedkar
4. T.T. Krishnamachari

Ans:3

14.Who propounded the “Doctrine of Passive Resistance”?
1. Balgangadhar Tilak
2. Aurobindo Ghosh
3. Lala Lajpat Rai
4. Bipin Chandra Pal

Ans:2

15.The Sun Temple of Konark was built by Narasimhadeva I. To which dynasty did he belong to?
1. Somavamsi dynasty
2. Eastern Ganga dynasty
3. Suryavamsi Gajapati dynasty
4. Bhoi dynasty

Ans:2

16.The monuments at Khajuraho belong to the period of?
1. Chandelas
2. Vakatakas
3. Rashtrajutas
4. Gahadavalas

Ans:1

17.The battle at Waihind in 1008-09 A.D was fought between?
1. Mahmud of Ghazni and Jayapala
2. Mahmud of Ghazni and Anandapala
3. Muhammad Ghori and Prithviraj
4. Muhammad Ghori and Jaichandra

Ans:2

18.Over Which territory there were frequent clashes between Bahamani Kingdom and Vijaynagar Kingdom?
1. The Raichur Doab
2. Warangal
3. Madurai
4. Malabar

Ans:1

19. What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?
1. Proverbial height
2. Skillful stone cutting
3. Excellent quality steel
4. Statue of Buddha on top

Ans:3

20.Which script was used in Ashoka’s inscriptions?
1. Brahmi
2. Devanagiri
3. Gurmukhi
4. Sanskrit

Ans:1