Set-34 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-34  Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who presides over the meetings of the council of ministers in a state
1. The Governor
2. The Chief Minister
3. Speaker of legislative assembly
4. None of the above

Ans:2

2.Money bills can be introduced in the state legislature with the prior consent of
1. The Speaker
2. The Chief Minister
3. The Governor
4. The President

Ans:3

3.The minimum age for the membership of the Council of States is:
1. 45 years
2. 30 years
3. 35 years
4. 21 years

Ans:2

4. Within what period, the Parliament has to approve financial emergency declared by the President—
1. Six Months
2. Two Months
3. Three Months
4. Four Months

Ans:2

5. What is the meaning of State in the Constitution
1. Union and state governments
2. State legislatures
3. Parliament
4. All the above

Ans:4

6. Who decides allotment of symbols to Political Parties
1. Political Party leader
2. Political Party Governing Committees
3. Election Committee of Political Party
4. Election Commission

Ans:4

7. The first commission appointed by the Government in 1948 to examine the case for the reorganisation of states on linguistic basis was headed by
1. Justice Wanchoo
2. Justice M C Mahajan
3. Justice S K Dhar
4. None of the above

Ans:3

8. The famous JVP Committee consisting of Jawaharlal Nehru, Vallabhbhai Patel and Pattabhi Sitaramayya, was appointed in December 1948 to
1. Examine the case of establishment of secular polity in the country
2. Examine the issue of reorganisation of states on linguistic basis
3. Determine the compensation to be paid to the rulers of Indian states consequent to the merger of their states with India
4. None of the above

Ans:4

9. Which one of the following was inserted as per Bihar Reorganisation Act (2008)?
1. Uttaranchal (now renamed Uttrakhand)
2. Jharkhand
3. Chhattisgarh
4. None of the above

Ans:2

10. Which one of the following was a Union Territory before it was accorded the status of a full-fledged state?
1. Himachal Pradesh
2. Tripura
3. Manipur
4. All the above

Ans:4

11. Which of the following schedules of the constitution deals with the administration and control of scheduled areas as well as of scheduled tribes in states other than Assam, Meghalaya and Tripura?
1. 3rd and 4th schedule
2. 7th and 8th schedule
3. 5th schedule
4. None of these

Ans:3

12.Generally, the High Court of a state consists of a Chief Justice and
1. Nine other judges
2. 11 other judges
3. 15 other judges
4. Such other judges as may be determined by the President

Ans:4

13. Who make composition of Panchayat under Constitutional Article 243(C)—
1. Legislature of State
2. Lok Sabha
3. Council of State
4. None of these

Ans:1

14.The Governor recommends the imposition of the President’s rule in a state
1. On the recommendation of the state legislature
2. On the recommendation of the Chief Minister
3. On the recommendation of the council of minister
4. If he is satisfied that the government of the state cannot be carried in accordance with the provisions of the Constitution of India

Ans:4

15.Which one of the following immunities of the Governor or the state has been wrongly listed?
1. He is not answerable before any court for anything done in the exercise of his official duties
2. No criminal proceedings can be launched against Governor during his term of office
3. Legal proceeding can be instituted against the Governor during the last year of his term
4. The Governor is entitled to rent-free official residence.

Ans:3

16. Which one of the following Prime Minister never faced the Parliament during the tenure?
1. Chaudhary Charan Singh
2. V.P Singh
3. Chandra Sekhar
4. Atal Bihari Vajpayee

Ans:1

17.Who will decide the office of profit?
1. President
2. Prime minister
3. Supreme Court
4. Parliament

Ans:4

18.Under which article, President of India can proclaim financial emergency?
1. Article 32
2. Article 349
3. Article 360
4. Article 355

Ans:3

19.The Chairman of the National Disaster Management Authority (NDMA) is:
1. National Security Advisor
2. Prime Minister of India
3. Chief of DRDO
4. Home Minister of India

Ans:2

20.Administrative Tribunal is related with which article
1. Article – 356
2. Article – 249
3. Article – 339
4. Article- 323

Ans:4