Set-35 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-35  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. As per 2011 census, the number of women per 1,000 men in India is ?
1. 920
2. 930
3. 940
4. 950

Ans:3

2. Who is the inventor of the Web?
1. Mike Sendall
2. Tim Berners-Lee
3. Bill Gates
4. Ted Nelson

Ans:2

3. Which process check to ensure the components of the computer are operating and connected properly?
1. Booting
2. Processing
3. Saving
4. Editing

Ans:1

4. The first ever robot spacecraft to probe planet Venus was named
1. Galileo
2. Magellan
3. Newton
4. Challenge

Ans:2

5. Who invented Aeroplane?
1. Orville Wright and Wilbur Wright
2. Sir Frank Whittle
3. Michael Faraday
4. Christian Huygens

Ans:1

6. The first ever Census in modern human history was conducted by?
1. U K
2. America
3. New Zealand
4. India

Ans:2

7. What is the main folders on a storage device called?
1. Platform
2. Interface
3. Root directory
4. Device driver

Ans:3

8. Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) is at
1. Thiruvananthapuram
2. Mumbai
3. Hyderabad
4. Bengaluru

Ans:1

9. The purity of Milk is determined by
1. Hydrometer
2. Lactometer
3. Stalagmometer
4. Thermometer

Ans:2

10. Full form of CAM with respect to the computers is ­
1. Computer Aided Manual
2. Computer Aided Manufacturing
3. Computer Added Manufacturing
4. Computer Added Manual

Ans:2

11. The Indian State with highest density of population, according to 2011 census?
1. Bihar
2. Kerala
3. West Bengal
4. Uttar Pradesh

Ans:1

12. Electric current is measured using which of the following instrument?
1. Ammeter
2. Voltmeter
3. Anemometer
4. Wattmeter

Ans:1

13. Reusable optical storage will typically have the acronym ___.
1. CD
2. RW
3. DVD
4. ROM

Ans:2

14. To an astronaut in a spacecraft, the sky appears to be
1. Blue
2. White
3. Dark
4. Red

Ans:3

15. Phycology is the study of
1. Bacteria
2. Algae
3. Fungi
4. Lichens

Ans:2

16. As per 2011 Census, the State in India with highest urban population is ?
1. Haryana
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Uttar Pradesh

Ans:3

17. A (n) __________ file contains information in an indexed and cross-linked format.
1. executable
2. Initialization
3. Help
4. Bookmark

Ans:3

18. Which space-vehicle put man on the moon first time?
1. Apollo
2. Challenger
3. Columbia
4. Explorer

Ans:1

19. Any communication between memory and ALU of a computer is performed by which among the following?
1. Electronic Bus
2. Universal Serial Bus
3. Control Unit
4. Memory Bus

Ans:3

20. Who discovered North Pole?
1. Amundson
2. Robert Peary
3. John Cobot
4. Captain Cook

Ans:2