Set-35 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-35 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.The Bibi Ka Maqbara is a tomb located in __________. It was built by Azam Shah, son of Aurangzeb, in 1678.
1. Hyderabad
2. Aurangabad
3. Lucknow
4. Allahabad

Ans:2

2. Battle of Kanauj was fought in the year _________?
1. 1764
2. 1526
3. 1540
4. 1550

Ans:3

3. Which of the following periodicals is not correctly matched with its editor?
1. Bande Mataram : Aurobindo Ghosh
2. New India : Bipin Chandra Pal
3. Yugantar : Bhupendranath Dutta
4. Sandhya : Barindra Ghosh

Ans:4

4. The song “Vande Mataram” occurs in the book ______.
1. Geetanjali
2. Anandmath
3. Indian People
4. Poverty and Un British – Rule in India

Ans:2

5. Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?
1. Mysore
2. Mahabalipuram
3. Tanjavur
4. Kanyakumari

Ans:3

6.Kamarup is an ancient name of which region of India?
1. Bihar
2. Rajasthan
3. Karnataka
4. Assam

Ans:4

7.Whom did Akbar defeat in the 2nd battle of Panipat in 1556?
1. Genghis Khan
2. Nader Shah
3. Hemu Vikramaditya
4. Bajirao I

Ans:3

8.Battle of Kanauj in 1540 was fought between Sher Shah and _______.
1. Babur
2. Humayun
3. Akbar
4. Aurangzeb

Ans:2

9.”Abhinav Bharat” was founded in 1904 as a secret society of revolutionaries by:
1. Damodar Chapekar
2. V. D. Savarkar
3. Praffula Chaki
4. Khudiram Bose

Ans:2

10.The Swadeshi Boycott Movement is related to –
1. Partition of Bengal in 1947
2. Partition of Bengal in 1905
3. Non cooperation movement in 1921
4. Partition of Punjab in 1947

Ans:2

11.The name by which Ashoka is generally referred to in his inscriptions is—
1. Chakravarti
2. Dharmadeva
3. Dharmakirti
4. Piyadassi

Ans:4

12.The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of
1. Sutlej and Beas
2. Jhelum and Chenab
3. Ravi and Chenab
4. Ganga and Yamuna

Ans:2

13.The word Jina from which the Jainism has originated stands for
1. great
2. detached
3. non-violence
4. conqueror of senses

Ans:4

14.Who among the following was the daughter of Emperor Aurangzeb?
1. Jahan Ara
2. Roshan Ara
3. GauharAra
4. Zeb-un-nisa

Ans:4

15.The Mughal Emperor who appointed maximum number of Hindu Officer was?
1. Humayun
2. Akbar
3. Shahjahan
4. Aurangzeb

Ans:4

16.Who was the Mughal Emperor to have lifted the Jaziya on Hindus ?
1. Babur
2. Akbar
3. Jahangir
4. Shahjahan

Ans:2

17.Who was the founder of the Indian Reform Association in 1870?
1. Debendranath Tagore
2. Keshab Chandra Sen
3. Rammohan Roy
4. Dayanand Saraswati

Ans:2

18.During the period of which Governor General / Viceroy was the Indian Civil Service introduced?
1. Dalhousie
2. Curzon
3. Bentick
4. Cornwallis

Ans:4

19.Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian independence?
1. Maulana Abdul Kalam Azad
2. J. B. Kriplani
3. Jawahar Lal Nehru
4. Rajendra Prasad

Ans:2

20.Who gave the title ‘Nightingale of India’ to Sarojini Naidu?
1. Jawaharlal Nehru
2. Bhagat Singh
3. Rajendra Prasad
4. Mahatma Gandhi

Ans:4