Set-36 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-36  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. According to 2011 census, the number of cities/towns over 10 lakhs population each, in India is ?
1. 33
2. 43
3. 53
4. 63

Ans:3

2.Pulses are a rich source of which of the following?
1. Carbohydrates
2. Proteins
3. Minerals
4. Vitamin A

Ans:2

3.Plant cell wall is made up of –
1. Cellulose
2. Glucose
3. Sucrose
4. Fructose

Ans1

4.The study of Fungi is also known as –
1. Cytology
2. Myology
3. Mycology
4. Neurology

Ans:3

5.The outermost layer of skin is –
1. Epidermis
2. Dermis
3. Tissues
4. Hypodermis

Ans:1

6._______________ is the movement of molecules across a cell membrane from a region of their lower concentration to a region of their higher concentration.
1. Diffusion
2. Osmosis
3. Active Transport
4. Passive Transport

Ans:3

7.Study of classification of organisms is known as __________.
1. Serpentology
2. Virology
3. Taxonomy
4. Physiology

Ans:3

8.Which drug is used as an Antidiabetic drug?
1. Metformin
2. Zolpidem
3. Promethazine
4. Hydralazine

Ans:1

9.Which of the following is a viral disease?
1. Polio
2. Tetanus
3. Leprosy
4. Plague

Ans:1

10.Contraction of heart is also known as –
1. Systole
2. Aristotle
3. Diastole
4. Lub

Ans:1

11.Azadirachta indica is the botanical name of which of the following?
1. Rose plant
2. Apple tree
3. Neem
4. Mango

Ans:3

12.Which of the following is the main end product of carbohydrate digestion?
1. Fats
2. Lipids
3. Glucose
4. Cellulose

Ans:3

13.Which of the following glands is a source of the enzyme Ptyalin?
1. Pancreas
2. Thyroid Gland
3. Pituitary Gland
4. Salivary Glands

Ans:4

14.Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants?
1. Xylem
2. Phloem
3. Chloroplast
4. None of these

Ans:2

15.Which lobe of human brain is associated with hearing?
1. Frontal lobe
2. Parietal lobe
3. Temporal lobe
4. Occipital lobe

Ans:3

16.In mammals, an important role of excretion is played by________.
1. Large intestine
2. Kidneys
3. Lungs
4. Liver

Ans:2

17.Eustachian Tube is located in which part of human body?
1. Nose
2. Ear
3. Eyes
4. Throat

Ans:2

18.Which part of the brain plays an important role in motor control?
1. Cerebellum
2. Cerebrum
3. Medulla
4. Pons

Ans:1

19.’Agronomy’ deals with __________
1. Animals rearing
2. Crop production and soil management
3. Fruit production
4. None of these

Ans:2

20.‘SILICOSIS’ is a –
1. Kidney disease
2. Liver disease
3. Lung disease
4. Neurological disorder

Ans:3