Set-36 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-36 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who of the following was the author of Meghadoota?
1. Vishakhdatta
2. Vishnusharma
3. Kalidas
4. Bhashkar

Ans:3

2.Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?
1. Qutb-ud-din Aibak
2. Balban
3. Iltutmish
4. Nasiruddin Muhammad

Ans:1

3.Who was the first temporary chairman of the Constituent Assembly?
1. B R Ambedkar
2. Jawahar Lal Nehru
3. Rajendra Prasad
4. Dr. Sachchidananda Sinha

Ans:4

4.The official language of the Delhi Sultanate was?
1. Urdu
2. Arabic
3. Persian
4. Hindi

Ans:3

5.What was the immediate aim of the Treaty of Purander in 1665?
1. To gain goodwill of Shivaji
2. To sow seeds of contention between Shivaji and Sultan of Bijapur
3. To deceive Shivaji
4. To make Shivaji a puppet of Mughals

Ans:2

6.Who is the founder of the city of Agra?
1. Akbar
2. Babar
3. Sikandar Lodi
4. Mubarak Shah Sayyad

Ans:3

7.What were the smallest unit called in the Vijayanagar Empire?
1. Nadu
2. Khurram
3. Grama
4. Janpad

Ans:3

8.In 1617 the British East India Company was given permission by __________ to trade in India.
1. Babur
2. Akbar
3. Aurangzeb
4. Jahangir

Ans:4

9.The decision to effect the Partition of Bengal was announced in 1905 by?
1. Lord William Bentinck
2. Lord Mountbatten
3. Warren Hastings
4. Lord Curzon

Ans:4

10.Who is referred to as ‘Frontier Gandhi’?
1. Sheikh Abdullah
2. Manilal Gandhi
3. Khan Abdul Gaffar Khan
4. Gopal Krishna Gokhale

Ans:3

11.Who was the first Indian Governor General of Independent India?
1. Rajendra Prasad
2. C. Rajagopalachari
3. A. Kriplani
4. Lord Mountbatten

Ans:2

12.Gandhiji’s first Satyagraha in India was held at __________.
1. Champaran
2. Ahmedabad
3. Kheda
4. Allahabad

Ans:1

13.As a prince where was Ashoka sent to suppress the revolt?
1. Taxila
2. Kalinga
3. Ujjain
4. Deccan

Ans:1

14.The Hathigumpha inscription near Bhubaneshwar, Orissa relates to the king?
1. Susharma
2. Hala
3. Kharavela
4. Pulamayi

Ans:3

15.The main historical source regarding the information about Self-government under the Cholas is the?
1. Halmidi inscription
2. Jatwai inscription
3. Uttaramerur inscription
4. Chandravallo inscription

Ans:3

16.Megasthenes was at the court of
1. Kanishka
2. Ashoka
3. Chandragupta Maurya
4. Harsha

Ans:3

17.The Sikh Guru who fought in the Mughal ranks during the reign of Aurangazeb was
1. Guru Tegh Bahadur
2. Guru Har Rai
3. Guru Amar Das
4. Guru Angad

Ans:1

18.Under the Mughals, in urban area the judicial powers were exercised by
1. Kazis
2. Faujdar
3. Kotwal
4. Wazir

Ans:3

19.Under the Mughals _________________ was administered as a department of the military
1. Diwan-i-insha
2. Diwan-i-Wazarat
3. Diwan-i-Arz
4. Diwan-i-Barid

Ans:3

20.Akbar defeated Durgawati and captured
1. Bijapur
2. Jhansi
3. Gondwana
4. Surat

Ans:3