Set-37 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-37  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Food poisoning is due to –
1. Candida
2. Salmonella bacilli
3. Pseudomonas
4. None of the above

Ans:2

2. The famous ‘Bubble Baby Disease’ is so called because:
1. It is caused by water bubble
2. the suffering baby makes bubbles of saliva
3. The suffering baby is treated in a germ-free plastic bubble
4. It is cured only water bubble

Ans:3

3. Ornithophily is effected by
1. Snails
2. Bats
3. Insects
4. Birds

Ans:4

4. Which of the following vitamins help in the absorption of calcium?
1. Vitamin A
2. Vitamin D
3. Vitamin B1
4. Vitamin B2

Ans:2

5. Which of the following vitamins contain nitrogen?
1. Vitamin A
2. Vitamin B
3. Vitamin C
4. Vitamin D

Ans:2

6. Science dealing with study of soil is called
1. Pedology
2. Pedagogy
3. Ecology
4. Pomology

Ans:1

7.Deficiency of which of the following causes non-clotting of blood?
1. Vitamin C
2. Vitamin K
3. Vitamin E
4. Vitamin B12

Ans:2

8. The process of producing energy in plants is known as –
1. Absorption
2. Reduction
3. Photosynthesis
4. Transpiration

Ans:3

9. Which Virus causes Chicken Pox?
1. Rubella Virus
2. Varicella zoster virus
3. Rabies
4. Variola Virus

Ans:2

10. The process of pollination by birds is also known as –
1. Hydrophily
2. Entomophily
3. Embryophily
4. Ornithophily

Ans:4

11. Spiders belong to the phylum –
1. Mollusca
2. Annelida
3. Cnidaria
4. Arthropoda

Ans:4

12. Which of the following is induced by Oncogene?
1. Polio
2. Cancer
3. Diarrhoea
4. Dengue

Ans:2

13. Panthera Tigris is the scientific name of –
1. Panther
2. Tiger
3. Whale
4. Goat

Ans:2

14. How many facial bones are there?
1. 34
2. 24
3. 14
4. 4

Ans:3

15. Halophytes are plants that grow in –
1. Fresh Water
2. Cold Water
3. Ponds
4. Salt Water

Ans:4

16. Prothrombin, responsible for clotting of blood is released by_____.
1. Small Intestine
2. Blood Platelets
3. Large Intestine
4. Heart

Ans:2

17. Acacia arabica is the scientific name of –
1. Neem
2. Teak
3. Babul
4. Pomegranate

Ans:3

18. Name the source from which Aspirin is produced?
1. Willow bark
2. Oak Tree
3. Acacia
4. Eucalyptus

Ans:1

19. Cannis Familiaris is the scientific name of –
1. Cat
2. Dog
3. Fox
4. Wolf

Ans:2

20. Which of the following induces souring of milk?
1. Acetic Acid
2. Citric Acid
3. Ascorbic Acid
4. Lactic Acid

Ans:4