Set-38 General Science (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important General Science Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-38  General Science Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Haematopoiesis take place in ___________.
1. Lungs
2. Pancreas
3. Liver
4. Bone marrow

Ans:4

2. ________ is a hormone that regulates the amount of glucose in the blood.
1. Glucogen
2. Thyroxine
3. Oxytocin
4. Insulin

Ans:4

3. Who is known as the ‘Father of Green Revolution’?
1. G. Paul
2. Norman Borlaug
3. Van Neil
4. Dr. Mithchell

Ans:2

4. The oxygen liberated during photosynthesis comes from –
1. Water
2. Carbon dioxide
3. Glucose
4. Chlorophyll

Ans:1

5. Term Vitamin was coined by –
1. Charles Levaran
2. Casimir Funk
3. Robert koch
4. Robert hooke

Ans:2

6. Nutrients are recycled in the atmosphere with the help of certain microorganisms referred to as –
1. Producers
2. Consumers
3. Decomposers
4. None of these

Ans:3

7. Scurvy is caused due to the deficiency of –
1. Vitamin-D
2. Vitamin-K
3. Vitamin-E
4. Vitamin-C

Ans:4

8. Which of the following is essential to regulate the heart beat?
1. Iron
2. Sulphur
3. Potassium
4. None of these

Ans:3

9. Which hormone controls the quantity of urine from kidney?
1. TSH
2. ACTH
3. FSH
4. ADH

Ans:4

10. Cobalt-60 is generally used in radiation treatment because it ejects–
1. α rays
2. β rays
3. γ rays
4. X-rays

Ans:3

11. The thymus gland produces a hormone called –
1. Thyroxine
2. Thymosin
3. Thyronine
4. Calcitonin

Ans:2

12. A cut diamond shines brilliantly due to-
1. Total internal reflection
2. Absorption of light
3. Some inherent property
4. Its molecular structure

Ans:1

13.Which of the following is used to take 3-dimentional pictures-
1. Photography
2. Holography
3. Radiography
4. None of the above

Ans:2

14.An astronaut sees the colour of the sky as-
1. Blue
2. White
3. Black
4. Red

Ans:3

15.When a piece of ice floating in a glass of water melts, the level of water will:
1. Fall
2. Rise
3. Remain same
4. Fall or rise depends on the temperature of water

Ans:3

16.Satellite is kept moving in its orbit around the Earth; it is due to
1. Centrifugal force
2. Centripetal force
3. Gravitational force or lack of it
4. Some other forces

Ans:2

17. Earth’s escape velocity is-
1. 15.0km/sec.
2. 21.1km/sec.
3. 7.0km/sec
4. 11.2km/sec

Ans:4

18.Which one of the following colours is seen in the middle of a Rainbow?
1. Blue
2. Green
3. Red
4. Yellow

Ans:2

19. In which direction the rainbow is seen at 12 noon?
1. In the West
2. In the South
3. In the East
4. It cannot be seen

Ans:4

20.Colour in a colour television is produced by a combination of three basic colours, they are:-
1. Red, blue and orange
2. Red, green and blue
3. Red, yellow and green
4. Red, green and brown

Ans:2