Set-38 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-38 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Satyarth Prakash was written by
1. Swami Shraddhanand
2. Swami Vivekanand
3. Swami Dayanand Saraswati
4. Ishwar Chandra Vidyasagar

Ans:3

2. The Mohammadan Anglo-Oriental College of Aligarh was founded by –
1. Md. Ali Jinnah
2. Mohammad Ali
3. Shaukat Ali
4. Sir Syed Ahmed Khan

Ans:4

3. Who wrote the book entitled ‘Ghulamgiri’?
1. B.R. Ambedkar
2. Narayan Guru
3. Jyotiba Phule
4. M.P. Pillai

Ans:3

4. The Pallava king who adopted the epithet of Vichitrachitta or curious minded was
1. Mahendravarman I
2. Narasimhavarman I
3. Narasimhavarman II
4. Simhavishnu

Ans:1

5. The battle of Koppam was fought between
1. The Western Chalukyas and the Pallavas
2. The Western Chalukyas and the Cholas
3. The Cholas and the Hoysalas
4. The Pandyas and the rulers of Ceylon

Ans:2

6.The first Tamil Sangam is said to have been instituted by
1. Tiruvalluvar
2. Parasurama
3. Mamulanar
4. Agastya

Ans:4

7.The English defeated the ______ in the battle of Wandiwash.
1. German
2. French
3. Indians
4. Americans

Ans:2

8.Battle of Plassey was fought in ______.
1. 1657
2. 1707
3. 1757
4. 1807

Ans:3

9.The first one, among the following, to deal with music was
1. Rig Veda
2. Yajur Veda
3. Sama Veda
4. Atharva Veda

Ans:3

10.The famous ‘Battle of Kings’ between Bharat and the host of ten kings was fought near the river
1. Sindhu
2. Saraswati
3. Parushni
4. Vitasta

Ans:3

11. The Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India was
1. K.M. Munshi
2. D.P. Khaitan
3. Dr. B.R. Ambedkar
4. T.T. Krishnamachari

Ans:3

12. In 1917, Mahatma Gandhi organised a satyagraha to support the peasants of the Kheda district of _________.
1. Bihar
2. Karnataka
3. Gujarat
4. West Bengal

Ans:3

13. Who was the founder of Banaras Hindu University?
1. SukumarDutt
2. Madan Mohan Malvia
3. Dr. Rajendra Prasad
4. Motilal Nehru

Ans:2

14.Gandhi Ji started the Non-Cooperation Movement in?
1. 1880
2. 1900
3. 1920
4. 1940

Ans:3

15.Which of the following periodicals is not correctly matched with its editor?
1. Bande Mataram : Aurobindo Ghosh
2. New India : Bipin Chandra Pal
3. Yugantar : Bhupendranath Dutta
4. Sandhya : Barindra Ghosh

Ans:4

16.The only Viceroy to be assassinated in India was?
1. Lord Harding
2. Lord Northbrook
3. Lord Ellenborough
4. Lord Mayo

Ans:4

17.Abul Fazal was the son of which Sufi saint?
1. Sheikh Mubarak
2. Hazarat Kwaja
3. Nasiruddin Chirag
4. Qutubuddin Bakhtiyar Kaki

Ans:1

18.Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?
1. Sangam
2. Aniridu
3. Tuluva
4. Saluva

Ans:3

19.Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?
1. Qutb-ud-din Aibak
2. Balban
3. Iltutmish
4. Nasiruddin Muhammad

Ans:1

20.A collective term used by the Jains for their sacred books is –
1. Prabandhas
2. Angas
3. Nibandhas
4. Charits

Ans:2