Set-38 Puzzles For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Puzzles Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are six adjacent railway tracks numbered 1 through 6. Six trains A, B, C, D, E and F of different lengths run on these tracks, not necessarily in the same order.
• Train A is longer than only two trains and it does not run adjacent to Train D.
• Train C and D do not run on any of the extreme end tracks.
• Train C is longer than Train D, which is longer than Train B.
• Train D does not run on Track no. 3.
• Only train B runs on the track between the tracks on which Train D and Train E run.
• Neither Train B nor Train F is the shortest train.
• The shortest and the longest trains run on the extreme end tracks.

1. Which train is the third longest of all trains?

2. Which train runs on track no. 3?

3. If all trains are made to run in alphabetical order i.e. Train A on track 1, Train B on track 2 and so on, the tracks of how many trains will remain unchanged?

4. In which track is Train B running?

5. How many train(s) run between Train A and Train B?

Directions:(6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H were seated around a square table facing the centre. They liked different fruits apple, pineapple, plum, peach, pear, litchi, banana and orange not necessarily in the same order. There was one person at each of the corners and one person at each of the sides.
• B was 2nd to the left of D who faced the one who liked peach
• H was 2nd to the right of the one who liked banana
• H was facing G’s neighbour who liked pineapple
• One who liked apple was 2nd to the right of the one who liked orange
• B was neighbouring E
• The person seated opposite to A liked banana
• The one who liked pear was exactly between D and the one who liked litchi
• One who liked plum was seated at one of the sides
• A did not like pear or peach
• Either G or F liked pineapple
• A and G did not sit together.

6. Who among the following liked plum?

7. Who among the following was seated opposite to the one who liked pear?

8. What was the position of F with respect to C?

9. Four of the following bear a similar relationship and hence form a group, who among the following is not a part of that group?

10. In which of the following groups is the 3rd person seated exactly in between the 1st and the 2nd person?

 

Check your Answers below:

 

  1. Directions:(1-5)There are six adjacent railway tracks numbered 1 through 6. Six trains A, B, C, D, E and F of different lengths run on these tracks, not necessarily in the same order.

    • Train A is longer than only two trains and it does not run adjacent to Train D.
    • Train C and D do not run on any of the extreme end tracks.
    • Train C is longer than Train D, which is longer than Train B.
    • Train D does not run on Track no. 3.
    • Only train B runs on the track between the tracks on which Train D and Train E run.
    • Neither Train B nor Train F is the shortest train.
    • The shortest and the longest trains run on the extreme end tracks.

    1. Question

    Which train is the third longest of all trains?

    Ans:4
  2. 2. Question

    Which train runs on track no. 3?

    Ans: 3
  3. 3. Question

    If all trains are made to run in alphabetical order i.e. Train A on track 1, Train B on track 2 and so on, the tracks of how many trains will remain unchanged?

    Ans: 3
  4. 4. Question

    In which track is Train B running?

    Ans:5
  5. 5. Question

    How many train(s) run between Train A and Train B?

    Ans:3

    Directions:(6-10) Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H were seated around a square table facing the centre. They liked different fruits apple, pineapple, plum, peach, pear, litchi, banana and orange not necessarily in the same order. There was one person at each of the corners and one person at each of the sides.

    • B was 2nd to the left of D who faced the one who liked peach
    • H was 2nd to the right of the one who liked banana
    • H was facing G’s neighbour who liked pineapple
    • One who liked apple was 2nd to the right of the one who liked orange
    • B was neighbouring E
    • The person seated opposite to A liked banana
    • The one who liked pear was exactly between D and the one who liked litchi
    • One who liked plum was seated at one of the sides
    • A did not like pear or peach
    • Either G or F liked pineapple
    • A and G did not sit together.

    6. Question

    Who among the following liked plum?

    Ans: 3
  6. 7. Question

    Who among the following was seated opposite to the one who liked pear?

    Ans:5
  7. 8. Question

    What was the position of F with respect to C?

    Ans:1
  8. 9. Question

    Four of the following bear a similar relationship and hence form a group, who among the following is not a part of that group?

    Ans:1
  9. 10. Question

    In which of the following groups is the 3rd person seated exactly in between the 1st and the 2nd person?

    Ans:2