Set-39 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-39 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Which emperor wrote the play ‘Nagananda’ in Sanskrit language?
1. Prabhakaravardhana
2. Harshavardhana
3. Chandragupta II
4. Bindusara

Ans:2

2. Bajirao I (1720–1740 AD) was the minister of which empire?
1. Nanda
2. Maratha
3. Haryanka
4. Maurya

Ans:2

3. ___________ is a collection of architectural astronomical instruments, built by Maharaja Jai Singh II.
1. Jantar Mantar, Delhi
2. Group of Monuments at Hampi
3. Group of Monuments at Pattadakal
4. Nalanda, Bihar

Ans:1

4.Buland Darwaza is the main entrance to the palace at?
1. Amer Fort
2. Gwalior Fort
3. Fatehpur Sikri
4. Agra Fort

Ans:3

5. Who among the following was the first grammarian of the Sanskrit language?
1. Kalhana
2. Maitreyi
3. Kalidasa
4. Panini

Ans:4

6. To which clan Gautam Buddha belonged?
1. Shibi
2. Shakya
3. Saurasena
4. Mura

Ans:2

7. The Chola kingdom mostly ruled which region of India?
1. East
2. West
3. North
4. South

Ans:4

8.In 1918, Mahatma Gandhi went to ______________ to organise a satyagraha movement amongst cotton mill workers.
1. Madras
2. Bombay
3. Surat
4. Ahmedabad

Ans:4

9.Murshid Quli Khan, Alivardi Khan and Sirajuddaullah were all nawabs of ___________?
1. Lucknow
2. Varanasi
3. Hyderabad
4. Bengal

Ans:4

10. The French East India Company was founded in ______.
1. 1669
2. 1664
3. 1665
4. 1666

Ans:2

11.The writers of the East India Company had their training in the college at ________ in England.
1. London
2. Manchester
3. Liverpool
4. Haileybury

Ans:4

12. The Gupta gold coins were known as
1. Dinara
2. Karsapana
3. Rupaka
4. Nisaka

Ans:1

13.Which of the following rulers started Gupta currency system?
1. Srigupta
2. Chandragupta I
3. Samudragupta
4. Chandragupta II

Ans:2

14.Khas Mahal and the Shish Mahal are built in which World Heritage Monument?
1. Humayun’s Tomb
2. Mahabodhi Temple Complex
3. Qutub Minar
4. Agra Fort

Ans:4

15.Which among the following is not correctly paired?
1. Shivaji – Afzal Khan
2. Nurjahan – Mahabat Khan
3. Akbar – Rana Pratap
4. Babar – Bairam Khan

Ans:4

16.Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian independence?
1. Maulana Abdul Kalam Azad
2. J. B. Kriplani
3. Jawahar Lal Nehru
4. Rajendra Prasad

Ans:2

17.The famous work ‘Anandmath’ was written by –
1. Aurobindo
2. Bankim Chandra Chatterjee
3. Rabindra Nath Tagore
4. Aarti Chaudhary

Ans:2

18.Indian National Congress split for the first time in its session at –
1. Allahabad
2. Calcutta
3. Surat
4. Lahore

Ans:3

19.Who presided over the first session of the Indian National Congress?
1. A.O. Hume
2. Surendranath Banerjee
3. W.C. Banerjee
4. Badruddin Tayyabji

Ans:3

20. During whose Viceroyalty, the capital of India was shifted from Calcutta to Delhi?
1. Lord Canning
2. Lord Hardinge
3. Lord Lytton
4. Lord Clive

Ans:2