Set-4 Alphanumeric Series For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important  Alphanumeric Series Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

1. How many such numbers are there which is immediately preceded by a number and followed by a symbol?

2. If in the above sequence starting from M to J is reversed and also from C to G is reversed, then which element is the seventh to the left of twelth from the right?

M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

3. How many such vowels are there which has symbols in its immediate neighbours ?

M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

4. If the given sequence is written in reverse order then which of the following will be eighth to the right of nineteenth element from the right end?

M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

5. Four of the following five are alike in certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

6. How many such symbols are there, which are immediately followed by an alphabet and immediately preceded by a number?

7.  How many such numbers are there in above sequence which are immediately followed by a vowel and immediately preceded by a consonant?

4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

8. ‘IF1’ is to ‘A6N’ in the same way as ‘REJ’ is to

4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

9. If all the numbers from the sequence are dropped, then which element is the fourth to the left of 15th from the left?

4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

10. In which of the following combination the third element is not in between the first and second element in the above arrangement?

4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

    M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

    1. Question


    How many such numbers are there which is immediately preceded by a number and followed by a symbol?

    Ans:5
    No such combination is there.
  • 2. Question

    M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

    If in the above sequence starting from M to J is reversed and also from C to G is reversed, then which element is the seventh to the left of twelth from the right?

    Ans:5
    J # A @ Z P 3 M B X 7 $ U % O G F E 4 8 D R C7th to the left 12th from the right

  • 3. Question

    M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

    How many such vowels are there which has symbols in its immediate neighbours ?

    Ans:2
    @A#, $U% is the correct combination.
  • 4. Question

    M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G
    If the given sequence is written in reverse order then which of the following will be eighth to the right of nineteenth element from the right end?

    Ans:5
    G F E 4 8 D R C O % U $ 7 X B J # A @ Z P 3 M7 is the eighth to the right of nineteenth element from the right en

  • 5. Question

    M 3 P Z @ A # J B X 7 $ U % O C R D 8 4 E F G

    Four of the following five are alike in certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

    Ans:1
    In all other combination, 1st element and 2nd element have 2 gap in reverse and 2nd and 3rdelement have 6 gap, but in Z3J there is one gap between Z and 3

    Directions:(6-10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

    4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

    • 6. Question

    How many such symbols are there, which are immediately followed by an alphabet and immediately preceded by a number?

    Ans:2
    6$M, 8%
  • 7. Question

    Study the following arrangement carefully and answer the question given below:

    4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X
    How many such numbers are there in above sequence which are immediately followed by a vowel and immediately preceded by a consonant?

    Ans:2
    N3U, K1E, R2I
  • 8. Question

    4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

    ‘IF1’ is to ‘A6N’ in the same way as ‘REJ’ is to

    Ans:3
    I (2 gap) F (2) 1 A (2) 6 (2) N2nd from last 2nd from start

    R (2) E (2) J @ (2) M (2) U

    4th from last 4th from start

  • 9. Question

    4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

    If all the numbers from the sequence are dropped, then which element is the fourth to the left of 15th from the left?

    Ans:1
    A Z @ $ M N U # P % Y H J K E ? F R I X
  • 10. Question

    4 A Z @ 6 $ M N 3 U # P 8 % Y 7 H J K 1 E ? F R 2 I X

    In which of the following combination the third element is not in between the first and second element in the above arrangement?

    Ans:3
    Only in 3MU, 3rd element is not in between first and second element in all other cases it is true.