Set-4 Coding Decoding For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Coding Decoding Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) Study the information and answer the following questions:
In a certain code language -‘Praise Indian Unity Diversity’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
‘Diversity Indian in Pride’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
Pride Unity Only Certain’ is coded as ‘snk rtv lne riy’ and
‘Praise Certain Distinguish at’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
1. What could be a code for “lne”?

2. “riy rtv roi” could be a code for which of the following?

3. Which of the following is the code for ‘Praise’?

4. “riy snk mlp” could be a code for which of the following?

5. Which of the following is the code for ‘at’?

Directions:(6-10)  These questions are based on the following information.
In a certain code ‘ram is small boy’ is written as ‘pa le ta hi’,
‘boy ramesh aman’ is written as ‘ne hi ki’,
‘aman is small’ is written as ‘pa ne le’ and
‘mahesh small ramesh’ is written as ‘ki zi pa’.
6. Which of the following can be coded as ‘pa ta ki le’?

7. Which of the following is the code for ‘ramesh’?

8. How will ‘aman is boy’ written in this code?

9. Which of the following may represent ‘mahesh’?

10. What does ‘le’ represent in the code?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) Study the information and answer the following questions:
    1. Question

    In a certain code language -‘Praise Indian Unity Diversity’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘Diversity Indian in Pride’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    Pride Unity Only Certain’ is coded as ‘snk rtv lne riy’ and
    ‘Praise Certain Distinguish at’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.

    What could be a code for “lne”?
    Ans:3
     
  • 2. Question
    In a certain code language -‘Praise Indian Unity Diversity’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘Diversity Indian in Pride’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    Pride Unity Only Certain’ is coded as ‘snk rtv lne riy’ and
    ‘Praise Certain Distinguish at’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    “riy rtv roi” could be a code for which of the following?
    Ans:1
     
  • 3. Question
    In a certain code language -‘Praise Indian Unity Diversity’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘Diversity Indian in Pride’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    Pride Unity Only Certain’ is coded as ‘snk rtv lne riy’ and
    ‘Praise Certain Distinguish at’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    Which of the following is the code for ‘Praise’?
    Ans:3
     
  • 4. Question
    In a certain code language -‘Praise Indian Unity Diversity’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘Diversity Indian in Pride’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    Pride Unity Only Certain’ is coded as ‘snk rtv lne riy’ and
    ‘Praise Certain Distinguish at’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    “riy snk mlp” could be a code for which of the following?
    Ans:2
     
  • 5. Question
    In a certain code language -‘Praise Indian Unity Diversity’ is coded as ‘mlp hlt ngi snk’,
    ‘Diversity Indian in Pride’ is coded as ‘hlt sa rtv mlp’,
    Pride Unity Only Certain’ is coded as ‘snk rtv lne riy’ and
    ‘Praise Certain Distinguish at’ is coded as ‘ngi riy nop hus’.
    Which of the following is the code for ‘at’?
    Ans:5
     
    Directions:(6-10 ) These questions are based on the following information.
    In a certain code ‘ram is small boy’ is written as ‘pa le ta hi’,
    ‘boy ramesh aman’ is written as ‘ne hi ki’,
    ‘aman is small’ is written as ‘pa ne le’ and
    ‘mahesh small ramesh’ is written as ‘ki zi pa’.
    6. Question
    Which of the following can be coded as ‘pa ta ki le’?
    Ans:3
  • 7. Question
    In a certain code ‘ram is small boy’ is written as ‘pa le ta hi’,
    ‘boy ramesh aman’ is written as ‘ne hi ki’,
    ‘aman is small’ is written as ‘pa ne le’ and
    ‘mahesh small ramesh’ is written as ‘ki zi pa’.
    Which of the following is the code for ‘ramesh’?
    Ans:4
  • 8. Question
    In a certain code ‘ram is small boy’ is written as ‘pa le ta hi’,
    ‘boy ramesh aman’ is written as ‘ne hi ki’,
    ‘aman is small’ is written as ‘pa ne le’ and
    ‘mahesh small ramesh’ is written as ‘ki zi pa’.
    How will ‘aman is boy’ written in this code?
     Ans:1
  • 9. Question
    In a certain code ‘ram is small boy’ is written as ‘pa le ta hi’,
    ‘boy ramesh aman’ is written as ‘ne hi ki’,
    ‘aman is small’ is written as ‘pa ne le’ and
    ‘mahesh small ramesh’ is written as ‘ki zi pa’.
    Which of the following may represent ‘mahesh’?
     Ans:5
  • 10. Question
    In a certain code ‘ram is small boy’ is written as ‘pa le ta hi’,
    ‘boy ramesh aman’ is written as ‘ne hi ki’,
    ‘aman is small’ is written as ‘pa ne le’ and
    ‘mahesh small ramesh’ is written as ‘ki zi pa’.
    What does ‘le’ represent in the code?
    Ans:5