Set-4 Fill in the blanks For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Fill in the blanks Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) The following question consists of a single sentence with one blank only. You are given five words as choices and from these five choices, you have to pick up one correct answer, which will make the sentence meaningfully complete.

1. Some of the acts, policies, and measures of the UN and other _____ have not been appreciated by all the countries.

2. My child’s last three classroom teachers, two of _______ were first years, were totally unprepared to teach.

3. “People are always saying there’s no quality of life in Russia, and everyone wants to ________,” he said.

4. She ______ the gift graciously.

5. Animal husbandry and dairy development have played an important role in ________ the income of farmers in the rural sector.

Directions:(6-10) Pick out the most effective words from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete. 

6. I _______ the movie which was _______ on television.

7. She ________ her friend’s house ______ ten years.

8. She _______ to music as she learnt her ________.

9. The injection was _______ into his skin and thus the blood _______ out.

10. As soon as she ______ the bed, she ______ the books one over the other on the table.

 

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-5) The following question consists of a single sentence with one blank only. You are given five words as choices and from these five choices, you have to pick up one correct answer, which will make the sentence meaningfully complete.

    1. Question

    Some of the acts, policies, and measures of the UN and other _____ have not been appreciated by all the countries.

    Ans:2
    The word ‘body’ is used for a number of individuals regarded as a ‘single entity or group’. The word is often used for ‘organisations’.The sentence means that certain policies adopted by the United Nations Organisation and other such bodies have not been found favourable by many countries. The other words do not appropriately fit the context.
  • 2. Question.

    My child’s last three classroom teachers, two of _______ were first years, were totally unprepared to teach.

    Ans:4
    In the options given above, the pronoun ‘who’ stands for human antecedents. ‘Which’ is used with non-human antecedents. The object form of ‘who’ is ‘whom’. And ‘Among’ is the obsolete spelling of whom.Thus out of all the options given above, ‘whom’ i.e. ‘option 4’ is the correct answer.
  • 3. Question

    “People are always saying there’s no quality of life in Russia, and everyone wants to ________,” he said.

    Ans:3
    From the above options, the difference between Immigrate, Migrate and Emigrate can be understood by the following points: ‘Immigrate’ means you come to a country to live.‘Migrate’ means to move.‘Emigrate’ means you are exiting your current homeland.

    Here, the sentence explains how terrible is the quality of life in Russia that people want to move out of their own homeland.

    So, the correct option is ‘3’, i.e. ‘Emigrate’.

  • 4. Question

    She ______ the gift graciously.

    Ans:5
    In the above sentence, the girl graciously does something to the gift.‘Expected’, ‘Excepted’, ‘Aspected’, and ‘Inspected’ make the sentence structurally incorrect.So, the correct answer is ‘Option 5’, i.e. ‘Accepted’.

  • 5. Question

    Animal husbandry and dairy development have played an important role in ________ the income of farmers in the rural sector.

    Ans:3
    The sentence is talking about farmers, which means that farming is their primary source of earning. Animal husbandry and dairy development are secondary sources of income.Therefore, the word ‘supplementing’ is the most appropriate as ‘supplement’ means ‘a thing added to that which already exists in order to complete or enhance it’.

    Directions:(6-10) Pick out the most effective words from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete. 

    6. Question

    I _______ the movie which was _______ on television.

    Ans:3
    The sentence talks about a person and a movie. In the context, the most appropriate combination of words would be ‘watched, telecast’. The word ‘watched’ means ‘to see, look or listen’. The word ‘telecast’ means ‘a television broadcast or to transmit by television’.
  • 7. Question

    She ________ her friend’s house ______ ten years.

    Ans:2
    The sentence talks about a girl and a friend. In the context, the most appropriate combination of words would be ‘visited, after’. The word ‘visited’ means to ‘meet or go see someone and to spend time with’. The word ‘after’ means ‘in the following time’ in this context.
  • 8. Question

    She _______ to music as she learnt her ________.

    Ans:4
    The sentence talks about music and lessons. In the context, the most appropriate combination of words would be ‘listened, lessons’. The combination ‘heard, lessons’ cannot be used as one listens to music and doesn’t hear music and so this combination is not appropriate. Hence the suitable words to be filled in the sentence are ‘listened, lessons’.
  • 9. Question

    The injection was _______ into his skin and thus the blood _______ out.

     Ans:1
    The sentence talks about an injection and the blood. In the context, the most appropriate combination of words would be ‘pierced, oozed’. The combination ‘inserted, came’ cannot be used as an injection cannot be inserted into his skin and moreover blood oozes out and doesn’t come out.
  • 10. Question

    As soon as she ______ the bed, she ______ the books one over the other on the table.

    Ans:4
    The sentence talks about a bed and books. In the context, the most appropriate combination of words would be ‘made, stacked’. The combination ‘readied, arranged’ cannot be used as the usage of the verb ready is in the wrong form. The word ‘arranged’ means to ‘place things in a particular order’. The word ‘arranged’ cannot be used here since the books are stacked one over the other and not arranged one over the other.