Set-4 Indian Economics (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Economics Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-4 Indian Economics Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Which one of the following pair is incorrect?
1. Fifth Five Year Plan – 1961-66
2. Eight Five Year Plan – 1992-97
3. Eleventh Five Year Plan – 2007-12
4. First Five Year Plan – 1951-56

Ans:1

2. How many Miniratna companies are there in Category – II?
1. 17
2. 15
3. 13
4. 16

Ans:2

3. GNP – depreciation allowances = ______
1. National Income
2. NDP
3. NNP
4. GNP

Ans:3

4. Offloading of government shares to private companies is known as _____.
1. Investment
2. Disinvestment
3. Centralization
4. Decentralization

Ans:2

5. Which among the following comes under primary sector of Indian Economy?
1. Sugar Industry
2. Dairy
3. Banking
4. Transport of Goods

Ans:2

6. What is moderate degree of controlled inflation called as?
1. Reflation
2. Stagflation
3. Hyper-inflation
4. Disinflation

Ans:1

7. What is the full form of ‘CARE’, the third credit rating agency in India?
1. Credit Analysis and Rating Enterprise
2. Credit Agency of Rating Equities
3. Credit Agency of Rating Enterprise
4. Credit Analysis and Research

Ans:4

8. What is difference of Revenue expenditure and Revenue receipts called as?
1. Revenue
2. Total expenditure
3. Revenue Deficit
4. Total revenue

Ans:3

9. What is the full form of GNI?
1. Gross National Interest
2. Gross National Income
3. Gross Net Interest
4. Gross Net Income

Ans:2

10. Which among the following is an apex institution in the sphere of Agriculture credit in India?
1. NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development)
2. SIDBI (Small Industries Development Bank of India)
3. EXIM Bank
4. NAFED (National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd.)

Ans:1

11. Which organisation measures Gross Domestic Product in India?
1. Reserve Bank of India
2. NITI Aayog
3. State Bank of India
4. Central Statistics Office

Ans:4

12. Who among the following suggested the ‘Rolling Plan’?
1. John W. Miller
2. D. T. Lakdawala
3. Gunnar Myrdal
4. Sukhmay Chakarborty

Ans:3

13.Real estate comes under which sector?
1. Primary
2. Tertiary
3. Secondary
4. Both Secondary and Tertiary

Ans:2

14.What is the full form of PMGSY?
1. Pradhan Mantri Greh Sadak Yojana
2. Pradhan Mantri Gaon Sadak Yojana
3. Pradhan Mantri Guarantee Sadak Yojana
4. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

Ans:4

15.Which Five Year Plan had a motive of ‘Faster, More inclusive and Sustainable growth’?
1. Tenth
2. Twelth
3. Seventh
4. Eleventh

Ans:2

16.How many Navratnas CPSEs (Central Public Sector Enterprises) are there in India?
1. 16
2. 19
3. 18
4. 21

Ans:1

17.Demand curve will shift forward, when ______.
1. Price of complementary good falls
2. Price of substitute goods decreases
3. Income of the consumer falls
4. Price of complement good increases

Ans:1

18.What is the full form of NSDL?
1. National Society Development Limited
2. National Securities Depository Limited
3. National Social Development Limited
4. National Safety Development Limited

Ans:2

19.If exports equal imports then, which of the following relations will be true?
1. GDP = GNP
2. GDP > GNP
3. GDP < GNP
4. None of these

Ans:3

20.What is the minimum base rate fixed by RBI?
1. 8.30 %
2. 8.25 %
3. 8.70 %
4. 10 %

Ans:3