Set-4 Indian Polity (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian Polity Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019, SSC 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-4 Indian Polity Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. What is full form of PIL?
1. Under Article 32
2. Under Article 229
3. Special leave petition
4. Public Interest Litigation

Ans:4

2. While imparting justice, the Supreme Court relies on the principle of
1. Rule of Law
2. Due Process of Law
3. Procedure established by Law
4. all the above

Ans:3

3. The concept of Public Interest Litigation, which has become quite popular in India in recent years, originated in
1. the United Kingdom
2. The United States
3. Australia
4. Canada

Ans:2

4. In the Indian Parliamentary System, ‘Vote on Account’ is valid for how many months (except the year of elections)?
1. 2 months
2. 3 months
3. 6 months
4. 9 months

Ans:1

5. Which Article of the Constitution permits the Supreme Court to give advice to president?
1. Article 143
2. Article 138
3. Article 139
4. Article 140

Ans:1

6. Who administers the oath of the Prime minister of India?
1. Governor General of India
2. Chief Justice of India
3. President of India
4. Vice President of India

Ans:3

7. Under Constitutional Article 243, what is the meaning of Panchayat—
1. Self Gram Panchayat Raj
2. Government of Village
3. Rural Self Government
4. None of the above

Ans:3

8. Under Constitutional Article 243D, in Panchayat who gets reservation—
1. Scheduled Caste
2. Scheduled Tribes
3. A & B
4. None of the above

Ans:3

9. Which was first state to implement Panchayat Raj three tier system according to Panchayat Raj (73rd Amendment) Act 1992?
1. Madhya Pradesh
2. Rajasthan
3. Karnataka
4. None of these

Ans:1

10. District Planning Committee meeting is held at least every-
1. Quarter
2. Six months
3. Fortnight
4. Year

Ans:1

11. Which article of the constitution of India directs its states to initiate for Panchayati Raj?
1. Art. 352
2. Art. 40
3. Art. 51
4. Art.25

Ans:2

12. Revenue of the state governments are raised from the following sources, except
1. Entertainment tax
2. Expenditure tax
3. Agricultural income tax
4. Land revenue

Ans:3

13. The Governor of a state is accountable for all his actions to
1. The state legislature
2. The state council of ministers
3. The Chief Minister of the state
4. The President

Ans:4

14. Which of the following enjoys Constitutional authority to decide the share of the states in the taxes?
1. The Union Finance Minister
2. The Finance Commission
3. The Planning Commission
4. The Union Cabinet in consultation with the President

Ans:2

15. Which of the following is in the concurrent list?
1. Population control and family planning
2. Public health and sanitation
3. Capitation taxes
4. Treasure trove

Ans:1

16. Two or more Zonal Councils can hold joint meetings. Such meetings are presided over by the
1. Chairman of the Planning Commission
2. Prime Minister
3. Union Home Minister
4. the seniormost governor of the member states

Ans:3

17. Zonal Councils are
1. advisory bodies
2. administrative bodies
3. consultative bodies
4. lawmaking agencies

Ans:1

18. How long a person should have practiced in a High Court to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India?
1. 10 Years
2. 15 Years
3. 12 Years
4. 5 Years

Ans:1

19. The judges of the High Court are appointed by the President in consultation with
1. The Chief Justice of the High Court
2. The Chief Justice of India
3. The Governor of the state
4. All the above

Ans:4

20. The Chief Justice and other judges of the High Court retire at the age of
1. 60 years
2. 62 years
3. 65 years
4. 70 years

Ans:2