Set-4 Number Series (Missing/Wrong Number) For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Number Series (Missing/Wrong Number) Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-10) What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

1. 286, 142, ?, 34, 16, 7

2. 18, 19, 40, 123, 496, 2485, ?

3. 10, 22, 8, 24, 6, ?

4. 7, 9, 19, 45, 95,?

5. 18, 27, 49 ,84, 132 ,(?)

6.18, 20, 44, 138, 560, 2810, ?

7. 1, 5, 17, 53, 161, ?

8. 32, 55, 74, 91, 104, ?, 122

9. 5, 45, 315, 1575, 4725, ?

10. 65, 54 ,64 ,55 ,63 ?

 

Check your Answers below:

 

 

  • Directions:(1-10) What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

    1. Question

    286, 142, ?, 34, 16, 7

    Ans:5
  • 2. Question

    18, 19, 40, 123, 496, 2485, ?

    Ans:3
    18
    18*1+1 = 19
    19*2+2 = 40
    40*3+3 = 123
    123*4+4 = 496
    496*5+5 = 2485
    2485*6+6 = 14916
  • 3. Question

    10, 22, 8, 24, 6, ?

    Ans:3
  • 4. Question

    7, 9, 19, 45, 95,?

    Ans:4
  • 5. Question

    18 27 49 84 132 (?)

    Ans:4
    So, ? = 193

  • 6. Question

    18, 20, 44, 138, 560, 2810, ?

    Ans:4
    The pattern of the series can be judged by the logical sequence given below:18 * 1 + 2 = 20
    20 * 2 + 4 = 44
    44 * 3 + 6 = 138
    138 * 4 + 8 = 560
    560 * 5 + 10 = 2810
    2810 * 6 + 12 = 16872

    Note: After getting the idea of pattern, no need to exactly calculate the last number (we can clearly understand that 2 will come at the unit digit place, so mark the answer as 16872)

  • 7. Question

    1, 5, 17, 53, 161, ?

    Ans:4
    The pattern of the series can be judged by the logical sequence given below:1           5              17             53              161 485
    +4          +12          +36           +108           +324
    *3             *3            *3               *3

  • 8. Question

    32, 55, 74, 91, 104, ?, 122

    Ans:2
    The pattern of the series can be judged by the logical sequence given below:32         55        74          91        104 115 122
    23          19         17         13           11          7

    Difference of prime numbers.

  • 9. Question

    5, 45, 315, 1575, 4725, ?

    Ans:4
    The pattern of the series can be judged by the logical sequence given below:5 * 9 = 45
    45 * 7 = 315
    315 * 5 = 1575
    1575 * 3 = 4725
    4725 * 1 = 4725

  • 10. Question

    65 54 64 55 63 ?

    Ans:3
    Series is sum and differences both as:-
    65−11=54
    54+10=64
    64−9=55
    55+8=63
    63−7=56