Set-4 Para jumbles For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Para jumbles Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)       (App No 2)

Directions:(1-5): For the questions given below seven sentences are given which are not in logical order. Rearrange them (one of the sentence is the odd one out) to form a coherent paragraph and then answer the questions following it.

(A)Toshiba-Westinghouse then carried the baton to actualise the India-U.S. civil nuclear deal, but ran into a different storm as both Toshiba and Westinghouse had major financial troubles last year.
(B)Today, nearly a decade since the memoranda of understanding were inked, and three years after the last wrinkles were ironed out, there is no sign yet of any concrete contract between an American company and the Indian authorities to build a reactor.
(C) In 2009, both GE-Hitachi and Toshiba-Westinghouse had begun talks on techno-commercial agreements for six reactors each in India.
(D)These commercial contracts were to be the start of the ‘payoff’ for the U.S. that had considerably shifted its stand on non-proliferation to give India the waivers needed, and they were to herald India’s arrival on the global nuclear power stage in return.
(E)Instead, GE-Hitachi’s plans were shelved after it rejected the Obama-Modi agreement in January 2015, saying GE would not accept the compromise formula on supplier liability.
(F) After a near-bankruptcy, Toshiba jettisoned Westinghouse for just $4.6 billion to a Canadian consortium, a deal that is now expected to be cleared by the end of 2018.
(G) Third, India’s own requirements from the India-U.S. civil nuclear deal have changed considerably.

1. Which one of the following does not belong to the coherent paragraph after rearrangement?

2. Which one of the following is the second sentence of the paragraph after rearrangement (excluding answer of Q.1)?

3. Which one of the following summarises the paragraph after the rearrangement?

4. Which one of the following is the fourth sentence of the paragraph after rearrangement?

5. Which one of the following is the last second sentence of the paragraph after rearrangement (excluding answer of Q.1)?

Directions:(6-10) Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below.

(A) Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, has reportedly stated that the European Union would react “within a few days” in response to any action taken to protect the US steel industry.
(B)In its latest Union budget, the government of India has proposed to almost double its import duties on inter alia labour-intensive sectors, such as beauty aids, watches, toys, among others, to 20%.
(C) Similarly, a global tariff of at least 7.7% on all aluminum imports from all countries has been endorsed.
(D) The import restrictions have been made under the “national security” provision of US trade laws and are intended to increase domestic production.
(E)The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.
(F) It has suggested a global tariff of at least 24% on all steel imports from all countries and a tariff of at least 53% from 12 countries, including India.

6. Considering statement (E) “The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.” as the first sentence of the paragraph then which one among the following becomes the last sentence to make the paragraph coherent?

7. If statement (E) “The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products”is the first sentence of the paragraph then which among the following does not coherently relate to the paragraph after the rearrangement?

8. Which one of the following statements should consecutively follow statement (F)?

9. Which one of the following is the FOURTH statement of the paragraph after rearrangement?

10. Considering the statement (E) “The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminium products” as the first statement of the paragraph, choose the correct sequence of the paragraph after rearrangement.

 

Check your Answers below:

  • Directions:(1-5): For the questions given below seven sentences are given which are not in logical order. Rearrange them (one of the sentence is the odd one out) to form a coherent paragraph and then answer the questions following it.

    (A)Toshiba-Westinghouse then carried the baton to actualise the India-U.S. civil nuclear deal, but ran into a different storm as both Toshiba and Westinghouse had major financial troubles last year.
    (B)Today, nearly a decade since the memoranda of understanding were inked, and three years after the last wrinkles were ironed out, there is no sign yet of any concrete contract between an American company and the Indian authorities to build a reactor.
    (C) In 2009, both GE-Hitachi and Toshiba-Westinghouse had begun talks on techno-commercial agreements for six reactors each in India.
    (D)These commercial contracts were to be the start of the ‘payoff’ for the U.S. that had considerably shifted its stand on non-proliferation to give India the waivers needed, and they were to herald India’s arrival on the global nuclear power stage in return.
    (E)Instead, GE-Hitachi’s plans were shelved after it rejected the Obama-Modi agreement in January 2015, saying GE would not accept the compromise formula on supplier liability.
    (F) After a near-bankruptcy, Toshiba jettisoned Westinghouse for just $4.6 billion to a Canadian consortium, a deal that is now expected to be cleared by the end of 2018.
    (G) Third, India’s own requirements from the India-U.S. civil nuclear deal have changed considerably.

    1. Question

    Which one of the following does not belong to the coherent paragraph after rearrangement?

    Ans:4
    Option (d) is the correct choice. Statement (G) does not belong to the theme of the paragraph. All the statements except for statement (G) are following the theme of the paragraph and making it coherent..
  • 2. Question

    Which one of the following is the second sentence of the paragraph after rearrangement (excluding answer of Q.1)?

    Ans:1
    Option (a) is the correct choice. The sequence of the paragraph after rearrangement is BCDEAF
  • 3. Question

    Which one of the following summarises the paragraph after the rearrangement?

    Ans:1
    Only option (a) is summarizing the given paragraph. All the other options are either irrelevant or providing additional information to the paragraph.
  • 4. Question

    Which one of the following is the fourth sentence of the paragraph after rearrangement?

    Ans:5
    Option (e) is the correct choice. The sequence of the paragraph after rearrangement is BCDEAF
  • 5. Question

    Which one of the following is the last second sentence of the paragraph after rearrangement (excluding answer of Q.1)?

    Ans:1
    Option (a) is the correct choice. The sequence of the paragraph after rearrangement is BCDEAF

    Directions:(6-10) Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below.

    (A) Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, has reportedly stated that the European Union would react “within a few days” in response to any action taken to protect the US steel industry.
    (B)In its latest Union budget, the government of India has proposed to almost double its import duties on inter alia labour-intensive sectors, such as beauty aids, watches, toys, among others, to 20%.
    (C) Similarly, a global tariff of at least 7.7% on all aluminum imports from all countries has been endorsed.
    (D) The import restrictions have been made under the “national security” provision of US trade laws and are intended to increase domestic production.
    (E)The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.
    (F) It has suggested a global tariff of at least 24% on all steel imports from all countries and a tariff of at least 53% from 12 countries, including India.

  • 6. Question

    Considering statement (E) “The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.” as the first sentence of the paragraph then which one among the following becomes the last sentence to make the paragraph coherent?

    Ans:1
    As provided in the question, statement (E) is the first statement of the paragraph in which the US department’s recommendation on the review of import policies of aluminum and steel has been suggested. Sentence (E) and (F) forms a coherent pair as sentence (F) is conveying the facts brought out after the review of import policy. Sentence (C) is consecutively following sentence (F). Moreover, sentence (D) and (A) are forming a contextually logical pair. Thus,sentence (A) becomes the last sentence of the paragraph as it describes about the statement made by Jean-Claude Juncker, president of the European Commission on the import policies. However, sentence (B) fails to connect with the theme of the paragraph as it is describing about import duties levied in India in various sectors. Therefore, with the elimination of sentence (B) the sequence thus formed is EFCDA. Hence, option (a) becomes the most suitable answer choice.
  • 7. Question

    If statement (E) “The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products”is the first sentence of the paragraph then which among the following does not coherently relate to the paragraph after the rearrangement?

    Ans:4
    As statement (E) is the first sentence of the paragraph, it provides a hint for the theme of the paragraph which is about the import trade policies for steel and aluminum implemented by US. The sequence of the paragraph is EFCDA. Along with the first sentence i.e., statement (E) which states about the review on the policies of imports on steel and aluminum, all the other coherent statements also describe about the tariffs on steel and aluminum imports in US. Therefore, only option (d) i.e., statement (B) does not follow the theme of the paragraph as it is describing about the import duties levied by India in various sectors.
  • 8. Question

    Which one of the following statements should consecutively follow statement (F)?

    Ans:3
    The sequence of the paragraph is EFCDA. Therefore, statement (C) follows statement (F) as statement (C) is further describing about the facts described in statement (F) about the import tariffs implemented in US. Thus, option (c) is the correct answer choice.
  • 9. Question

    Which one of the following is the FOURTH statement of the paragraph after rearrangement?

    Ans:4
    The sequence of the paragraph is EFCDA. Therefore, option (d) is the correct choice.
  • 10. Question

    Considering the statement (E) “The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminium products” as the first statement of the paragraph, choose the correct sequence of the paragraph after rearrangement.

    Ans:4
    The correct sequence of the paragraph is EFCDA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.