Set-4 Railway NTPC and Railway Group D Previous Year Questions English | Sure Shot Questions for RRB NTPC,RRB Group D | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing most important Previous year Questions in English for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-4 Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.
To download “GKPK”, search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Word Processing, Spreadsheet and Photo-editing are examples of:
1. Application software
2. System software
3. Operating system software
4. Platform software

Ans:1

2.A ___ is approximately one billion bytes.
1. Bit
2. Kilobyte
3. Gigabyte
4. Megabyte

Ans:3

3.The process of transferring one files from Internet to your computer is called-
1. Downloading
2. Uploading
3. Fast Internet Date Protocol
4. Hypertext Transfer Protocol

Ans:1

4.Name the Company that on 26 April, 2014 completed the acquisition of Nokia’s Mobile handset business.
1. Microsoft based in the US
2. Ocacle based in the US
3. Adobe Systems based in
4. SAP based in Germany

Ans:1

5.Name the founder of Leela Group of Hotels, who died on 17 May, 2014 in Mumbai at the age of 91.
1. Captain Krishna Nair
2. Captain G. Gopinath
3. N. Krishna Moorthy
4. Vikas Seth

Ans:1

6.Name the former Chairman and Managing Director of Tata Steel known as the Grand Old Man of Steel, who died on 16 May, 2014.
1. Russi Mody
2. Ratan Tata
3. JRD Tata
4. B. Muthuraman

Ans:1

7.Name the State that recently established Women Helpline in each district.
1. Delhi
2. Uttar Pradesh
3. Bihar
4. Haryana

Ans:2

8.Who became the first Chief Minister of Telangana?
1. Chandrabahu Naidu
2. Jagan Mohan Reddy
3. Y S Vijaymala
4. Chandrasekhar Rao

Ans:4

9.The ratio width of the National Flag to its length is-
1. 1 : 2
2. 2 : 1
3. 2 : 3
4. 3 : 2

Ans:3

10.Where is ‘Leaning Tower’ located?
1. London
2. Cairo
3. Kabul
4. Pisa

Ans:4

11.Which of the following pair is correctly matched?
1. Arthashastra-Kautilya
2. Mein Kampf-AbulFazal
3. Animal Farm-Babur
4. Divine Comedy-Karl Marx

Ans:1

12.Who has written the book “The Accidental Prime Minister”?
1. K Natwar Singh
2. Vinod Rai
3. Sanjaya Baru
4. Tavleen Singh

Ans:3

13.Who amongst the following was involved in the Alipore Bomb case?
1. S.N. Banerjee
2. Bipin Chandra Pal
3. Jatin Das
4. Aurobindo Ghosh

Ans:4

14.The title ‘Punjab Kesari’ conferred upon?
1. Ranjit Singh
2. Bhagat Singh
3. Lala Lajpat Rai
4. Sardar Baldev Singh

Ans:3

15.Pointing towards a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my mother.” How is the woman related to the man?
1. Mother
2. Grandmother
3. Sister
4. Daughter

Ans:1

16.In a coding system, PEN is written by as NZO and BARK as CTSL. How can we write PRANK?
1. CSTZN
2. NSTOL
3. NTSLO
4. NZTOL

Ans:2

17.If TEACHER is coded a LMKJNMP, then how will HEART be coded?
1. NMAPL
2. NMPKL
3. NPKML
4. NMKPL

Ans:4

18.Find the relationship as expressed in the given pair:
Calendar : Dates : : Dictionary : ?
1. Vocabulary
2. Language
3. Words
4. Book

Ans:1

19.Find the relationship as expressed in the given pair : Circle : Circumference : : Square : ?
1. Volume
2. Area
3. Diagonal
4. Perimeter

Ans:4

20.Find the relationship as expressed in the given pair : Breeze : Cyclone : : Drizzle : ?
1. Earthquake
2. Storm
3. Flood
4. Downpour

Ans:4