Set-4 Spot The Error For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Spot the Error Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions(1-5):Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

1. The administration has conclusive (1)/ that it is retailers who are (2)/ responsible for upsetting (3)/ the city’s household budget.(4)/ No error (5)

2. The assurances, unfortunately, (1)/ remained on paper, as (2)/ neither the Centre or the state initiated steps (3)/ for the development of the backward region. (4)/ No error (5)

3. Sediment deposit along the coast (1)/ may be the primary reason for (2)/ the change in conditions, (3)/ but a lot more remains to be understand. (4)/ No error (5)

4. A committee will be set up (1)/ to explore pros and cons by (2)/ a common fee structure, and will (3)/ take a final decision on it within a week. (4)/ No error (5)

5. The infection which causes (1)/ gums to bleed and teeth to fall out (2)/ results from the build-up of (3)/ a particular bacteria in the mouth. (4)/ No error (5)

Directions(6-10):In each of the following question a part of the sentence is highlighted which is grammatically incorrect . Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correction in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E)i.e.”no replacement required” as the answer.

6. Will an individual’s attempts to be kind, disciplined, and selfless even matter on long run?

(I) in long run
(II) for long run
(III) in the long run

7. “I didn’t like your assignment but everybody’s else”, the Mathematics teacher said to Rohan.

(I) but everybody else’s
(II) but for everybody’s else
(III) but on everybody’s else

8. Last year, day after day he donated a five-rupees note to the temple that was nearby his home.

(I) days after days he donated a five-rupees note
(II) days after days he donates a five-rupee note
(III) day after day he donated a five-rupee note

9. You and I am a part of dancing group which will take part in the Annual Function.

(I) You and I am the part
(II) You and I was the part
(III) You and I are the part

10. Everybody knows that Sheila resigned from the job because she was interested in acting and wanted to pursue her interest.

(I) Everybody know which
(II) Everyone know that
(III) Everyone know about

 

Check the Answer below:

 

 

  • Directions(1-5):Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

    1. Question

    The administration has conclusive (1)/ that it is retailers who are (2)/ responsible for upsetting (3)/ the city’s household budget.(4)/ No error (5)

    Ans:1

    ‘Conclusive’ is incorrect here. It means showing that something is certainly true. The correct word to use here is ‘concluded’, which means decided.
  • 2. Question

    The assurances, unfortunately, (1)/ remained on paper, as (2)/ neither the Centre or the state initiated steps (3)/ for the development of the backward region. (4)/ No error (5)

    Ans:3

    With ‘neither’ we use ‘nor’ and not ‘or’.
  • 3. Question

    Sediment deposit along the coast (1)/ may be the primary reason for (2)/ the change in conditions, (3)/ but a lot more remains to be understand. (4)/ No error (5)

    Ans:4

    The correct phrase is ‘remains to be understood’.
  • 4. Question

    A committee will be set up (1)/ to explore pros and cons by (2)/ a common fee structure, and will (3)/ take a final decision on it within a week. (4)/ No error (5)

    Ans:2

    We do not explore pros and cons’with the help of’common fee structure; we explore pros and cons ‘for’common fee structure.
  • 5. Question

    The infection which causes (1)/ gums to bleed and teeth to fall out (2)/ results from the build-up of (3)/ a particular bacteria in the mouth. (4)/ No error (5)

    Ans:5

    The sentence is correct in its given form.

    Directions(6-10):In each of the following question a part of the sentence is highlighted which is grammatically incorrect . Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correction in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E)i.e.”no replacement required” as the answer.

    6. Question

    Will an individual’s attempts to be kind, disciplined, and selfless even matter on long run?

    (I) in long run
    (II) for long run
    (III) in the long run

    Ans:3

    The usage of the preposition ‘on’ is incorrect as per the context of the question. Moreover, an article is missing before the noun-phrase ‘long run’.
    Among the given options, only alternative (III) is the correct phrase to replace the highlighted part.
    Hence, option (c) is the correct answer.
  • 7. Question

    “I didn’t like your assignment but everybody’s else”, the Mathematics teacher said to Rohan.

    (I) but everybody else’s
    (II) but for everybody’s else
    (III) but on everybody’s else

    Ans:1

    The apostrophe ‘s with everybody is wrong because of the presence of the word ‘else’. Now, the ‘s should be used with the ‘else’.
    Among the given alternatives, the alternative (I) is correct and hence, option (a) is the correct answer.
  • 8. Question

    Last year, day after day he donated a five-rupees note to the temple that was nearby his home.

    (I) days after days he donated a five-rupees note
    (II) days after days he donates a five-rupee note
    (III) day after day he donated a five-rupee note

    Ans:2

    In the construction ‘Noun + Preposition + Noun’, both the nouns neighboring the preposition should be singular nouns. So, there is no error in the phrase ‘day after day’. But, there is an error in the phrase ‘five-rupees note’. In the phrase, ‘five-rupees’ is an adjective, not noun. So, the word ‘rupees’ should be singular. The correct phrase should be ‘five-rupee’.
    Among the given alternatives, the correct alternative is the alternative (III) and hence, the correct answer is option (b).
  • 9. Question

    You and I am a part of dancing group which will take part in the Annual Function.

    (I) You and I am the part
    (II) You and I was the part
    (III) You and I are the part

    Ans:4

    The highlighted phrase is erroneous. The use of the article ‘a’ is wrong. The correct article to be used is ‘the’. Moreover, the use of the helping ‘am’ is incorrect because when two pronouns are joined by a conjunction ‘and’, the verb will be plural.
    The correct phrase will be ‘You and I are the part’, so the alternative (III) is correct and hence, the option (d) is the correct answer.
  • 10. Question

    Everybody knows that Sheila resigned from the job because she was interested in acting and wanted to pursue her interest.

    (I) Everybody know which
    (II) Everyone know that
    (III) Everyone know about

    Ans:5

    The highlighted phrase is grammatically correct and doesn’t required further correction.In sentences where the subject is ‘everybody, somebody, nobody, anybody, someone, no one, everyone, anyone, everything, something, nothing, anything’, the verb is singular.