Set-4 Syllogism For SBI PO and SBI Clerk 2019 | Must Go Through These Questions

Dear Aspirants,
We are providing the most important Syllogism Questions for SBI PO 2019, SBI Clerk 2019 and all other competitive bank and insurance exams. These questions have very high chances to be asked in SBI PO 2019, SBI Clerk 2019.
Get the Best Test Series for SBI PO 2019 at the most affordable price (Based on Real Exam Pattern) – Click Here
Download the Best GK Gaming App for Current Affairs and GK (Bank+SSC)– Click here (App No 1)  (App No 2)

Directions:(1-5) In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

1. Statements: 
All roots are room.
All rooms are water.
Some water is not sun.
No sun is a moon.
Conclusions: 

2. Statements: 
Some homes are roads.
All roads are town.
Some towns are clubs.
All towns are drums.
Conclusions: 

3. Statements: 
All days are news.
All news are paper.
No paper is game.
All days are fan.
Conclusions: 

4. Statements: –
Some door are socks
All socks are ant.
Conclusions:
I. Some doors are ant.
II. No socks is a door.

5. Statements:
All apple are carrot.
All carrot are sweet.
Conclusions:
I. All apple is sweet is a possibility.
II. Some sweet is carrot.

Directions:(6-10) In each of the following questions some statements are given and these statements are followed by two conclusions. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

6.Statements:
All Blue boards are Digital board
All Blue Boards are Green board
No White board is Green board
Conclusions:
Some Blue Boards are not White board
Some Green boards are Digital board

7. Statements:
All UPSC is TNPSC
Some IBPS is NEET
No TNPSC is IBPS
Conclusions:
No UPSC is IBPS
Some TNPSC is not NEET

8. Statements :
No bud is beautiful
All flowers are bud
All blossoms are flower
Conclusions:
Some buds are not blossoms
No blossom is beautiful

9. Statements:
All IITs are NITs
No Anna University is IIT
All JNU are Anna University
Conclusions:
No NIT is JNU
Some JNU are NIT

10. Statements :
All English is Tamil
Some English is Hindi
No Malayalam is Hindi
Conclusions:
Some English is Malayalam
Some Hindi is Tamil

 

 

Check your Answers below:

 

 

 

  • Directions:(1-5) In each question below are given some statements followed by some conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion definitely logically does not follow from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer –

    1. Question

    Statements: 
    All roots are room.
    All rooms are water.
    Some water is not sun.
    No sun is a moon.
    Conclusions: 

    Ans:5

  • 2. Question

    Statements: 
    Some homes are roads.
    All roads are town.
    Some towns are clubs.
    All towns are drums.
    Conclusions: 

    Ans:4

  • 3. Question

    Statements: 
    All days are news.
    All news are paper.
    No paper is game.
    All days are fan.
    Conclusions: 

    Ans:1

  • 4. Question

    Statements: –
    Some door are socks
    All socks are ant.
    Conclusions:
    I. Some doors are ant.
    II. No socks is a door.

    Ans:1

  • 5. Question

    Statements:
    All apple are carrot.
    All carrot are sweet.
    Conclusions:
    I. All apple is sweet is a possibility.
    II. Some sweet is carrot.

    Ans:2

    Directions:(6-10) In each of the following questions some statements are given and these statements are followed by two conclusions. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

    6. Question

    Statements:
    All Blue boards are Digital board
    All Blue Boards are Green board
    No White board is Green board
    Conclusions:
    Some Blue Boards are not White board
    Some Green boards are Digital board

    Ans:5

  • 7. Question

    Statements:
    All UPSC is TNPSC
    Some IBPS is NEET
    No TNPSC is IBPS
    Conclusions:
    No UPSC is IBPS
    Some TNPSC is not NEET

    Ans:1

  • 8. Question

    Statements :
    No bud is beautiful
    All flowers are bud
    All blossoms are flower
    Conclusions:
    Some buds are not blossoms
    No blossom is beautiful

    Ans:2

  • 9. Question

    Statements:
    All IITs are NITs
    No Anna University is IIT
    All JNU are Anna University
    Conclusions:
    No NIT is JNU
    Some JNU are NIT

    Ans:3

  • 10. Question

    Statements :
    All English is Tamil
    Some English is Hindi
    No Malayalam is Hindi
    Conclusions:
    Some English is Malayalam
    Some Hindi is Tamil

    Ans:2