Set-40 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-40 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1. Shah Jahan built Taj Mahal in memory of ___________.
1. Ruqayya Sultan Begum
2. Jodha Bai
3. Mumtaz Mahal
4. Nur Jahan

Ans:3

2. Who was the last Mughal emperor?
1. Babur
2. Noor Jehan
3. Akbar
4. Bahadur Shah II

Ans:4

3. Akbar (1556–1605 AD) was the ruler of which dynasty?
1. Khilji
2. Sayyid
3. Mughal
4. Tughlaq

Ans:3

4. Kalinga War was fought in the year _______.
1. 1604 BC
2. 261 BC
3. 731 AD
4. 1113 AD

Ans:2

5. When did the first Huna invasion take place?
1. 358 AD
2. 458 AD
3. 558 AD
4. 658 AD

Ans:2

6. Ashoka converted to which religion after the Kalinga war?
1. Jainism
2. Buddhism
3. Christianity
4. Judaism

Ans:2

7.The Working Committee of National Congress sanctioned the resolution named ‘Quit India’ at –
1. Wardha
2. Nagpur
3. Mumbai
4. Delhi

Ans:1

8. Which of the following Act introduced separate electorates (communal representation) for Muslims?
1. 1892 Act
2. Act of 1909
3. Reforms of 1919
4. Government of India Act of 1935

Ans:2

9.Who raised the slogan “Inquilab Zindabad”?
1. Subash Chandra Bose
2. Balagangadhar Tilak
3. Hasrst Mohani
4. Sukhdev

Ans:3

10.In which year, Shivaji was crowned as the Chhatrapati?
1. 1608
2. 1646
3. 1674
4. 1710

Ans:3

11.Which world heritage site comprises of the tomb of Iltutmish?
1. Humayun’s Tomb
2. Mahabodhi Temple Complex
3. Qutub Minar
4. Red Fort Complex

Ans:3

12.Mausoleum (Dargah) of Salim Chishti is situated in?
1. Humayun’s Tomb
2. Fatehpur Sikri
3. Gwalior Fort
4. Agra Fort

Ans:2

13.Indus Valley Civilization was a __________ age civilization.
1. Stone
2. Copper
3. Iron
4. Bronze

Ans:4

14. Who was the founder of the Satvahana Empire?
1. Kanha
2. Simuka
3. Hala
4. Gautamiputra

Ans:2

15. ______________ was a philosopher and theologian from India during early 8th century who consolidated the doctrine of Advaita Vedanta.
1. Adi Shankara
2. Dyaneshwar
3. Eknath
4. Madhvacharya

Ans:1

16. _________________ was a Hindu saint not associated with the Bhakti movement and the Varkari sect of Maharashtra.
1. Kanhopatra
2. Gora Kumbhar
3. Namdev
4. Samarth Ramdas

Ans:4

17.Birbal was an advisor in the court of?
1. Babur
2. Akbar
3. Aurangzeb
4. Jahangir

Ans:2

18.Battle of Haldighati in 1576 was fought between Akbar and _______.
1. Sher Shah
2. Maharana Pratap
3. Hemu Vikramaditya
4. Nader Shah

Ans:2

19. Who was the founder of the Theosophical Society?
1. Justice Ranade
2. Madam Blavatsky
3. Annie Besant
4. Bal Gangadhar Tilak

Ans:2

20. The First Woman President of the Indian National Congress was-
1. Sarojini Naidu
2. Vijayalakshmi Pandit
3. Annie Besant
4. Kadambani Ganguli

Ans:3