Set-41 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-41 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.English education was introduced in India by –
1. Curzon
2. Macaulay
3. Dalhousie
4. Bentick

Ans:2

2.What was the chief objective of the ‘Wahabi movement’?
1. Forge cordial relations with the British
2. Purify Islam
3. Improve the condition of women
4. Adopt rational education

Ans:2

3.Who planted the “Tree of Liberty” at Shrirangpatnam ?
1. Chikka Krishna Raj
2. Devraj
3. Hyder Ali
4. Tipu Sultan

Ans:4

4.Which one of the following is correctly matched?
1. Brahmo Samaj – Annie Basant
2. Arya Samaj – Swami Dayanand Saraswati
3. Ram Krishna Mission – Keshab Chandra Sen
4. Theosophical Society – Vivekananda

Ans:2

5.During the Indian freedom Struggle, who of the following founded the Prarthana Samaj?
1. Atmaram Pandurang
2. Gopal Hari Deshmukh
3. Ishwar Chandra Vidyasagar
4. Rajaram Mohan roy

Ans:1

6.Which of the following Pallava Kings assumed the title of “Vatapikonda” after defeating and slaying the great Chalukyan King Pulekesin II?
1. Narsimha Varman I
2. Mahendra Varman I
3. Parameshwar Varman I
4. Nandi Varman

Ans:1

7.UNESCO Cultural World Heritage site ‘Humayun Tomb’ was constructed by-
1. Bega Begum
2. Ruqqaiya Begum
3. Mehrunnisa
4. Zahanara Begum

Ans:1

8.The first Sultan to adopt the principle of measurement of cultivable land for determining the land revenue was
1. Ghiyasuddin Tughluq
2. Iltutmish
3. Alauddin Khalji
4. Balban

Ans:3

9.The Scientific Society of Aligarh was founded by-
1. Wilton Oldham
2. Lord Cornwallis
3. Sir Syed Ahmed Khan
4. Raja Shiv Prasad

Ans:3

10.Communal Representation was for the first time given in the interest of Muslims by
1. The Indian Council Act of 1909
2. The Government of India Act of 1919
3. The Government of India Act of 1935
4. The Act of 1858

Ans:1

11.Who was the founder of Sunga dynasty?
1. Pushyagupta
2. Pushyamitra
3. Pushparaja
4. Pravarsena

Ans:2

12.Who was the president of Fourth Buddhist Council?
1. Ashoka
2. Sabhakami
3. Mogaliputta
4. Vasumitra

Ans:4

13.Which one of the following is the correct sequence of the victories of Babur?
1. Panipat, Chanderi, Ghaghara and Khanwah
2. Panipat, Ghaghara, Khanwah and Chanderi
3. Panipat, Khanwah, Chanderi and Ghaghara
4. Ghaghara, Panipat, Khanwah and Chanderi

Ans:3

14.Who among the following prohibited the use of Tobacco?
1. Akbar
2. Jahangir
3. Shahjahan
4. Aurangzeb

Ans:2

15.During the Mughal period Polaj was the
1. Land annually cultivated
2. Land left fallow
3. Land uncultivated
4. Barren land

Ans:1

16.Who of the following was the author of Meghadootam?
1. Vishakhdatta
2. Vishnusharma
3. Kalidas
4. Bhashkar

Ans:3

17.Gita Govinda was written by
1. Jayant
2. Jayadeva
3. Jayasimha
4. Jayachandra

Ans:2

18.The foreign traveler who visited India during the rule of the Guptas was?
1. Hiuen Tsang
2. Beriner
3. Fa-Hein
4. Manucci

Ans:3

19.The 1909 Indian Council Act is also known as
1. The Chelmsford Reforms
2. The Pitts India Act
3. The August offer
4. The Minto-Morley Reforms

Ans:4

20.Tipu Sultan was defeated in Third Mysore War in 1799 by
1. Lord Cornwallis
2. Sir John Macpherson
3. John Shore
4. Warren Hasting

Ans:1