Set-42 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-42 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Who led the attack on European Club at Pahartali in Chittagong?
1. Pritilata Waddedar
2. Surya Sen
3. Anant Singh
4. Loknath Bal

Ans:1

2.Purna Swaraj was declared as the goal of the Congress in the Congress session held at Lahore under the Presidentship of-
1. Jawaharalal Nehru
2. CR Das
3. Maulana Abul Kalam Azad
4. G K Gokhale

Ans:1

3.Which one of the following Chola kings conquered Ceylon (Srilanka) first?
1. Aditya I
2. Rajaraja I
3. Rajendra
4. Vijayalaya

Ans:2

4.Rath Temples at Mahabalipuram were built during the reign of which Pallava ruler?
1. Mahendravarman
2. Narasimahavarman I
3. Parameshwarvarman
4. Nandivarman I

Ans:2

5.Abdul Rahim Khan-i-Khana rendered Babur’s Memoires into-
1. Sanskrit
2. Persian
3. Urdu
4. Hindi

Ans:2

6.When Babur invaded India who was the ruler of Vijayanagar empire in south India?
1. Devaraya I
2. Devaraya II
3. Krishnadev Raya
4. Sadashiva Raya

Ans:3

7.The number of members in the Simon Commission was ________.
1. 10
2. 20
3. 7
4. 12

Ans:3

8.The earliest reference to sati custom is made in which of the following inscriptions?
1. Allahabad Pillar inscription
2. Eran inscription of Bhanugupta
3. Aihole inscription of Pulkesin II
4. Bhitan inscription of Skandgupta

Ans:2

9.The Bibi Ka Maqbara is a tomb located in __________. It was built by Azam Shah, son of Aurangzeb, in 1678.
1. Hyderabad
2. Aurangabad
3. Lucknow
4. Allahabad

Ans:2

10. The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by –
1. Jawaharlal Nehru
2. Kiran Desai
3. K Natwar Singh
4. K.M. Munshi

Ans:1

11. Which organization had proposed first to constitute the Constitution Assembly to form the Indian Constitution?
1. Swaraj Party in 1928
2. Indian National Congress in 1935
3. Muslim League in 1942
4. By all parties convention in 1946

Ans:2

12.On which one of the following dates Jawahar Lal Nehru unfurl the tri-colour national flag on the banks of the Ravi as the clock struck the midnight?
1. 31st December, 1929
2. 26th January, 1930
3. 31st December, 1931
4. 26th January, 1933

Ans:1

13.The Puranas are …….. in number.
1. 18
2. 25
3. 52
4. 108

Ans:1

14.Codes of conduct of the Vedic Society are laid down in
1. Puranas
2. Vedas
3. Brahmanas
4. Smritis

Ans:4

15.In Rig Vedic period, the most important functionary after the king was
1. Purohita
2. Senani
3. Law Officer
4. Tax Collector

Ans:1

16.Under the Mughals, in urban area the judicial powers were exercised by
1. Kazis
2. Faujdar
3. Kotwal
4. Wazir

Ans:3

17. In the Mughal period the registers of the agricultural lands were maintained by
1. Kotwal
2. Qanungo
3. Amin
4. Krori

Ans:2

18. Who gave Gandhi the title “Mahatma”?
1. Rabindranath Tagore
2. B. G . Tilak
3. Pandit Jawaharlal Nehru
4. Sardar Vallabhbhai Patel

Ans:1

19.When the Simon Commission visited India, the Viceroy was
1. Lloyd George
2. Lord Irwin
3. Lord Reading
4. Lord Ripon

Ans:2

20.In opposition to which of the following was the ‘Independence for India League’ founded by the radical wing of the Congress party?
1. The Gandhi-Irwin Pact
2. The Home-rule Movement
3. The Nehru report
4. The Montford reforms

Ans:2