Set-43 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-43 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.A resolution declaring Purna Swaraj (complete Independence as Indian’s political goal was passed in the ________ Congress of 1929.
1. Shimla
2. Lahore
3. Madras
4. Calcutta

Ans:2

2.A resolution declaring Purna Swaraj (complete Independence as Indian’s political goal was passed in the ________ Congress of 1929.
1. Shimla
2. Lahore
3. Madras
4. Calcutta

Ans:2

3.Which one of the following pairs is not correctly matched?
1. Jahangir : William Hawkins
2. Akbar : Sir Thomas Roe
3. Shah Jahan : Travernier
4. Aurangzeb : Manucci

Ans:2

4.The famous ‘Jama-Masjid’ of Delhi was built by
1. Humayun
2. Akbar
3. Shahjahan
4. Aurangzeb

Ans:3

5.Who among the following was the first to make use of artillery in warfare in medieval India?
1. Babur
2. Ibrahim Lodi
3. Sher Shah Suri
4. Akbar

Ans:1

6.What was the immediate aim of the Treaty of Purander in 1665?
1. To gain goodwill of Shivaji
2. To sow seeds of contention between Shivaji and Sultan of Bijapur
3. To deceive Shivaji
4. To make Shivaji a puppet of Mughals

Ans:2

7.Kautilya’s Arthashastra deals with the aspects of
1. Political policies
2. Religious life
3. Social life
4. None of these

Ans:1

8.Pulakesin II was the most famous ruler of?
1. Cholas
2. Chalukyas
3. Pallavas
4. Satavahanas

Ans:2

9.Under whose reign were the earliest of Ajanta caves made?
1. Chalukyas
2. Vakatakas
3. Satavahana
4. Kshatrapas

Ans:3

10.The Mongols attacked India, for the first time, during the period of-
1. Balban
2. Iltutmish
3. Qutub-ud-din Aibak
4. Alauddin

Ans:2

11.Who among the following was a founder of the Swaraj Party?
1. Vallabh Bhai Patel
2. Rajendra Prasad
3. C.R. Das
4. Narendra Dev

Ans:3

12.The Non-Cooperation Movement under Gandhi was in full swing during the Viceroyalty of
1. Lord Wavell
2. Irwin
3. Reading
4. Hardinge

Ans:3

13.The people of the Indus valley civilisation worshipped ____________.
1. Vishnu
2. Pashupati
3. Indra
4. Brahma

Ans:2

14.Chand Bibi was the ruler of _______.
1. Ahmednagar
2. Malwa
3. Golconda
4. Chanderi

Ans:1

15.Who estimated the National Income for the first time in India?
1. Mahalanobis
2. Dadabhai Naoroji
3. V K R V Rao
4. Sardar Patel

Ans:2

16.Which one of the following pair is not correctly matched?
1. Purna Swaraj Resolution – 1929
2. Martyrdom of Sardar Bhagat Singh – 1931
3. Formation of Congress Socialist Party – 1938
4. Simla Conference – 1945

Ans:3

17.Provincial Autonomy was one of the important features of the Act of___
1. 1935
2. 1919
3. 1909
4. 1858

Ans:1

18.The Adi Granth was compiled by
1. Guru Arjan Dev
2. Guru Gobind Singh
3. Guru Harkishan
4. Guru Tegh Bahadur

Ans:1

19.Which language gained most by the patronage given to scholars by Krishna Deva Rai?
1. Tamil
2. Sanskrit
3. Telugu
4. Kannada

Ans:3

20.What was the capital of Shivaji’s kingdom ?
1. Raigad
2. Karwar
3. Pune
4. Purandhar

Ans:1