Set-44 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-44 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.Between whom was the treaty of Purandhar in 1776 made?
1. English and Nizam of Hyderabad
2. Marathas and Portuguese
3. Marathas and English
4. English and Sultan of Mysore

Ans:3

2.Among the following, who is given the credit of carrying Jainism in South India?
1. Sudharmana
2. Indrabhuti
3. Bhadrabahu
4. Sthulabhadra

Ans:3

3.Satpatha Brahmana is related to :
1. Rigveda
2. Yajurveda
3. Samaveda
4. Atharvaveda

Ans:2

4.To whom is the Gayatri Mantra dedicated?
1. Savitri (A solar deity)
2. Surya (Sun)
3. Soma (God of the intoxicating juice)
4. Maruts (Storm Gods)

Ans:1

5.The term ‘nishka’ which meant an ornament in the Vedic period was used in later times to denote a/an—
1. Weapon
2. Agricultural implement
3. Script
4. Coin

Ans:4

6.Who pioneered the guerrilla warfare methods?
1. Babur
2. Akbar
3. Shivaji
4. Bajirao Peshwa

Ans:3

7.Mausoleum (Dargah) of Salim Chishti is situated in?
1. Humayun’s Tomb
2. Fatehpur Sikri
3. Gwalior Fort
4. Agra Fort

Ans:2

8.The important books written by Banabhata were ______.
1. Harshcharita
2. Kadambari.
3. Both of the above
4. None of the above

Ans:3

9.Where did Rigvedic Aryans live in India?
1. Northern India
2. All over India
3. Eastern part of India
4. Sapta Sindhu area

Ans:4

10.Who among the following did not attend the First Round Table Conference?
1. MK Gandhi
2. Sir Tej Bahadur Sapru
3. Dr Ambedkar
4. C V Chintaman

Ans:1

11.During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged?
1. Lord Curzon
2. Lord Irwin
3. Lord Minto
4. Lord Chemsford

Ans:2

12.During the Civil Disobedience Movement, who led the ‘Red Shirts’ of North-Western India?
1. Abdul Kalam Azad
2. Khan Abdul Ghaffar Khan
3. Mohammad Ali Jinnah
4. Shaukat Ali

Ans:2

13.For the Karachi session of Indian National Congress in 1931, presided over by Sardar Patel, who drafted the Resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?
1. Mahatma Gandhi
2. Pandit Jawaharlal Nehru
3. Dr. Rajendra Prasad
4. Dr. B. R. Ambedkar

Ans:2

14.The Poona Pact, which was signed between B R Ambedkar and Mahatma Gandhi in 1932, provided for-
1. The creation of dominion status for India
2. Separate electorate for the Muslims
3. Seats reserved for Depressed class
4. Joint electorate with reservation for women

Ans:3

15.Ramsay Mc Donald’s Communal Award gave—
1. Privy purse to native princes
2. Communal representation to Muslims
3. Reservations to Sikhs in elections
4. Separate electorates for depressed classes

Ans:4

16.The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic period was called
1. Kara
2. Varman
3. Bali
4. Vidatha

Ans:3

17.Who was the Mughal Emperor to have lifted the Jaziya on Hindus ?
1. Babur
2. Akbar
3. Jahangir
4. Shahjahan

Ans:2

18.Whose reign in Indian History is called the Golden Age of India?
1. Mughal Empire
2. Maratha Empire
3. Gupta Empire
4. Maurya Empire

Ans:3

19.Name the poet who wrote “Prithviraj Raso”, a poem describing Prithviraj Chauhan’s life?
1. Vir Siroja
2. Chand Bardai
3. Meerja Umed
4. Nur Fateh

Ans:2

20.Who was the founder of the Brahmo Samaj, founded in 1828?
1. Rabindranath Tagore
2. Subhash Chandra Bose
3. Sardar Vallabh Bhai Patel
4. Raja Ram Mohan Roy

Ans:4