Set-45 Indian History (English) Railway NTPC and Railway Group D 2019 Previous Year Questions | Study Virus

Dear Aspirants,
We are providing the most important Indian History Previous year Questions for RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019 and all other competitive exams. These questions have very high chances to be asked in RRB NTPC 2019, RRB Group D 2019.

Set-45 Indian History Previous Year Questions

Download our GK Gaming Application “GKPK” (30000+) for upcoming RRB NTPC 2019,RRB Group D 2019.
To download “GKPK”,search “GKPK” on PlayStore or just click here.

1.When did ‘Jallianwala Bagh’ tragedy took place?
1. 13th April 1867
2. 15th June 1947
3. 13th April 1919
4. 17th May 2011

Ans:3

2.What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?
1. Proverbial height
2. Skilful stone cutting
3. Excellent quality steel
4. Statue of Buddha on top

Ans:3

3.Aryabhatta and Kalidasa were in the court of which Gupta Emperor?
1. Kumara Gupta I
2. Chandra Gupta II
3. Samudra Gupta
4. Skanda Gupta

Ans:2

4. The Mughal emperor who issued a Farman to English East India Company in 1717 to trade freely in Bengal is?
1. Farrukhsiyar
2. Bahadur Shah
3. Jahandar Shah
4. Shah Alam

Ans:1

5.The kingdom of Vijayanagar was founded by
1. Vijayraj
2. Krishnadeva Raya
3. Devaraya
4. Harihar and Bukka

Ans:4

6.Who is the founder of the concept “Sarvodaya”?
1. Vinobha Bhave
2. Mahatma Gandhi
3. Jai Prakash Narayan
4. K G Mushroowala

Ans:2

7.Vande Mataram the national song was written by
1. Bankim chandra Chatterjee
2. Ravindra Nath Tagore
3. Bhagat Singh
4. Jawahar lal Nehru

Ans:1

8.Who was the last British Viceroy of India?
1. Lord Lintithgow
2. Lord Wavell
3. Clement Atlee
4. Lord Mountbatten

Ans:4

9.Which of the following days was declared as the ‘International Day of Non-voilence’ by the UNO?
1. August, 15
2. October, 2
3. November, 12
4. October, 26

Ans:2

10.Who said “Cripps proposals were a post-dated cheque of a crashing bank”?
1. Jawahar Lal Nehru
2. Subhash Chandra Bose
3. Mahatma Gandhi
4. M.A. Jinnah

Ans:3

11.During the freedom struggle, Aruna Asaf Ali was a major woman organiser of the underground activities in___
1. Bardoli Satyagraha
2. Quit India Movement
3. Civil Disobedience Movement
4. Khilafat Movement

Ans:2

12.The last in the succession of Jaina Tirthankaras was
1. Parsvanatha
2. Rishabha
3. Mahavira
4. Manisubruta

Ans:3

13.In ancient India, Nalanda University represented a great centre for the study of
1. Mahayana Buddhism
2. Hinduism
3. Hinayana Buddhism
4. Jainism

Ans:1

14.During Shivaji’s rule the Council of the State consisted of
1. Eight Ministers
2. Eighteen Ministers
3. Twelve Ministers
4. Fifteen Ministers

Ans:1

15.Chauth and Sardeshmukhi were paid by
1. Mughlas
2. Pilgrims
3. Foreign visitors
4. Mansabdars

Ans:1

16.Mahabharata was also known as
1. Brihat Katha
2. Rajatarangini
3. Jaya Samhita
4. Purana

Ans:3

17.With which one of the following movements is the slogan “Do or die” is associated ?
1. Swadeshi Movement
2. Non-Cooperation Movement
3. Civil Disobedience Movement
4. Quit India Movement

Ans:4

18.Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi of the individual Satyagraha. Who was the second?
1. Dr. Rajendra Prasad
2. Pandit Jawahar Lal Nehru
3. C. Rajgopalachari
4. Sardar Vallabhbhai Patel

Ans:2

19.Which of the following rivers does not find frequent mention in Rigvedic Hymns?
1. Ganges
2. Sindhu
3. Brahmaputra
4. Saraswati

Ans:3

20.The god whose worship had not gained ground in the Rigvedic period was
1. Marut
2. Lord Shiva
3. Agni
4. Indra

Ans:2